Ce spune deputatul care a propus Ziua Olteniei, regiunea din „Nordul României“: E arhicunoscută Oltenia. Am văzut şi la BBC; Brâncuşi, refuzat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea care propune o zi pentru celebrarea Olteniei, regiune istorică din „Nord-Vestul“ României, a fost inspirată din momentul istoric al trecerii lui Tudor Vladimirescu peste Podul Calicilor şi a fost întărită de un serial BBC despre venirea romanilor în Dacia, după cum a povestit, pentru „Adevărul“, Gheorghe Udrişte, iniţiatorul legii.

Mai mulţi parlamentari de la toate partidele au semnat anul trecut un proiect de lege privind instituirea Zilei Olteniei, „o regiune istorică din Nord-Vestul României“, după cum au scris în expunerea de motive, deşi Oltenia este dintotdeauna mai jos, în Sud-Vest. „Da, s-a strecurat în redactare o greşeală. În loc de Sud-Vest e Nord-Vest. Eu sunt născut acolo, nu puteam să nu ştiu. Nu puteam să greşesc şcolăreşte. A fost o greşeală de redactare a celor care au scris-o, sunt nişte consilieri de-ai mei“, a explicat, pentru „Adevărul“, iniţiatorul legii, Gheorghe Udrişte, fost parlamentar PNL.

Expunerea de motive a legii, document care ar trebuie să abunde în argumente,  pare un referet de gimnaziu furat de pe internet pentru ora de Istorie, după cum a remarcat şi Guvernul Cioloş, care a avizat negativ proiectul. „Întreaga expunere de motive se rezumă la o scurtă monografie istorică a Olteniei. Considerăm că este nepotrivită iniţiativa de instituire a unei zile prin stricta raportare la anumite episoade istorice pe criterii geografice“, a criticat Executivul.

Concret, expunerea de motive începe cu Regatul Dac al lui Burebista, trece apoi şi prin Regatul condus de Decebal, pomeneşte de Constantin cel Mare, nu-l uită nici pe Mircea cel Bătrân, aminteşte de ocupaţia habsburgică – deşi n-a durat decât vreo 20 de ani- şi ajunge la 1821. „Oltenia reprezintă locul de plecare al primei revoluţii moderne, Revoluţia lui Tudor Vladimirescu“, arată deputaţii. Iar de aici şi până la stabilirea Zieli Olteniei n-a mai fost decât un pas. „Pe 21 martie 1821, Tudor Vladimirescu intră în Bucureşti ţinând în mână o pâine mare, semn al păcii şi al belşugului. Aşadar, se cuvine să marcăm ziua de 21 martie, momentul în care Tudor Vladimirescu intră în Bucureşti şi coboară pe Podul Caliclilor, ca fiind Ziua Olteniei“, au conchis aleşii.

Am luat în calcul ziua de 21 martie, când Tudor Vladimirescu a trecut pe Podul Calicilor şi s-a întâlnit cu bucureştenii. Atunci e şi echinocţiul de primăvară. E o schimbare în viaţa unui popor şi a lumii, pentru că echinocţiul e al tuturor. Gheorghe Udrişte, iniţiator

„În legătură cu data, am discutat cu istorici, de la nivel local şi naţional. Cu toţii au fost de acord că Tudor Vladimescu sau Revoluţia de la 1821  a fost cea care a marcat istoria României în mod vădit, prin trecerea de la perioada medievală la cea contemporană. Evident, m-am raportat la perioada aceea. Am luat în calcul ziua de 21 martie, când Tudor Vladimirescu a trecut pe Podul Calicilor şi s-a întâlnit cu bucureştenii. Atunci e şi echinocţiul de primăvară. E o schimbare în viaţa unui popor şi a lumii, pentru că echinocţiul e al tuturor“, a venit cu detalii Gheorghe Udrişte.

Însă, până la urmă, Ziua Olteniei nu ţine doar de istoria noastră, a românilor, ci de istoria lumii. „Urmăream un serial pe BBC despre perioada în care romanii au stăpânit lumea. O britanică a făcut investigaţii şi au fost vreo două episoade despre venirea romanilor în Dacia, cum au trecut podul de la Drobeta. E arhicunoscută regiunea Olteniei“, a insistat Udrişte.

Tudor Vladimirescu l-a învins pe Brâncuşi
Marţi, când proiectul a fost dezbătut în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor, Iulian Bulai (USR) a propus ca ziua în care s-a născut Constantin Brâncuşi să fie declarată Ziua Olteniei. „Dacă tot vorbim de o zi importantă pentru regiune şi proiectul vrea să dea o dimensiune internaţionala a Olteniei, atunci să facem din ziua de 19 februarie Ziua Olteniei. Cel mai cunoscut oltean din toate timpurile e Constantin Brâncuşi. Am putea brandui Ziua Olteniei mult mai calificat şi mai amplu, ziua fiind legată de un om, nu de tradiţii. Să nu fie vorba doar de o sărbătoare câmpenească. Am merge spre arta contemporană reprezentată de Brâncuşi şi ar putea fi promovat şi complexul de artă contemporană de la Târgu Jiu“, a spus Bulai pentru „Adevărul“.

Gheorghe Udrişte nu e de acord: „Brâncuşi reprezintă acum universalitatea. Nu cred că mai are rost să fie celebrată Ziua Olteniei pe 19 februarie“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite