Ce rezolvă supărarea domnului Dragnea pe ministrul Finanţelor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Super-şeful guvernului, domnul Dragnea este din ce în ce mai supărat pe ministrul Finanţelor, domnul Viorel Ştefan, pentru că acesta din urmă a început să vorbească despre tăieri bugetare în timp ce linia oficială a partidului nu iese din formula, „dublăm, triplăm salariile”.

Corina Creţu, Comisarul european pentru Politici Regionale, a avut în ultimele zile o serie de întâlniri oficiale cu autorităţile de la Bucureşti încercând să găsească soluţii pentru o situaţie foarte îngrijorătoare: zero absorbţie de fonduri europene în actualul exerciţiu bugetar care se încheie în 2020. În acest moment, contractarea este de doar 5%, ceea ce ridică mari semne de întrebare legate de capacitatea administraţiei de a aduce banii europeni în România. Iar programul guvernului Grindeanu prevede pentru acest an o absorbţie de 5,2 miliarde de euro, ceea ce ar contribui la realizarea creşterii economice asumate şi la realizarea bugetului.

În acelaşi timp, la Bruxelles se aşteaptă calculele de la Bucureşti pentru a se vedea în ce măsură bugetul de stat poate asigura creşterile salariale anunţate, fără a se depăşi deficitul de 3%.

Bani pentru marile proiecte sunt asiguraţi de Comisia Europeană. Sunt fonduri pentru autostrada Piteşti-Sibiu, pentru centura Capitalei, pentru metrou, pentru modernizarea căilor ferate, pentru dezvolarea localităţilor. România trebuie să facă proiectele şi să asigure şi partea naţională de investiţii.

Dacă, ministrul Finanţelor vorbeşte în cunoştinţă de cauză despre tăieri bugetare, pentru că nu se confirmă creşterea optimistă a veniturilor, unde ar putea avea loc aceste reduceri?

Practica guvernelor României arată că sursele  de reduceri a cheltuielilor au fost investiţiile. De aici s-a tăiat cu lejeritate de fiecare dată, iar rezultatele se văd de la mare distanţă. Stadiul jalnic al infrastructurii vorbeşte de la sine.

Dar mai mult decât în alţi ani, nerealizarea investiţiilor în 2017 va face imposibilă absorbţia celor 5,2 miliarde de euro din fonduri europene, ceea ce va pune sub semnul întrebării bugetul cu toate creşterile promise. De aici şi dilemele ministrului Finanţelor.

Angajat într-o serie de majorări salariale fără precedent, PSD va menţine cursul în pofida realităţilor economice. Admonestarea aplicată de Liviu Dragnea ministrului Finanţelor spune totul despre ce se întâmplă cu adevărat.

Peste capul lui Grindeanu, preşedintele PSD îl ameninţă pe Viorel Ştefan că va da socoteală în faţa partidului. Pentru neîncredere în programul de guvernare, care dacă ar fi aplicat la virgulă ar aduce munţi de bani în visteria publică.

Problema nu este starea economiei, ci presupusa neînţelegere a ministrului Finanţelor legată de virtuţile programului de guvernare.

Domnul Dragnea poate forţa o remaniere pentru a pune un ministru mai pregătit politic. Va putea oare un politruc mai bun să convingă economia să funcţioneze conform dorinţelor şi angajamentelor PSD?

Va reuşi domnul Dragnea, la o şedinţă de partid, să aducă mai multe venituri la buget prin scăderea veniturilor din taxe şi impozite, dublată de o creştere a cheltuielilor pentru salarii, pensii, ajutoare sociale? Şi fără un program de investiţii majore care să fie deja în derulare şi să producă efect de multiplicare în economie, când noi ne aflăm, în cele mai bune situaţii, cu proiectele în faza studiilor de pre-fezabilitate? La ce pagină din proiectul de guvernare figurează capitolul „Minuni”?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite