Ce scrie presa internaţională despre revenirea lui Băsescu la Cotroceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hotărârea privind invalidarea referendumului de către Curtea Constituţională a fost publicată în Monitorul Oficial, iar Traian Băsescu se poate întoarce la Palatul Cotroceni. FOTO Mediafax
Hotărârea privind invalidarea referendumului de către Curtea Constituţională a fost publicată în Monitorul Oficial, iar Traian Băsescu se poate întoarce la Palatul Cotroceni. FOTO Mediafax

Parlamentul a aprobat luni revenirea lui Băsescu în funcţia de preşedinte, iar hotărârea a fost publicată luni seară în Monitorul Oficial. Această schimbare pune capăt unei lupte politice cu repercusiuni economice, scriu jurnaliştii străini.

Reuters
Parlamentul a recunoscut luni decizia CC potrivit căreia preşedintele suspendat Traian Băsescu trebuie să se întoarcă la Cotroceni, punând capăt unei confruntări politice care a condus la o creştere a preţurilor.

Încercarea alianţei de stânga a premierului Ponta de a-l îndepărta din funcţie pe rivalul său de dreapta a declanşat critici din partea Uniunii Europene şi Statelor Unite cu privire la respectarea de către Guvernul pe care îl conduce a statului de drept şi sistemului judiciar.


Bloomberg
Coaliţia aflată la guvernare în  România a pierdut sprijinul public după o încercare eşuată de a-l înlătura pe preşedintele suspendat Traian Băsescu.

Social-democraţii şi liberalii, care formează acum Uniunea Social Liberalăşi vor candida împreună la alegerile parlamentare de la sfârşitul acestui an, ar câştiga 54% din voturi dacă alegerile s-ar ţine acum, potrivit unui sondaj realizat la 22 august de IRES. Procentul a scăzut semnificativ de la 9 august, când un sondaj IMAS cota USL cu 61,4% din voturi.

AFP
Parlamentarii Uniunii Social-Liberale (USL, coaliţia la putere) au anunţat iniţial că au decis să boicoteze reuniunea Parlamentului, după care s-au reunit în sală pentru a asigura cvorumul, precizează agenţia franceză. Ei ar fi fost chemaţi la ordine de către premierul social-democrat Victor Ponta, care le-ar fi trimis mesaje SMS din Africa de Sud, unde asistă la o reuniune a Internaţionalei Socialiste, potrivit presei locale, citate de AFP.

Preşedintele de centru-dreapta, care a fost suspendat din funcţie de către Parlament la 6 iulie, urmează, totuşi, să coabiteze cu majoritatea parlamentară de centru-stânga, condusă de Ponta şi Antonescu, se arată în materialul AFP preluat de publicaţiile "Le Figaro", "Le parisien" şi Euronews.

Associated Press

Decizia Curţii Constituţionale de invalidare a destituirii preşedintelui României a fost aprobată de către Parlament, într-un material preluat de „Washington Post“, postul ABC NEWS şi „ The Wall Street Journal“.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite