Ce şanse sunt ca PSD-ALDE să plece de bună voie de la guvernare?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mare frustrare în rândul alegătorilor, după votul de duminică. O prezenţă masivă la vot, scoruri mari obţinute de partidele de opoziţie, rezultat covârşitor „DA” la întrebările de la referendum, plecarea lui Dragnea la puşcărie, ieşirea ALDE în decor, toate aceste evenimente anunţau o indubitabilă schimbare de regim în România. Care, iată, nu se mai produce.

Prilej pentru votanţii de la ultimul scrutin să se întrebe: cu ce ne alegem după votul din 26 mai? Am votat degeaba?

PSD şi ALDE nu mai au motive să se agaţe de guvernare

În ciuda faptului că o moţiune de cenzură nu are şanse să treacă, PSD si ALDE nu se mai simt confortabil la guvernare. Huiduiţi peste tot pe unde apar în public, cu preşedintele Iohannis împotriva lor în mod declarat, cu UE şi ea criticând vehement prestaţia liderilor partidelor aflate la guvernare, şefii PSD şi ALDE nu ştiu cum să se mai ascundă, să scape de huiduieli şi insulte.

  • Războiul cu justiţia şi „statul paralel” a eşuat lamentabil. Nu numai că „el lider maximo” a fost întemniţat, dar nici schimbările legislative, la conducerea parchetelor şi instanţelor, n-au mai avut loc. Premierul Dăncilă repetă ce-a spus premierul Tudose: nu ştiu treaba cu „statul paralel”. Tot premierul Dăncilă declară că „justiţia este un capitol închis. Ne-a omorât pe toţi”;
  • Repudierea lui Darius Vâlcov pune sub semnul întrebării programul de guvernare. Mai este valabil, nu mai este, nimeni nu ştie. Ce va urmări guvernul mai departe? Mister! Teodorovici avertizează că bugetul nu are bani de pensii şi salarii pentru semestrul al IV-lea;
  • Capitolul „prezidenţiale” este închis pentru Tăriceanu. Dacă ALDE n-a reuşit pragul de 5%, este penibil să-şi propună o candidatură la prezidenţiale, mai ales că Tăriceanu este huiduit şi cu ocazia vizitei papei. De ce ar mai sta ALDE în alianţă cu PSD? Să ajungă la 1%? Lideri de frunte ai ALDE au ajuns deja la concluzia că alianţa cu PSD este toxică, îi duce la „pierzanie”!
  • Sifonarea banilor publici este acum mult mai problematică. Este de aşteptat, după eşecul asaltului asupra justiţiei, o revigorarea a activităţii parchetelor şi instanţelor de judecată. Şi cei care au furat riscă să dea socoteală, mai ales că vor începe turnătoriile între ei;
  • În PSD sunt centre de putere divergente. Olguţa Vasilescu şi soţul Claudiu Manda, Oprişan, Arsene şi baronii din Moldova, fideli lui Dragnea, vor fi şi ei epuraţi, dacă premierul Dăncilă vrea linişte în partid. Fără o schimbare majoră în strategie, PSD riscă să ia drumul ALDE sau chiar al PNŢCD, cu care s-a înfrăţit. Vor accepta cei aflaţi pe făraş să plece fără luptă? N-aş crede. Iar „şefa” Dăncilă nu are nici pe departe anvergura, rezistenţa şi puterea de luptă a lui Dragnea. Când se va vedea contestată în propriul partid va da bir cu fugiţii.
  • Presiunea UE şi a preşedintelui Iohannis va fi imensă. Preşedintele şi-a făcut un scop declarat în a goni PSD-ALDE de la guvernare, şi are arme puternice la îndemână: CSAT, serviciile secrete, armata, politica externă. Orice remaniere guvernamentală, mai mică sau mai mare, nu poate trece fără acordul preşedintelui. În plus, rezultatele recentului referendum.
  • Urmează campanii electorale. Este mult mai uşor să încerci să recâştigi electoratul din opoziţie, având guvernul drept sac de box, strategie la care PSD a recurs şi când a acceptat guvernul Tăriceanu în 2007-2008, şi cu guvernul Cioloş în 2016. Acuzaţia permanentă va fi: noi v-am „dat”, ăştia aflaţi acum la guvernare vă „iau” ce v-am dat noi. Când e vorba de propriile buzunare, populaţia este extrem de sensibilă şi nu înţelege argumente care ţin de macroeconomie.
  • Adrian Năstase a făcut praf guvernarea PSD sub Dragnea. Este nevoie de o rebrenduire, de o refacere a structurilor PSD, posibile doar în opoziţie. O spune un fost lider marcant al PSD, Adrian Năstase.
  • Ponta aşteaptă ca PSD să-şi dea obştescul sfârşit, pentru a rămâne singur pe partea stângă a scenei politice. Nici gând să revină în PSD să se lupte cu baronii furăcioşi.
  • Incompetenţa şi analfabetismul funcţional al miniştrilor şi şefilor de instituţii, instalaţi de PSD, vor fi în continuare ciuca bătăii de joc a comentatorilor şi populaţiei.
  • Vin dosare grele din urmă, 10 august, Tel Drum, Finanţarea partidelor, care vor exploda în următoarea perioadă, afectând, probabil, şi executivul dnei Dăncilă.

Sunt multe alte argumente pentru retragerea PSD-ALDE de la guvernare. Probabil la viitorul Congres al PSD se va hotărî acest lucru.

Concluzie

Problema este că nu avem o opoziţie capabilă să preia guvernarea. Îşi scot ochii între ei, au adunat abia 100 de voturi la instalarea unui nou şef la Camera Deputaţilor. Conturarea unui consens asupra unui pact de guvernare, a unui program, asupra unui premier şi a echipei guvernamentale, cere timp. Este de presupus că preşedintele Iohannis, ieşit întărit după succesul referendumului, îi va strânge pe toţi cei din opoziţie la o masă şi va încerca imposibilul. Va reuşi, nu va reuşi, rămâne să vedem.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite