Ce şanse dau analiştii noului PSD, păstorit de Geoană şi Vanghelie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Geoană şi Marian Vanghelie, excluşi, în prezent, din PSD, sunt decişi să înfiinţeze un nou partid de stânga, care să fie o alternativă la PSD. Analiştii contactaţi de „Adevărul“ susţin că ceea ce îşi propun cei doi social-democraţi este riscant.

În cel mult două săptămâni, grupul de iniţiativă care va lucra la platforma noului PSD îşi va începe activitatea. În acest grup se vor regăsi, susţine Marian Vanghelie, 25 de parlamentari PSD, care deja şi-ar fi anunţat susţinerea pentru ambiţiosul proiect. 

Dan Ionescu, analist politic şi blogger „Adevărul“, atrage atenţia că succesul noului proiect al lui Mircea Geoana şi Marian Vanghelie depinde de mai mulţi factori, printre cei mai importanţi fiind timpul şi resursele financiare. 

„În primul rând, Mircea Geoană are nevoie de timp şi de resurse. Dacă pe partea de timp putem considera că are la dispoziţie aproximativ un an de zile -până la alegerile locale din 2016- ca să construiască o formaţiune performantă, despre resursele umane şi financiare nu ştim încă nimic. Ar fi preferabil să vină cu un proces transparent de atragere a oamenilor şi a finanţărilor astfel încât să poată spune că propune un proiect politic modern şi care ţine cont de aşteptările electoratului. Din păcate, un astfel de deziderat este greu de îndeplinit în schema politică actuală, în care finanţările sunt de cele mai multe ori într-o zonă gri, dacă nu de-a dreptul neagră“, ne-a explicat Dan Ionescu.

Analistul mai precizează că orice iniţiativă şi în speţă demersul privind crearea noului PSD trebuie să ţină cont de faptul că social-democraţia românească are două tendinţe contradictorii. 

„Avem o stângă conservatoare reprezentată rând pe rând de cam de toţi cei care au condus PSD de-a lungul timpului şi care pentru voturi din bazinul tradiţional al partidului au făcut compromisuri majore. Şi mai avem un bazin electoral de stânga pe care l-am putea descrie mai degrabă în sensul stângii europene, mai degrabă progresist decât conservatorist, cu toate nuanţele care provin din această discuţie. Nu ştim cam ce înseamnă acest bazin ca manifestare publică şi mai ales electorală, dar putem considera cel puţin intuitiv că în această zonă există un potenţial important. Din această perspectivă, Mircea Geoană, sau oricine alticneva care doreşte să facă un nou partid de stânga, are în faţă o alegere dificilă: Ce fel de partid îşi doreşte?“, a mai precizat Ionescu.

Analistul mai atrage atenţia asupra unui aspect important şi anume poziţionarea faţă de noul proiect al liderilor informali şi tradiţionali ai partidului. „Chiar dacă nu trag sfori prin judeţe, au o voce importantă în ansamblu general al mersului lucrurilor în PSD. Ion Iliescu, Adrian Năstase şi alţii din garnitura mai veche vor face lobby pro sau contra unei scindări a PSD. Să nu uităm că Ion Iliescu a mai părăsit o dată un partid la creaţia cărui a participat vital, FSN, şi a format unul nou, care este actualul PSD. Scenariul e oricând posibil. Mircea Geoană are de ales dacă încearcă sau nu să atragă alături de el aceste voci din PSD“, a conchis Dan Ionescu. 

Adrian Năstase a ieşit deja public cu o declaraţie privind noul partid şi a precizat că ruperea PSD nu este o variantă inteligentă, iar social-democraţilor care doresc să-i urmeze pe Geoană şi Vanghelie le-a transmis că nu se lase păcăliţi de sunetul „diverselor sirene“. Nici Ion Iliescu nu agreează ideea apariţiei unui nou partid de stânga, care să rupă din PSD. „Asta e neserios. E drept că trebuie să gândim ce să facem ca PSD să îşi consolideze poziţiile şi să se prezinte ca un partid capabil să treacă prin toate. Adică orice partid se află în faţa unor realităţi, poate să câştige, poate să piardă. Nu trebuie să intre în derută când pierde, nici în euforie când câştigă, ci să îşi consolideze şi să-şi îmbogăţească experienţa. Eram în 1996 când am avut prima confruntare aşa mai deschisă", a declarat Ion Iliescu, joi, la Ateneul Român.

Zăbavă: E greu să pleci într-un partid care nu există

Analistul politic Adi Zăbavă susţine că reuşita iniţiativei lui Mircea Geoană depinde de cât de mulţi foşti colegi din PSD va reuşi să convingă să li se alăture.

„Momentan sunt doar tactici în lupta internă din PSD. E greu de crezut că, indiferent de rezultatul acestei lupte, nu vor exista nemulţumiţi, însă cu toţii ştiu că un nou partid face faţă cu greu pe scena politică românească. Reuşita iniţiativei lui Mircea Geoană depinde de numărul foştilor colegi din PSD pe care îi poate convinge. Momentan, el este exclus din partid, iar acest fapt îngrădeşte foarte mult opţiunile, mai ales în perspectiva organizării unui congres al PSD“, ne-a declarat Adi Zăbavă. 

Potrivit analistului, cei care ar alege să plece din PSD trebuie să fie convinşi că această soluţie e una viabilă. „Deocamdată e foarte greu să pleci dintr-un partid aflat la guvernare într-unul care nu există“, a conchis Adi Zăbavă.

Marian Vanghelie a declarat, joi, pentru „Adevărul“, că se vor baza pe mai mult de 60 de parlamentari PSD, nemulţumiţi de direcţia pe care o are în acest moment PSD.

Dâncu: Un magnet pentru traseişti

Sociologul Vasile Dâncu nu dă nicio şansă noului PSD în formula Geoană-Vanghelie. „Înţelegeam dacă acest proiect era opera lui Mircea Geoană, care este un teoretician. Dar să te asociezi cu Vanghelie care, mai degrabă face partde din vechiul PSD, nu mi se pare o idee bună“ , ne-a declarat Vasile Dâncu.

Sociologul crede că noul partid va fi mai degrabă un magnet pentru traseiştii din PSD. „Ideea de a crea un «Cal Troian», care să fie un partener pentru noul PNL, e o idee care nu e consonantă cu moralitatea. Partidul acesta va fi un magnet pentru traseişti“, a conchis Vasile Dâncu. 

Citeşte şi:

Năstase, mesaj pentru colegii care vor să migreze la noul PSD: „Să nu cadă în capcanele pe care le întind diverse sirene“

Noul PSD prinde contur. Vanghelie: Peste 60 de parlamentari PSD ne vor urma

Mircea Geoană, la Adevărul Live: „Mesajul lui Nuland a fost: «Oameni buni, jucaţi la liga pe care o puteţi juca! America vă este aproape!»“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite