Ce scuze au găsit aleşii din Comisia specială pentru a evita Roşia Montană: „Ce-i acolo se poate vedea şi la televizor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi dintre parlamentarii liberali din Comisia pentru Roşia Montană au refuzat să meargă în zonă pe motiv că o astfel de deplasare nu are relevanţă, întrucât cunosc foarte bine problemele din zonă.

Deputatul PNL, Dian Popescu, şi senatorul PNL, Sorinel Gigel Ştirbu, se numără printre cei şase senatori care au refuzat deplasarea la Roşia Montană.Ceilalţi membri ai Comisiei care au preferat să rămână în Bucureşti sunt Ioan Dârzu (deputat PSD de Alba), Oana Manolescu (Minorităţi), Gabriela Firea (PSD) şi Ioan Moldovan (PC).

„Ce-i în teritoriu se poate vedea şi la televizor“

„Eu nu fac mişcări politice. Eu ştiu doleanţele minerilor de acolo. Am fost de foarte multe ori la Roşia Montană în perioada comunistă când studiam geologia. Eu vin dintr-o zonă în care exploatările de carieră sunt foarte dezvoltate. Cunosc aceste lucruri. Pe mine mă interesează partea de document. Ce-i în teritoriu se poate vedea şi la televizor şi nu are nicio relevanţă în acest moment“, a explicat Popescu. 

Senatorul a mai precizat că în prezent este foarte ocupat cu studierea a o serie de documente care i-au parvenit de la Institutul Geologic. În plus, susţine Popescu, există foarte multe întrebări legate de acest proiect cărora le caută asiduu răspuns: „Cum au dat cei de la ANRM licenţele de exploatare şi ulterior permisul de exploatare? De ce evaluările ANRM vizavi de acest zăcământ sunt plătite de RMGC?“. 

De asemenea, senatorul PNL doreşte să intre în posesia garanţiei de mediu care îi poate fi pusă la dispoziţie numai de cei de la RMGC. O altă preocupare a senatorului este legată de garanţiile pe care ar trebui să le primească minerii din zonă cu privire la asigurarea locurilor de muncă. 

Bugetul de criză al Camerei, un impediment

Deputatului PNL, Sorinel Ştirbu, i se pare inutilă o astfel de deplasare la Roşia Montană în condiţiile în care Camera Deputaţilor funcţionează pe un buget de criză. În plus, deputatul se laudă că are cunoştinţe temeinice despre acest proiect. „Nu cred că trebuia să merg acolo ca să văd ceea ce deja ştiu. În proiectul legislativ sunt foarte multe aspecte, nu numai cele care ţin de locurile de muncă“, a declarat pentru „Adevărul“  Sorinel Gigel Ştirbu. 

În urmă cu două săptămâni, premierul Victor Ponta le-a promis celor  22 de mineri care s-au blocat într-o galerie  de la Roşia Montană că se va constitui o Comisie care se va deplasa în zonă şi le va asculta problemele. În urma promisiunii, minerii au renunţat la protest. Se pare însă că premierul s-a grăbit cu promisiunile, deoarece în Comisia constituită săptămâna trecută şi condusă de senatorul Darius Vâlcov (PSD) există parlamentari care nu doresc să meargă în zonă. Din comisie fac parte 8 parlamentari PSD, 5 de la PNL, 2 de la PPDD, 2 de la UDMR şi câte unul de la PC şi Minorităţi. La Roşia Montană se vor deplasa doar 12 din cei 19 membri ai Comisiei.

 „Trebuie să vă spun că 12 parlamentari vor face deplasarea la Roşia Montană. Ceilalţi nu doresc să meargă. Sunt şi foarte mulţi liberali. Nu e un grup care a decis în totalitate să nu meargă“, declara luni Darius Vâlcov.

 

Marţi au plecat la Alba Iulia 13 aleşi fie cu maşinile proprii, fie cu un microbuz pus la dispoziţie de Camera Deputaţilor. Miercuri dimineaţă, parlamentarii vor ajunge la Roşia Montană, unde vor vizita galeriile miniere şi lacurile din zonă.

Aleşii vor avea şi o serie de întâlniri cu ONG-urile care militează pentru minerit, cu autorităţile locale şi regionale şi cu principalul opozant al proiectului minier, ONG-ul Alburnus Maior. La recomandarea senatorului PSD Gabriela Vrânceanu Firea, parlamentarii nu vor folosi maşini sau echipament puse la dispoziţie de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).

Activitatea comisiei poate fi urmărită pe site-ul www.comisiarosiamontana.ro.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite