Ce spune aritmetica votului care l-a scăpat pe Dan Şova de cătuşe. Blaturi, trădări şi jocuri de culise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Şova, îmbărbătat de colegii din Senat    Foto: Mediafax
Dan Şova, îmbărbătat de colegii din Senat    Foto: Mediafax

Cifrele arată că nu toţi senatorii PSD au respectat indicaţia lui Victor Ponta de a vota în favoarea lui Dan Şova. Practic, fostul ministru al Transporturilor a fost salvat de absenţa unor senatori liberali, mulţi dintre ei cu probleme penale

Senatorul PSD Dan Şova a fost scăpat a doua oară de arest preventiv în urma unui vot destul de strâns: 72 de voturi „împotriva“ arestării, 66 de voturi „pentru“, iar două voturi au fost anulate. Imediat după vot, liberalii au acuzat PSDcă  a blocat ancheta DNA, iar PSD a susţinut că Şova a scăpat chiar cu ajutorul liberalilor. Pentru a avea o imagine cât mai clară a modului în care Senatul a întors spatele Justiţiei, am comparat cifrele votului cu numărul de aleşilor din Senat.

Astfel, vedem că grupul PNL din Senat numără 61 de oameni, iar pentru arestarea preventivă a lui Dan Şova au votat 66 de senatori. La prima vedere, am putea crede că mobilizarea liberalilor a fost exemplară şi, în plus, au mai votat împotriva lui Şova cinci senatori rătăciţi, fie ei de la UDMR sau de la grupul neafiliaţilor. Realitatea şedinţei de marţi contrazice aceste cifre.

PNL are pe hârtie 61 de oameni, însă din această cifră trebuie scăzuţi Tudor Chiuariu şi Varujan Vosganian, care încă mai sunt afiliaţi grupului PNL, dar votează alături de PSD. Primul, în semn de răzbunare după ce a fost tras pe linie moartă în partid, al doilea, în semn de mulţumire pentru că, la rândul său, a fost scăpat de începerea urmăririi penale chiar de majoritatea PSD din Senat. Aşadar, PNL se bazează pe 59 de voturi. Însă la şedinţa de marţi, în care s-a dat votul în cazul Şova, au lispsit 10 oameni, în condiţiile în care PNL avea şansa perfectă de a arată că face opoziţie. Absenţa celor 10 oameni a cântărit cu atât mai mult cu cât diferenţa dintre cei care au votat împotriva lui Şova şi cei care au votat în favoarea lui Şova a fost de numai şase voturi. Altfel spus, dacă PNL ar mai fi avut şapte oameni prezenţi în sală care să voteze în linia partidului, balanţa s-ar fi schimbat, iar Dan Şova era astăzi prezentat instanţei pentru arestare.

Lista ruşinii
Cei 10 liberali care, prin absenţă, l-au scăpat pe Dan Şova de cătuşe sunt: Crin Antonescu, Anca Boagiu, Cristian Bodea, Gigi Chiru, Iulian Dumitrescu, Mihaela Popa, Corneliu Popescu, Dian Popescu, Viorel Grigoraş şi Cristian Florian. Dintre aceştia, Gigi Chiru şi Dian Popescu au şi ei probleme penale. Gigi Chiru a fost trimis în judecată pentrtu mită electorală, iar Dian Popescu a fost condamnat în primă instanţă la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. „ Am lipsit de la vot pentru că nu am fost la Bucureşti. Am avut o problemă în familie“, a motivat, scurt, Dian Popescu, senator de Gorj. Şi Gigi Chiru a postat un mesaj pe Facebook în apărarea sa. „Mă aflu într-o deplasare privată, în afara ţării, programată din bani personali, cu câteva luni înainte de acest vot. Voi prezenta dovezi în acest sens şi voi oferi explicaţii în faţa conducerii partidului, dacă se va cere acest lucru“, a scris Chiru.

Fostul preşedinte Traian Băsescu nu crede în coincidenţe şi vorbeşte despre o înţelegere transpartinică. „11 absenţi este mult prea mult pentru un vot atât de important. O înţelegere tot a existat“, a spus Traian Băsescu, care l-a pus pe lista absenţilor şi pe senatorul Mihai Neagu, aflat în echipa lui Mircea Geoană, cu care PNL are un acord de colaborare. Însă Neagu nu face parte efectiv din grupul PNL, ci are statutul de senator neafiliat.

Co-preşedintele PNL, Vasile Blaga, i-a certat uşor pe absenţi. „Nu există niciun fel de motiv, exceptând-o pe doamna Boagiu, care este la reuniunea PPE extrem de importantă de la Oslo, unde PNL a fost primit cu drepturi depline în PPE ca succesor al PDL, în rest nu există niciun fel de motivare“, a reacţionat Blaga.

Pe lângă Anca Boagiu, şi Mihaela Popa mai poate fi scuzată. „În perioada 31 mai-2 iunie am participat la întâlnirea Comisiilor Afacerilro Euorpene de la Riga. Duminică nu ştia nimeni că marţi va fi treluat votul“, a scris şi Pop ape Facebook. Cât despre abesenţa lui Crin Antonescu, ea poate fi înţelească în măsura în care fostul lider al PNL şi-a anunţat deja retragerea din politică, astfel încât de Crin Antonescu se poate vorbi definitive la timpul trecut. 

Întrebat ce riscă absenţii, Blaga a răspuns: „Cred că va trebui să luăm măsuri, pentru că astfel de voturi, cum este şi cel pentru moţiunea de cenzură pe care o vom depune, sunt extrem de importante în economia politică. Nu văd ce ar fi avut ei mai important de făcut decât să nu fie în plenul Senatului“, a spus Blaga. Dian Popescu, unul dintre absenţi, nu se teme. „Hai să fim serioşi. Eu sunt ales într-un colegiu uninominal şi am o responsabilitate faţă de oamenii care m-au votat. În rest, mi-e frică doar de Dumnezeu!“, a spus senatorul liberal. Potrivit unor surse politice, siguranţa afişată de Dian Popescu mai are o explicaţie: negociază trecerea în barca Puterii.

PSD mai pierde din control
În condiţiile în care PNL a avut în jur de 50 de parlamentari în sală, cum a reuşit să strângă 66 de voturi pentru arestarea lui Şova? „Au fost cam 10 oameni de la noi care nu-l suferă pe Şova şi au votat pentru arestare. De la noi şi de la Gabi Oprea“, au spus surse PSD pentru „Adevărul“. Grupul PSD din Senat, în care sunt incluşi şi senatorii UNPR, numără 78 de oameni. Împotriva arestării au votat 72, iar trei senatori nu au fost la şedinţă. Aceleaşi surse spun că o parte din voturile răzvrătiţilor din PSD au fost acoperite cu voturile UDMR, dar mai ales cu cele venite din partea grupării lui Tăriceanu. „Înţelegerea era ca maghiarii să voteze cu noi. Însă din opt, au fost doar cinci la şedinţă. Şi să nu uităm că două voturi au fost nule, e posibil să fie ale lor“, a spus un senator PSD pentru „Adevărul“.

Speranţe deşarte în CCR
Liberalii au anunţat că vor contesta din nou la Curtea Constituţională hotărârea Senatului prin care a fost respinsă solicitarea procurorilor ca Dan Şova să fie reţinut. „Votul de ieri precum şi interpretarea primului sunt doar episoade, nu finalul. PNL va contesta la Curtea Constituţională reluarea votului, la fel cum a procedat şi în prima fază când deşi a existat un vot majoritar pentru acceptarea cererilor justiţiei, interpretarea puterii a sfidat Constituţia, aritmetica şi decenţa“, a anunţat Alina Gorghiu, care speră ca magistraţii CCR să oblige de această dată Senatul să reinterpreteze votul, nu să-l reia. Însă demersul liberalilor are mari şanse să fie respins. Ultima decizia a CCR în cazul Şova a fost ambiguă. Magistraţii nu au spus clar că votul dat în luna martie trebuie reluat sau reinterpretat. Iar surse din CCR ne-au povestit că magistraţii au luat această decizie dinadins şi au lăsat Senatul să aleagă calea de urmat, indifferent dacă decizia  e de reinterpretare a votului din 25 martie sau de reluare a votului. Aceleaşi surse susţin că decizia CCR a fost luată cu un scort foarte strâns , de cinci la patru. Astfel, este foarte puţin probabil ca CCR să dea acum dreptate PNL şi să spună clar că Senatul trebuie să reinterpreteze votul în cazul Şova, ceea ce ar echivala cu trimiterea senatorului în faţa instanţei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite