Ce soluţii are Ludovic Orban pentru a face Guvernul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ludovic Orban va fi desemnat  premier la începutul acestei săptămâni, susţin surse politice pentru „Adevărul”, decizia urmând a fi anunţată după ce liderul PNL ajunge la un consens cu celelalte formaţiuni din Opoziţie pentru susţinerea unui Guvern monocolor sau format din mai multe partide.

Consultările de la Cotroceni au arătat că partidele înclină spre varianta formării unui guvern politic, iar consensul în ceea ce priveşte alegerile anticipate nu e luat în seamă de majoritatea partidelor parlamentare. Singura propunere care a fost făcută la Cotroceni în ceea ce priveşte varianta de prim-ministru este cea a PNL, adică Ludovic Orban, preşedintele partidului. Celelalte partide au venit doar cu pretenţii privind noul Guvern sau forţarea alegerilor anticipate.

PMP a anunţat că va sprijini un Guvern în jurul PNL, dar cu anumite condiţii: schimbarea modului de alegere a primarilor, adică revenirea la două tururi, şi demararea unei proceduri de reducere a numărului de parlamentari la 300. De altfel, dintre formaţiunile de Opoziţie, PMP e cel mai dispus să intre şi la guvernare alături de PNL. Potrivit unor surse politice, PMP ar putea primi Ministerul de Externe pentru Cristian Diaconescu. Dar formaţiunea lui Tomac nu se mulţumeşte cu atât, ceea ce a dus la ieşirile publice ale lui Traian Băsescu, în care a atacat mai mulţi lideri de partide care ar putea sprijini un Guvern Orban. Motivul: PMP să mai primească un portofoliu, iar funcţia vizată e cea de ministru sau ministru delegat pentru Românii de pretutindeni, în cazul în care e menţinut portofoliul, potrivit unor surse politice.

Eugen Tomac la consultările de la Cotroceni FOTO presidency.ro 

Imagine indisponibilă

Pe de altă parte, USR a mers la consultări, unde Dan Barna şi-a arogat meritul pentru trecerea moţiunii de cenzură. Practic, Barna i-a spus preşedintelui că fără voturile USR Guvernul Dăncilă nu ar fi picat niciodată, susţin sursele citate. În replică, Iohannis le-a cerut liderilor USR să coopereze cu PNL, pentru a forma pe viitor un Guvern, pentru că, matematic, niciunul dintre cele două partide nu va putea guverna singur după alegerile din 2020. Dan Barna a pledat pentru o colaborare cu moderaţie, pe motiv că orice gest de apropiere faţă de PNL este taxat de electoratul USR, sătul de partidele tradiţionale. Chiar dacă sunt în dezacord cu şeful statului, liderii USR vor vota pentru Ludovic Orban, fără să intre la guvernare.

Dan Barna la consultările de la Cotroceni FOTO presidency.ro

Imagine indisponibilă

ALDE şi UDMR, sprijin pentru Orban

Un Guvern condus de Ludovic Orban ar fi susţinut şi de ALDE, formaţiune care nu vrea să intre la guvernare pentru moment, fiind într-o perioadă de reconsolidare, după trădările din formaţiune. Surse politice susţin că ALDE ar vrea mai degrabă un Guvern monocolor al PNL, ceea ce ar lăsa o poartă de negociere între liberali şi liberal-democraţi pentru funcţii din eşalonul doi şi trei, adică şefi de agenţii, deconcentrate, directori de şcoli etc. O cooptare a USR e văzută de aceştia problematică.

Călin Popescu Tăriceanu la consultările de la Cotroceni FOTO presidency.ro 

Imagine indisponibilă

Şi UDMR e decisă să susţină un Guvern în jurul PNL şi chiar să participe, în funcţie de negocieri. Prin urmare, un Guvern PNL sau un Guvern PNL-PMP ar fi avea o susţinere de aproximativ 200 de voturi în Parlament. Restul de voturi ar putea veni de la reprezentanţi ai minorităţilor sau de la aleşi ai Pro România sau PSD. De altfel, Victor Ponta nu a negat faptul că ar putea ca aleşi din formaţiunea sa să voteze o echipă liberală la Palatul Victoria.

Kelemen Hunor la consultările de la Cotroceni FOTO presidency.ro 

Imagine indisponibilă

Nu în ultimul rând, surse politice au precizat pentru „Adevărul” că nu e exclus ca Pro România să vrea să dea un ministru într-un Guvern condus de Orban, gestul fiind explicat prin o garanţie pentru asigurarea stabilităţii politice. Reprezentantul Pro România ar fi un politician care nu e asociat cu Victor Ponta, ceea ce ar însemna să fie din zona lui Daniel Constantin sau un apropiat de partidul condus de Ponta.

Anticipatele, o „misiune imposibilă”

Cu sprijin de la Pro România, echipa Orban ar putea trece de Parlament. În caz contrar, s-ar face un prim pas spre anticipate. Însă varianta alegerilor anticipate e o alternativă la care se poate ajunge cu greu, dacă ne uităm la aritmetica din Parlament şi la poziţionarea partidelor politice din legislativ. Singurele partide din Parlament care ar fi avantajate de alegeri anticipate ar fi PNL, care a ieşit pe primul loc la europarlamentare şi cel mai probabil va da şi viitorul preşedinte al României, şi USR, care alături de PLUS a ajuns la peste 20%. Însă aceste partide deţin împreună 136 de parlamentari. Adică mai puţin de o treime din Parlament.

PSD, la modul cum se prezintă în acest moment, ar lua mai puţin de jumătate din locurile obţinute în 2016, ALDE ar risca să nu intre în Parlament,  UDMR nu e de acord cu anticipatele, iar Pro România e încă în faza de construcţie. Împreună aceste formaţiuni strâng aproape 60% din voturile din Parlament. Aşadar, chiar şi PSD ar fi mai degrabă  înclinat spre un vot pentru Guvern în jurul PNL, fără a-şi asuma vreo implicare în viitoarele decizii, decât să ajungă în situaţia de a pierde jumătate din mandate.

Te-ar putea interesa şi:

Ponta: Nu mă întorc în PSD, nu am cum să fiu preşedinte. Am un proiect cu care vreau să iau oamenii buni din PSD

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite