Ce spune Traian Băsescu despre o posibilă suspendare a lui Klaus Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PMP Traian Băsescu a declarat, joi, la Buzău, că o suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis ar fi „o prostie“, „un obtuzism fără limite”, susţinând că nu crede că în România se va mai întâmpla vreodată aşa ceva, pentru că, „uşor, uşor“, partidele încep să înţeleagă rolul şefului statului în momente de criză.

”Este o prostie suspendarea preşedintelui. Uitaţi-vă la Francois Hollande pe care îl ştiu foarte bine. A ajuns repede, într-un an şi ceva la 16% de la 51% cu cât a fost votat. Preşedinţii nu se suspendă din funcţie după sondaje. Preşedinţii au mandate şi nu poţi să profiţi de faptul că un preşedinte, prin atitudinea lui, generează pierdere de popularitate şi să îl suspenzi. Spre exemplu, Hollande e nepopular pentru că vrea să introducă reforma pieţei forţei de munca pe care Boc, Slavă Domnului, a făcut-o. Toate sindicatele sunt împotrivă şi aşa ar putea şi ei să îl suspende pe Hollande. Nu veţi găsi însă în Franţa partide care să spună «hai să îl suspendăm pentru că este nepopular». Aşa si cu preşedinţii României. Ei au un mandate de cinci ani pe care trebuie să şi le ducă şi tocmai siguranţa mandatului de preşedinte trebuie să îi permită să vorbească despre lucrurile ce trebuie făcute atunci când sunt neplăcute”, a spus fostul şef al statului.

Băsescu a mai afirmat că preşedintele este garantul stabilităţii unui stat şi că uşor, uşor lucrurile încep să fie înţelese şi de clasa politică de la noi din ţară.

”Un guvern poate fi în situaţia de a-şi pierde majoritatea şi, printr-o moţiune de cenzură, poate să cadă şi atunci generează instabilitate politică. Cel căruia Constituţia îi garantează stabilitatea funcţiei este preşedintele. El, în momente de criză, trebuie să îşi asume. De aceea, suspendarea preşedintelui este poate un optuzism fără limite. Dar, dacă vreţi să fiu sincer, nu cred că se va mai întâmpla vreodată pentru că uşor, uşor partidele încep să înţeleagă rolul preşedintelui în momente de criză, iar momente de criză pot apărea oricând şi preşedintele trebuie să îşi asume direcţia”, a spus Traian Băsescu.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, joi, că are informaţii că liderii PSD pregătesc suspendarea preşedintelui Iohannis din funcţie, arătând că nu o dată s-a discutat pe culoarele Parlamentului de către social-democraţi acest scenariu şi a adăugat că, deşi neagă cu vehemenţă, e un pas pe care îl au în vedere.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri seară, la Bistriţa, că preşedintele Klaus Iohannis poate să stea liniştit, pentru că nu există ”în planul” partidului suspendarea şefului statului. El a adăugat însă că Guvernul nu poate să stea ”la fel de liniştit”, pentru că ”guvernează din ce în ce mai rău”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite