Ce spun experţii despre candidatura lui Iohannis pentru al doilea mandat. Pe ce carte ar putea miza Dragnea şi Tăriceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii contactaţi de „Adevărul“ analizează cât de oportun a fost momentul ales de preşedintele Klaus Iohannis pentru anunţul unei noi candidaturi, în contextul în care condamnarea lui Liviu Dragnea încă era caldă.

"Am luat o decizie importantă si vreau să vi-o comunic acum, aici, în această dimineaţă frumoasă. Sunt ferm hotărât să candidez pentru un nou mandat de preşedinte al României“, a declarat Klaus Iohannis sâmbătă dimineaţă.

Reporterii "Adevărul" au încercat însă să afle de la specialişti cât de oportun a fost momentul ales de preşedintele României pentru anunţul unei noi candidaturi. Astfel, concluzia unitară a fost că o nouă candidatură la preşedinţie a lui Klaus Iohannis “nu este nicio surpriză”, iar contextul în care a fost anunţată această decizie ar fi cea mai potrivită.

“Nu e o surpriză, nu ne aşteptam ca domnul Iohannis să nu candideze. De obicei, anunţurile de acest fel le faci în anumite contexte, în care vrei să speculezi politic nişte contexte. S-a dus acasă la el, s-a văzut cu foşti colegi, o atmosferă romantică, idilică, non-politică, e chiar ca la carte făcut anunţul. Că e momentul crizei din PSD, iar e ca la carte. Orice consilier i-ar fi recomandat asta. Mi se pare că i s-a dat un sfat bun tocmai pentru că acum ocupă agenda: arată că e un competitor important care nu lasă garda jos. Iar mesajul nu era numai pentru populaţie, ci şi pentru instituţii” a explicat pentru “Adevărul” sociologul Alfred Bulai.

Politologul Cristian Pîrvulescu este, însă, de părere că declaraţia preşedintelui României nu e o acţiune ofensivă, ci mai degrabă una de apărare, acesta reacţionând în urma presiunilor social-democrate din ultima perioadă.

"Cred că numai în contextul condamnării lui Liviu Dragnea trebuie înţeles anunţul lui Klaus Iohannis. Pentru preşedinte, pentru a trece dincolo de zvonurile PSD că nu va candida, zvonuri care deveniseră foarte insistente în ultimele zile, asta era singura variantă. Cred că a reacţionat mai degrabă la o presiune informală, dar foarte serioasă care se făcea împotriva sa. Dacă e oportun sau nu e, e greu de spus. Oportunitatea vine din mai multe variabile, dar era necesar. Pur şi simplu în contextul acesta era necesar. Nu aş vedea-o ca pe o acţiune ofensivă, aşa cum au precizat-o unii, ci mai degrabă ca pe o acţiune defensivă. Preşedintele a spus o practic «o să rămân aici, sunt aici şi o să continui»”, a declarat Pîrvulescu.

La polul opus, sociologul Mircea Kivu este de părere că anunţul lui Klaus Iohannis a fost nepotrivit, cerând de la public încă un mandat de preşedinte, fără a-şi fi îndeplinit promisiunile făcute în primul. 

Cred că preşedintele avea în momentul acesta alte priorităţi. Când un preşedinte în funcţie se hotărăşte să ceară un mandat nou, m-aş aştepta ca el să îşi fi îndeplinit marea majoritate a promisiunilor mandatelor în curs. Ceea ce Klaus Iohannis, până una alta, nu a făcut. Mai sunt destul de multe promisiuni neonorate. Candidatura lui Iohannis nu e o surpriză, ştia cam toată lumea că o să candideze, deci nu cred că mişcarea lui Iohannis obligă în vreun fel coaliţia la schimbarea strategiei, a precizat sociologul.

„Dragnea joacă totul sau nimic“

Întrebaţi dacă anunţul preşedintelui ar putea reprezenta un punct din strategia de blocare a suspendării de către PSD, specialiştii au oferit opinii diferite.

“Iohannis nu se teme de suspendare. Uitaţi-vă la toate datele statistice, care e încrederea în preşedinte şi care e încrederea în Parlament. Rezultatul votului este evident. Poate să fie un disconfort, dar nu e un pericol prea mare. Mai ales că e greu de crezut că domnul Dragnea poate convinge toată masa PSD-ului să meargă pe acest drum. Devine unul riscant şi cei mai mulţi nu au nicio treabă directă cu preşedintele. Nu îi încurcă cu nimic, nu au nicio problemă cu el. E această imagine falsă care se introduce vizavi de PSD, dacă sunt probleme de legalitate sau de justiţie la vârful partidului, nu înseamnă că mai jos, primarii, consilierii, toţi au. Pot fi solidari cu Dragnea până la un punct. Un partid are mulţi oameni, domnul Dragnea controlează conducerea partidului. Un referendum presupune teritoriu, nu conducerea partidului. Sunt oameni care aşteaptă. Acum, cei mai mulţi joacă la două capete”, a explicat Alfred Bulai.

Totodată, sociologul a ţinut să amintească şi că procesul de suspendare al lui Klaus Iohannis de către social-democraţi va fi cu atât mai dificil cu cât “PSD-ul este un partid care îşi elimină total liderii când aceştia nu mai sunt la putere”, cei mai mulţi dintre membrii social-democraţi din ţară gândindu-se mai întâi la propriile poziţii şi mai apoi la salvarea liderului.

“Adrian Năstase a fost validat în unanimitate cu o săptămână înainte să fie dat afară. Nu e o chestiune rară, nouă. Să forţezi nota şi să faci spectacol e mult mai riscant. Dragnea joacă totul sau nimic. Nici nu are altă variantă. Dar ştie că dacă se retrage e şters din partid. PSD e un partid care îşi elimină total liderii când nu mai sunt la putere. Cred că dacă el se retrăgea înainte sentinţei, viaţa lui era mai uşoară. Nu mai era în centrul atenţiei, mizele erau mai mici. În momentul în care ai intrat într-o dispută cu justiţia, reacţiile umane sunt opuse. Nu cred că va avea susţinere pentru o suspendare”, a precizat Bulai.

Pe de altă parte, politogul Cristian Pîrvulescu este de părere că declaraţia lui Klaus Iohannis nu va modifica raportul de forţe de pe scena politică, dar “îi va pune mai degrabă pe liderii coaliţiei în faţa propriilor probleme”, fiind nevoiţi să decidă rapid cine va candida la prezidenţiale în contextul unei eventuale suspendări. 

“Carmen Dan a anunţat în postarea de pe Facebook că Liviu Dragnea va face istorie în 2019. Eu cred că se va întâmpla în 2018. Eu cred că suspendarea preşedintelui este una din puţinele variante pe care le are PSD-ul pentru a depăşi acest moment, iar suspendarea e riscantă, evident, dar poate reuşi. Se poate termina în mai mare măsură decât în 2012 sau 2007 prin revocarea preşedintelui şi atunci vom avea alegeri anticipate. Alegeri la care Dragnea va fi obligat să candideze.”

Citeşte şi:

Iohannis, mesaj către populaţie: Mare grijă! Societate civilă trebuie să fie alertă. Când apar ordonanţe de urgenţă care nu ar trebui să existe, să protestăm

Ce spume Theodor Paleologu despre anunţul preşedintelui Iohannis

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite