Ce soluţii propun reprezentanţii Opoziţiei pentru ieşirea din criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalele partide, PDL, PSD şi PNL, sunt în căutarea unor strategii de poziţionare pe scena politică. Pe fondul criticilor venite din interiorul partidului, PDL a decis să evite amplificarea unor conflicte şi a amânat alegerea conducerii pentru anul viitor.

Adâncirea crizei economice le-a schimbat democrat-liberalilor agenda alegerilor interne. În şedinţa Biroului Pemanent Naţional (BPN) de ieri, liderii PDL au decis ca scrutinul pentru conducerea centrală a partidului, planificat la 16 iulie, să fie amânat pentru începutul anului viitor.

Mai citiţi şi:

Multe state europene anunţă programe dure de asuteritate bugetară

Stimulente nesimţite în 2009 pentru angajaţii din ministerul Muncii şi cel de Finanţe

Amânarea alegerilor din PDL survine unor tensiuni care au apărut în ultima vreme în interiorul principalului partid de guvernământ, tot mai multe voci începând să critice prestaţia Cabinetului Boc. Printre aceştia se numără chiar purtătorii de mesaj ai preşedintelui Traian Băsescu, primul care a dat tonul fiind Sever Voinescu, urmat de consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu.
Înainte de decizia BPN de ieri, el avertiza că premierul Emil Boc ar trebui să demisioneze în cazul în care planul de măsuri anticriză va eşua, semnal care se înscrie în linia trasată de Traian Băsescu.

PENSIE DE PROCUROR DE LUX: APROAPE 5.000 DE EURO

Opoziţia, divizată între stânga şi dreapta

De partea cealaltă a baricadei, PSD şi PNL nu au ajuns până acum să îşi coordoneze acţiunile împotriva premierului Emil Boc, pe care tot ele au reuşit să-l demită la sfârşitul anului trecut, cu ocazia primei moţiuni de cenzură adoptate de Parlament. Dincolo de competiţia pentru legitimarea în rolul de lider al opoziţiei, cele două formaţiuni au dificultăţi în a-şi sincroniza paşii din cauza poziţionării diferite faţă de criza economică. Deşi atât liberalii, cât şi social-democraţii critică măsurile anunţate de PDL, PNL militează pentru menţinerea cotei unice şi a TVA, în vreme ce PSD doreşte impozitarea progresivă.

Diferenţa de viziune asupra soluţiilor anticriză a iscat şi o polemică între preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu şi preşedintele PNL, Crin Antonescu. Iliescu i-a reproşat acestuia că susţine cota unică de impozitare, făcându-l responsabil de lipsa de solidaritate a opoziţiei în faţa „tendinţelor autoritariste ale preşedintelui Băsescu". Iliescu a susţinut ieri că, prin promovarea cotei (prevăzută în programul Alianţei PNL-PD), Antonescu se solidarizează în fond cu mentalitatea lui Traian Băsescu.

„Apărarea cotei unice nu are nimic de-a face cu conceptele liberale", a mai susţinut Iliescu. „Dacă e vorba ca cineva să fie alături de altcineva, atunci pesemne că în această chestiune domnul Băsescu, social-democrat ani de zile ca şi partidul său, PD, şi adepţi ai cotei progresive cum e domnul Iliescu dintotdeauna, şi domnul Ponta de asemenea, au venit în această privinţă alături de noi", a replicat liderul liberal, afirmând că PNL a pledat pentru acest tip de politică fiscală încă din 1990.

Între asumare şi moţiune

Social-democraţii au decis să folosească în războiul cu Guvernul arma moţiunii de cenzură. „Dacă Guvernul îşi asumă răspunderea pe măsurile de reduceri de pensii şi salarii, depunem imediat moţiune de cenzură, conform Constituţiei", a anunţat, ieri, preşedintele PSD, Victor Ponta.

El a opinat că moţiunea de cenzură ar putea fi votată de unii parlamentari democrat-liberali şi independenţi, nemulţumiţi de măsurile luate recent de Executiv. Senatorii şi deputaţii social-democraţi sunt suficient de numeroşi pentru a depune moţiune de cenzură fără ajutorul liberalilor, dar pentru a avea succes, demersul trebuie susţinut şi de aceştia. În pofida polemicilor legate de soluţiile anticriză, Antonescu a declarat ieri că partidul său va susţine orice moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Boc, dacă acesta îşi va asuma răspunderea pe pachetul de măsuri anticriză.

Demers

PSD va depune moţiune de cenzură, iar liberalii au anunţat că vor susţine un astfel de demers. Cele două partide au 215 voturi faţă de cele 236 necesare pentru debarcarea Cabinetului Boc.

Comentariu
Zoe Petre analist politic

Important este proiectul post-moţiune al PSD şi PNL

„PDL a făcut o alegere raţională atunci când a amânat alegerile interne. Nu se ştie ce ar fi ieşit de acolo dacă se organizau alegeri după ce guvernul a dat o lovitură de moarte popularităţii partidului. În privinţa PSD şi PNL, cred că aceste două partide nu au mai încercat să colaboreze după alegeri. La nivelul retoricii, cei doi preşedinţi au încercat să spună, Victor Ponta cu mai mult succes decât Crin Antonescu, că sunt contra colaborării.

Acum ar trebui să strângă rândurile pentru moţiunea de cenzură, dar, dacă iniţiativa lor va avea succes, important este proiectul post-moţiune al celor două partide. Bănuiesc că au un astfel de proiect şi e probabil să meargă către un guvern mai tehnic. Rămâne însă de văzut dacă se va repeta cooperarea de anul trecut dintre PSD şi PNL. Atunci a fost şi aportul minorităţilor şi al UDMR, or acum situaţia este cu totul alta".

Comentariu
Cristian Pârvulescu analist politic

„Partidele de opoziţie ar trebui să iasă câştigătoare"

„Înrăutăţirea condiţiilor economice adânceşte şi criza internă din PDL, care a stabilit deja amânarea alegerilor pentru conducerea partidului până la începutul anului viitor, ceea ce prefigurează şi posibila cădere a guvernului condus de Emil Boc.

Pe de altă parte, social-democraţii se dovedesc luaţi prin surprindere de criză, iar liberalii dau impresia că încearcă să profite de actualul context economic, dar fără o marjă de acţiune. UNPR nu pare afectat şi nici UDMR, care are o abordare circumspectă. În principiu, partidele de opoziţie ar trebui să fie beneficiarele crizei economice. Este însă doar un principiu, care ar putea să nu se aplice."

Emil Boc, preşedintele PDL şi premier

-susţine reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, a pensiilor cu 15% şi menţinerea cotei unice

Crin Antonescu, preşedintele PNL

-propune reducerea cu 50% a achiziţiilor publice, a numărului de ministere şi păstrarea cotei unice

Victor Ponta, preşedintele PSD

-cere impozitarea progresivă şi reducerea cu 50% a bugetelor Preşedinţiei, Guvernului şi Parlamentului

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite