Ce spune Klaus Iohannis despre conflictul SUA-Iran. Cât de afectaţi sunt românii care trăiesc în Orientul Mijlociu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis susţine că e în contact permanent cu ministrul Apărării şi cu ministrul de Externe în contextul conflictului dintre SUA şi Iran. „Noi avem foarte mulţi cetăţeni români care trăiesc şi muncesc în zona Orientului Mijlociu. Avem reprezentanţe, sunt o serie de cetăţeni români expuşi în zonă. Ne preocupă şi vom lua toate măsurile pentru a fi un sprijin real dacă este nevoi“, a spus Iohannis, aflat în Germania.

Jurnalist: Dacă îmi permiteţi un follow-up la situaţia din Orientul Mijlociu. Există vreo implicaţie specială pentru România, alta decât pentru Uniunea Europeană, în condiţiile în care România are un Parteneriat Strategic cu Statele Unite şi găzduim scutul de la Deveselu? Aveţi o îngrijorare particulară în urma acestei situaţii?

Preşedintele României, Klaus Iohannis: Parteneriatul Strategic cu Statele Unite este solid şi funcţionează foarte bine, iar scutul de la Deveselu este o parte a sistemului defensiv NATO şi este foarte bine că funcţionează optimal. Aici nu văd niciun fel de probleme, însă trebuie să fim realişti. Situaţia din Irak ne priveşte, fiindcă noi avem foarte mulţi cetăţeni români care trăiesc şi muncesc în zona Orientului Mijlociu, avem oameni şi în Irak, avem oameni şi în alte ţări din zonă, ştiţi foarte bine. Avem reprezentanţe şi, în acest sens, sunt o serie de cetăţeni români expuşi în zonă. Ne preocupă şi vom lua toate măsurile pentru a fi un sprijin real dacă este nevoie. Pe de altă parte, avem şi noi militari în Irak, staţionaţi, care fac parte din forţele NATO care participă în diferite proiecte de pregătire. Sunt instructori care sunt din partea noastră acolo şi, evident, siguranţa lor ne preocupă. O parte din militarii noştri au fost deja relocaţi. Deci tema este foarte importantă pentru noi. Eu personal îi acord foarte multă atenţie. Sunt în contact permanent cu Guvernul şi în special cu miniştrii care se ocupă de aceste chestiuni, în speţă Externele şi Apărarea, şi sunt convins că singura soluţie pentru această criză care a apărut – nu putem să îi spunem altfel – este o abordare calmă, diplomatică, o descaladare, cum se numeşte, şi revenirea la un calm în această zonă.

***

Zeci de persoane au murit în urma unei busculade create în oraşul Kerman, din sud-estul Iranului, unde sute de mii de iranieni s-au adunat pentru înmormântarea comandantului militar Qassem Soleimani, potrivit presei de stat, citate de The Guardian.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite