Ce s-a aflat, de fapt, în spatele votului în favoarea lui Liviu Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta a susţinut-o pe Rovana Plumb la şefia PSD, dar a câştifat Liviu Dragnea FOTO Mediafax
Victor Ponta a susţinut-o pe Rovana Plumb la şefia PSD, dar a câştifat Liviu Dragnea FOTO Mediafax

Social-democraţii l-au uns şef al PSD pe Liviu Dragnea nu neapărat pentru că şi-l doreau la conducerea partidului, ci pentru a scăpa de politica de partid instaurată de Victor Ponta, pe care o dezaprobau cu toţii. Specialiştii contactaţi de „Adevărul“ arată că votul în favoarea lui Liviu Dragnea a fost, de fapt, un vot negativ pentru Victor Ponta.

Liviu Dragnea a fost votat preşedintele interimar al PSD de o majoritate de conjunctură care s-a format în jurul său, cu unicul scop de a-l lăsa pe Victor Ponta în afara PSD. Prin votul masiv acordat lui Liviu Dragnea, social-democraţii au vrut să se elibereze de sub jugul lui Victor Ponta, fiind nemulţumiţi de politica de partid pe care le-a impus-o în calitate de preşedinte al PSD.

Social-democraţii erau revoltaţi de faptul că deciziile se luau, exclusiv, de Ponta, iar ceilalţi din conducerea PSD erau ignoraţi. Aşa se explică şi faptul că lideri ai PSD, care nu erau tocmai apropiaţi de Liviu Dragnea, precum Marian Oprişan, Valeriu Zgonea sau Robert Negoiţă, au pus umărul la alegerea lui Dragnea în fruntea PSD.  „A fost un vot masiv pro-Dragnea pentru că partidul a vrut să-i transmită un mesaj clar lui Victor Ponta: ne-am săturat să fim sfidaţi şi să privim din afară cum deciziile în numele PSD le luau doar trei oameni: - Victor Ponta, Sebastian Ghiţă şi Ilie Sârbu. Noi, ceilalţi, eram de duzină în PSD. Nu s-a întâmplat aşa ceva  nici pe vremea lui Iliescu, nici în perioada lui Năstase. Aflam de numele unui nou ministru de la televizor, iar Victor Ponta nu ne dădea nicio explicaţie“, ne-a declarat un lider important din teritoriu.

Aceeaşi interpretare a votului a avut-o chiar şi fostul preşedinte al PSD, Adrian Năstase, părintele politic al lui Victor Ponta, care a criticat modul în care s-a raportat acesta la partid. „În opinia mea, a fost un vot împotriva unui anumit mod de a face politică de partid. Victor Ponta s-a concentrat pe activitatea de guvernare şi a ignorat activitatea de partid. Şedintele BPN erau doar ocazii de transmis mesaje, nu brain storming-uri cu cei din teritoiu. Succesiunea de compromisuri, coabitări, uniuni personale, pierderea sentimentului de solidaritate, pierderea alegerilor prezidenţiale, numirile guvernamentale fără o consultare în partid, transformarea congresului anunţat în Consiliu Naţional au fost doar câteva din motivele pentru care membrii CExN au votat pentru Dragnea“, a arătat şi Năstase.

Guvernarea Ponta, la judecata PSD

În turneul pe care l-a făcut prin ţară, în timp ce Victor Ponta se afla în Turcia pentru a se opera, Liviu Dragnea a luat pulsul partidului şi erau cunoscute toate aceste nemulţumiri. De aceea, în întâlnirea din noapte care a precedat ziua alegerilor interne, Liviu Dragnea le-a promis celor prezenţi că va aduce pe masa partidului toate proiectele importante ale Guvernului şi ale PSD pentru a fi discutate, ne-au declarat surse participante la reuniunea organizată de Dragnea la un hotel din Bucureşti.

După alegerea sa, Liviu Dragnea a vrut să le dea asigurări social-democraţilor că se va ţine de cuvânt şi va implica partidul în toate deciziile. În acest sens, noul lider al PSD a discutat deja  cu ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, care va veni la prima şedinţă prezidată de Dragnea pentru a le prezenta social-democraţilor proiectul de rectificare bugetară. „Cei care m-au îndemnat să candidez au fost membrii partidului. Nu trebuie să existe pereţi în PSD. Luni voi prezenta un plan pentru reconstrucţia PSD. Am discutat cu ministrul de Finanţe pentru ca luni, în şedinţa BPN, să prezinte proiectul de rectificare bugetară.  Este important ca PSD să iasă din pasivitate. Victor Ponta a fost preocupat de o bună guvernare. La partid nu se mai ocupa nimeni. Acum, partidul revine şi îşi recapătă dreptul la propria viaţă politică. Toată lumea simţea că în partid există o stare de nemulţumire şi de teamă că am putea intra într-o criză internă“, a spus Dragnea, în prima sa conferinţă susţinută în calitate de şef al PSD.

„A fost un vot Ponta vs. PSD“

Analiştii politici contactaţi de „Adevărul“ au citit votul pro-Dragnea tot în nota răzbunării social-democraţilor, mai ales a baronilor, îndreptată către Victor Ponta. „Nu a fost un vot Rovana vs. Dragnea, nici Ponta vs. Dragnea, ci Ponta vs. PSD. O relevă rezultatul votului, declaraţiile lui Dragnea de după, numele celor menţionaţi de el pentru echipa de conducere, declaraţiile Rovanei Plumb şi plecarea lui Victor Ponta. Partidul pare să fi spus: de la Ponta SRL la PSD“, a spus specialistul în comunicare politică Adi Zăbavă.

Consultantul politic Răzvan Prişcă crede că Victor Ponta a mizat pe faptul că Liviu Dragnea nu mai poate reveni în conducerea PSD după ce a a avut grijjă să-l tragă pe linie moartă, oferindu-i o funcţie inexistentă în partid. „Chiar dacă în afara partidului şi în afara României alegerea unui condamnat penal în fruntea celui mai mare partid este un lucru toxic, pentru PSD în plan intern este un lucru bun. PSD-ul a avut foarte mult de suferit în ultimii 5 ani din cauza lui Victor Ponta. De când a ajuns preşedinte, s-a chinuit să vândă partidul unui grup restrâns de interese - Şova, Ghiţă şi baronii din jurul lui Ilie Sârbu - şi în acelaşi timp a pus umărul aproape la fiecare dosar care viza baronii tradiţionali - Mazare, Constantinescu, Bunea Stancu, Cosma etc. Victor Ponta a jucat la cacealma, a încercat o şmecherie ieftină de imagine prin retragerea sa, fiind convins că ungerea doamnei Plumb va fi o formalitate. Nu a prevăzut abilitatea lui Dragnea de a fructifica fereastra de oportunitate“, crede Răzvan Prişcă.

Şi Dan Ionescu, analist politic, arată că votul pentru Dragnea a însemnat o răbufnire a social-democraţilor. „ După diferenţa majora de la vot s-ar spune că Pesediştii s-au abţinut să se manifeste in public şi l-au taxat pe Victor Ponta cu prima ocazie pe care au avut-o. De altfel, premierul a avut un comportament destul de lipsit de energie şi a părut că se împacă cu situaţia în care se găseşte“, a spus şi Dan Ionescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite