Ce spune Cristian Buşoi despre preţurile medicamentelor şi programul de guvernare al PNL pe Sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, a vorbit, joi, la Adevărul Live, despre preţurile medicamentelor în România, despre modul cum e abordată tema de partide, dar şi despre măsurile electorale propuse de PNL pe domeniul Sănătăţii.

Cristian Buşoi a vorbit despre tema preţurilor medicamentelor în condiţiile în care PSD susţine că Guvernul Cioloş nu s-a sigurat că pe piaţă ar fi medicamente la preţuri pe care să şi le poată permite toţi pacienţii. 

„Despre preţurile la medicamente: domnul Dragnea, fie nu înţelege mecanismul, fie manipulează. Ministrul Sănătăţii a explicat bine. Statul nu pierde niciun ban, pentru că avem mecanismul de clawback. Noi oricum cheltuim doar şase miliarde de lei pentru medicamente compensate şi gratuite, în farmacii şi pe programe. Tot ce trece de un 1,5, unu virgulă cinci şi un pic pe trimestru, se returnează de companiile famraceutice prin mecanismul de clawback. Minciuna şi dezinformarea timpul Guvernului PSD că ducând cel mai mic preţ la emdicamente, bugetul de stat a făcut o economie de sute de milioane de lei, e o minciună şi dezinformare tipic pesedistă.

Nu există această economie. Şase miliarde de lei cheltuia înainte, şase miliarde cheltuie şi acum (...) Însă, sunt şi anumite efecte perverse. Preţurile foarte mici duc la exporturi paralele. Băieţii deştepţi iau medicamente din România şi le vând în Germania, în FRanţa, făcând profit şi privând pacienţii de medicamente absolut esenţiale. Doi, preţul cel mai mic din ROmânia strică preţul din ţări mai dezvoltate. Atunci, noile companii farmaceutice nu mai adc medicamente nou descoperite care pot salva vieţi în România. Pentru că e o piaţă mică, pentru că sunt mecanisme care duc preţul foarte jos şi pentru că le strică pieţe mult mai importante. Este o pură demagogie care are efecte secundare foarte proaste. 

Chestiunea ridicaă de Dragnea e una falsă, pentru că vorbeşte doar despre creşterea preţului la medicamentul original. Ai deja trei tipuri de medicamente cu aceeaşi substanţă activă. Astăzi, pacientul poate avea acces la cel mai ieftin medicament, care are aceeaşi substanţă activiă. Medicii sunt obligaţi să prescrie pe substanţă activă. Ştiu pentru că am muncit la această măsură în mandatul meu. Statul român compensează preţul medicamentului cel mai mic. Faptul că există un medicament asemănător la un preţ un pic mai mare nu prejudiciază nici statul român, nici pacientul“, a declarat preşedintele PNL la Adevărul Live. 

  

De asemenea, Cristian Buşoi a punctat faptul că în România există şi problema comerţului paralele de medicamente 

„Nu trebuie încurajat comerţul paralel. Medicamente foarte necesare nu mai sunt la dispoziţia farmaciilor şi spitalelor  pentru că ele au fost deja exportate. Medicamente foarte ieftine nu mai sunt aduse din străinătate. Ministrul Sănătăţii s-a făcut remarcat pe vremuri, când pentru a ajuta copilaşi şi oameni în suferinţă aducea de la Viena medicamente foarte ieftine care nu se mai găseau în România. Pentru că, din această politică păguboasă tipic PSD-istă, populistă, nu mai e rentabil să aduci aceste medicamente în România. 

   

Decizia reducerii preţului medicamentelor a fostluată din timpul ministrului Bazac. Domnul Bănicioiu a avut dreptate să aplice un ordin şi o lege pentru că altfel s-ar fi pus în situaţia de a face un abuz. Evident, trebuie puse în balanţă avantajele şi dezavantajele. S-a dus la preţul cel mai mic pentru medicamentele inovative, pe cele nou descoperite. Cele mai multe dintre aceste medicamente sunt compensate de statul român. Fie se dau cu aprobarea expresă a Casei de Sănătate. Vă aduc aminte de vechile liste de aşteptare. Eu le-am eliminat, fiind preşedinele Casei. Fie erau prescrise pe reţete de un medic. Sunt rare cazurile când un pacient îşi permite să cumpere din propriul buzunar. Pacienţii cumpără din propriul buzunar, de obicei, medicamentele fără reţetă, care-s mai scumpe decât în Occident pentru că farmaciile trebuie să facă o plusvaloare care să le permită funcţionarea“, a adăugat liderul PNL.

Buşoi a precizat şi o parte din măsurile pe care le propune PNL în campanie pe domeniul Sănătăţii.

„În programul electoral ne vom limita la cinci măsuri: dublarea salariilor medicilor şi personalului medica, construcţia  opt spitale noi (trei din fonduri europene, restul din parteneriat cu autorităţile). Vor fi descrise (n.r.-zonele unde vor fi spitalele). De asemenea, Casa medicului, un program de susţinere a autorităţilor locale pentru medici. Adică un loc pentru consultaţii şi locuit , pentru a atrage medicii în mediul rural, pentru că nu avem aici medici. 

Cea de-a patra măsură e actualizare bianuală a listei medicamentelor în mod foarte transparent. Nu în ultimul rând, apărarea drepturilor pacienţilor“, a conchis Buşoi. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite