Ce urmează după decretul pentru starea de urgenţă. Ce se întâmplă dacă Parlamentul nu se întruneşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul şi-a suspendat activitatea pe motive de coronavirus    Foto: George Călin / Inquam Photos
Parlamentul şi-a suspendat activitatea pe motive de coronavirus    Foto: George Călin / Inquam Photos

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru starea de urgenţă, care a intrat în vigoare imediat. În termen de cinci zile, şeful statului trebuie să ceară încuviinţarea Parlamentului. Dacă Legislativul respinge măsurile de forţă, Iohannis trebuie să anuleze decretul. Dacă Parlamentul nu se întuneşte, măsurile propuse de Iohannis rămân în vigoare timp de 30 de zile. Senatorii şi deputaţii vor vota online.

Articolul 12
În termen de cel mult 5 zile de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă, Preşedintele României solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate.

Aşadar, până la finalul săptămânii, şeful  statului trebuie să se adreseze Parlamentului.

Articolul 13
În situaţia în care Parlamentul nu încuviinţează starea instituită, Preşedintele României revocă de îndată decretul, măsurile dispuse încetându-şi aplicabilitatea.

Problema e că Parlamentul şi-a suspendat activitatea. Teoretic, aleşii ar putea să nu ia în discuţie solicitarea preşedintelui de a aproba măsurile de urgenţă. Aşadar, dacă Parlamentul nu se întruneşte, starea de urgenţă încetează automat (pe motiv de respingere implicită) sau rămâne în vigoare pentru următoarele 30 de zile, în condiţiile în care aleşii nu au dat un vot de respingere explicit?

”Ca decretul lui Iohannis să fie respins e nevoie de un vot negativ al Parlamentului, nu e suficientă absenţa. Iohannis are la dispoziţie 5 zile pentru a înştiinţa Parlamentul, apoi Parlamentul nu are o limită de timp ca să se întrunească. Dacă nu se întruneşte, măsurile impuse de Iohannis prin decret rămân în vigoare timp de 30 de zile”, a explicat Augustin Zegrean, fost preşedinte al CCR, pentru Adevărul.

Şi avocata Elenina Nicuţ susţine că Parlamentul trebuie să acorde un vor direct. ”E un un vid legislativ în Ordonanţa de Urgenţă din 1999 care reglemntează starea de urgenţă. Dar, pe lipsă de procedură, e nevoie de un vot. Aşadar, ca decretul lui Iohannis să fie respins, Parlamentul trebuie să acorde un vot negativ”, susţine Elenina Nicuţ.

Parlamentarii se pregătesc să voteze de la domicliu decretul preşedintelui Iohannis, susţin surse politice pentru Adevărul. Votul pentru aprobarea/respingerea stării de urgenţă va avea loc prin platforma online a Camerei Deputaţilor şi al Senatului. Fiecare parlamentar va primi un user şi o parolă şi îşi va exprima votul în scris. Sistemul de vot prin tabletă nu e încă funcţional. STS are nevoie de patru zile pentru a-l implementa.

În concluzie: măsurile impuse de Klaus Iohannis vor rămâne în vigoare timp de 30 de zile dacă Parlamentul aprobă decretul sau dacă nu acordă niciun vot. În schimb, dacă Parlamentul respinge decretul, starea de urgenţă încetează imediat. Parlamentul nu poate modifica decretul preşedintelui. 


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite