Ce şanse are Nicuşor Dan după retragerea lui Orban. Ce spun analiştii politici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan. FOTO Eduard Enea
Nicuşor Dan. FOTO Eduard Enea

Candidatul USB pentru Capitală, Nicuşor Dan, ar putea profita de retragerea neaşteptată a liberalului Ludovic Orban din cursa pentru Primăria Generală. Ce şanse are Nicuşor Dan după retragerea lui Orban? Potrivit analizei specialiştilor, el are de ales între a se prezenta în alegeri singur şi a avea imaginea de om din afara sistemului, sau susţinut de PNL, ceea ce ar putea duce la compromisuri politice.

Oameni noi, fără probleme cu Justiţia

O primă ipoteză înaintată de specialişti este că în urma punerii sub control judiciar a fostului candidat al PNL pentru Primăria Capitalei, Ludovic Orban, şi a arestării preventive a primarului Sectorului 2, progresistul Neculai Onţanu, Nicuşor Dan ar avea şanse să obţină victoria, în condiţiile în care candidaţii partidelor politice din Parlament sunt percepuţi ca oameni certaţi cu legea. Explicaţia e dată de sociologul Mircea Kivu: „Da (n.r.-Nicuşor Dan are şanse). Dacă mai era nevoie, în acest moment, mai mulţi oameni îşi vor da seama că partidele mari nu sunt în stare să prezinte candidaţi credibili. Corupţia este mult prea răspândită în aceste partide. În aceste condiţii, probabil că oamenii se vor îndrepta spre figuri intrate acum în politică, venite din afară. Cred că şi o parte din nucleul PSD s-a săturat de Administraţia din Bucureşti. Eu cred că Nicuşor Dan este o variantă. Dacă ar fi candidatul PNL şi-ar pierde din credibilitate. Dacă vom continua să mergem pe alternanţa PSD - PNL, atunci vom alege aceeaşi oameni care se vor comporta la fel“, susţine sociologul Mircea Kivu.

Ce şanse are Nicuşor Dan dupa retragerea lui Orban. Susţinut de PNL

Alţi specialişti, cum este şi cazul politologului Sorin Bocancea, susţin că cel mai bine ar fi ca PNL-ul şi Nicuşor Dan să ajungă la un consens asupra candidaturii celui din urmă, susţinut de liberali. Astfel, orgoliile ar trebui să fie lăsate în urmă de ambele părţi. 

„Ca independent, Nicuşor Dan nu prea are şanse. Ar avea şanse dacă liberalii l-ar prelua ca şi candidat. Liberalii, după cele două erori şi după două focuri trase în gol, au posibilitatea să se salveze în aceste alegeri prin susţinerea acestuia. Indiferent de cine ar susţine PNL, aceştia vor purta semnul eşecului de la începutul cursei electorale. Nicuşor Dan şi PNL ar ieşi în câştig dacă vor lăsa orgoliile de o parte“, a declarat pentru „Adevărul“ politologul Sorin Bocancea

Ce şanse are Nicuşor Dan dupa retragerea lui Orban. Pact de neagresiune cu liberalii sau independenţă totală

Politologul Alina Mungiu-Pippidi susţine că în acest moment Nicuşor Dan este cel care trebuie să facă alegerea pe care o consideră pragmatică. Astfel, acesta trebuie fie să meargă pe mâna unei candidaturi din partea PNL pentru Primăria Generală, ceea ce ar însemna renunţarea la candidaţii de la sectoare, fie să profite de degringolada în care se află partidele politice în urma acţiunilor DNA. 

„Pentru a avea măcar în viitor partidul altfel, liberalii trebuie lăsaţi în voia soartei, să dea singuri de fund. Iar societatea civilă trebuie să investească în Nicuşor Dan în Bucureşti şi în oricine are cât de cât performanţă la localele astea în ţară. Pe scheletul oferit de cine a arătat că are hotărâre şi capacitate se poate construi un nou partid, cu ce e mai bun local – unde o mai fi – de la liberali. Un partid din start altfel, după testul localelor“, arată Mungiu-Pippidi într-un text publicat pe bloggurile Adevărul. 

Pe de altă parte, varianta apropierii de PNL nu trebuie neglijată. A doua opţiune este să se facă un pact de neagresiune cu liberalii în schimbul susţinerii lui Nicuşor Dan la primărie. Societatea civilă ar vota pe Dan (invers nu merge, votanţii lui Dan nu vor la PNL cum este el azi) şi lista USB. Dan nu ar mai prezenta candidaţi la sectoare, unde votantul de centru dreapta ar putea vota cu liberalii. Deci s-ar împărţi voturile numai la Consiliu, unde nu e problemă, tot la anti-PSD s-ar contabiliza. S-ar obţine astfel în Bucureşti maximum de mobilizare anti-PSD“, punctează Mungiu-Pippidi

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite