Ce-şi doreşte „dreapta“-n Bucureşti?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propunerea făcută de Cătălin Predoiu lui Nicuşor Dan în dezbaterea găzduită de Antena 3 a deschis cel mai important front al actualei campanii electorale. Cel puţin la nivel discursiv, cel puţin la nivel de interes al unei părţi de public, faptul că Predoiu şi PNL au făcut o propunere privind susţinerea unui singur candidat împotriva candidatului PSD a trezit, repet, măcar pentru o parte a publicului, interesul pentru campania electorală.

Ambii candidaţi, atât Cătălin Predoiu, cât şi Nicuşor Dan, susţin, fiecare cu câte un alt sondaj, faptul că în momentul de faţă ocupă locul doi în preferinţele electoratului şi că au principala şansă să învingă candidatul PSD în lupta pentru Primăria Capitalei (26% CP – 14% ND în primul caz, 19,5 ND – 8.7 CP în al doilea caz). Chiar dacă propunerea PNL vorbeşte de un nou sondaj, făcut într-un mod care să nu ridice semne de întrebare, ea a fost respinsă, până în momentul de faţă, de Nicuşor Dan.

Campania electorală e privită, mai ales de când numărul şi impactul mijloacelor de informare a crescut semnificativ, ca o luptă. De cele mai multe ori, cheia de interpretare, încadrarea, „framing-ul" ţin de război şi competiţie. Dezbaterile electorale nu fac excepţie de la acest mod de interpretare şi, implicit, pentru fiecare astfel de „obicei" de campanie se caută un învingător. Surprinzător pentru mulţi (poate şi de aici aceeaşi convingere în cadrul unor categorii de public extrem de diversificate privind învingătorul), Cătălin Predoiu a câştigat dezbaterea găzduită de la Antena 3. Pe un fond de absenţă din campanie, pe un fond de probleme privind candidatura PNL-ului, Predoiu a surprins printr-o comportare dătătoare de speranţe cel puţin în ceea ce priveşte atractivitatea campaniei. Iar punctul culminant a fost propunerea de unificarea a candidaţilor de dreapta.

Curios fiind de sensul pe care campania îl apucă după acest moment, am urmărit şi dezbaterea organizată la Grupul de Dialog Social (GDS), anticipând că principalul subiect dezbătut va fi acesta al propunerii. Într-un climat presărat cu susţinători ai lui Nicuşor Dan, dar şi cu voci mai raţionale, precum cea a lui Gabriel Liiceanu, care încercau să readucă discuţia către sensul ei primar, şi anume propunerea existentă „pe masa“ candidaţilor, după două ore de dezbatere mi-am dat seama care e cheia: electoratul „de dreapta“ şi reprezentanţii săi ar fi trebuit să-şi dea seama ce primează pentru ei la aceste alegeri. Există două curente: unul care aruncă PNL mai spre PSD şi refuză votul util, văzând în Nicuşor Dan o speranţă de care aveau nevoie, şi altul pentru care primează obiectivul de a nu avea primar PSD, de a nu o avea pe Gabriela Firea la Primăria Capitalei. Primii, mai idealişti, secunzii, mai pragmatici.

Cert este că, indiferent că idealiştii nu vor să accepte, primul curent de opinie înseamnă opusul celui de-al doilea. Primul curent însemnă victorie pentru PSD şi Gabriela Firea pe 5 iunie, pe când al doilea înseamnă înfrângere pentru PSD şi Gabriela Firea pe 5 iunie.

Cred că refuzul lui Nicuşor Dan privind propunerea lui Cătălin Predoiu ţine inclusiv de o dinamica a campaniei. Nu ştiu care dintre sondaje dă măsura reală a intenţiei de vot actuale, dar cred că, pe baza votului politic, pe baza polarizării politice, pe baza ajutorului venit dinspre sectoare, Predoiu are prima şansă să încheie această cursă electorală în 3 pe locul 2. Însă chiar dacă propunerea nu se va concretiza, impactul ei asupra campaniei rămâne, iar momentul aflării rezultatului de vot va fi privit în principal prin prisma acestui „ce-ar fi fost dacă“.

Pot înţelege raţiunea pragmatică pentru care Nicuşor Dan refuză oferta de a-l ajuta pe Cătălin Predoiu să câştige Primăria Capitalei, o face cu gândul la viitorul propriului proiect politic. Dar, în situaţia foarte probabilă în care Gabriela Firea va câştiga alegerile, Cătălin Predoiu va fi al doilea, iar scorurile Predoiu + Nicuşor Dan vor însuma mai mult decât scorul candidatului PSD, atunci proiectul politic al lui Nicuşor Dan va avea serioase probleme încă de la naştere. Atunci, după 6 iunie, Nicuşor Dan va fi nevoit să răspund la nişte întrebări, fapt care, aşa cum se vede în această campanie electorală, nu-i prieşte.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite