Ce regim de detenţie vrea Elena Udrea după experienţa Târgşor. Procuror ÎCCJ: Experienţa personală aduce întotdeauna plusvaloare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea
Elena Udrea

Elena Udrea, alături de Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputatilor, a organizat, marţi, o dezbatere privind condiţiile din arest, la care au participat atât parlamentari, dar şi membri ai societăţii civile sau reprezentanţi ai unor autorităţi de stat. Fostul ministru a discutat având o dublă calitate: deputat în Parlament şi fostă deţinută într-o închisoare.

Lucrările au fost deschise de preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor, Nicolae Păun, reprezentant al Minorităţilor în Parlament. Acesta a punctat, protocolar, faptul că o dezbatere care are drept tema condiţiile din închisori şi arestul preventiv e întotdeauna binevenită, mai ales în momentul în care sunt invitaţi cât mai mulţi actori instituţionali şi ai societăţii civele.

Ulterior, cuvântul i-a fost acordat Elenei Udrea,  prezentată de Păun ca amfitrionul dezbaterii. „Eu pot spune că mă aflu aici în dublă calitate: aceea de deputat şi membru al Comisiei pentru drepturile omului, dar şi aceea de persoană care s-a aflat în detenţie. Po vorbi de experienţa trăită şi în Arestul Poliţiei Capitalei şi la Târgşor“, a subliniat fostul ministru al Dezvoltării şi Turismului

Dubla calitatea a Elenei Udrea, în spcial cea de persoană aflată în detenţie pentru câteva luni, a fost reamintită şi de Gheorghe Bucşan, procuror pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a avut una dintre replicile care au adus zâmbetul pe buzele celor din sală. „Experienţa personală aduce întotdeauna plusvaloare“, a spus Bucşan.

Fostul ministru al Dezvoltării şi Turismului s-a declarat nemulţumită de cum acţionează anumite instituţii ale statului şi a punctat faptul că în lupta stat versus cetăţean, câştigă întotdeauna statul. „Nu e vorba doar de ceea ce am trăit eu, ci şi de ceea ce am văzut că au simţit şi alte femei alături de care mi-am petrecut zeci de zile. Întotdeauna cetăţeanului i se calcă în picioare drepturile când este un conflict între un om şi instituţiile statului“ a spus Udrea.

Fostul ministru al Dezvoltării şi Turismului, în prezent deputat independent, a vorbit în termeni duri şi de arestul preventiv. „Asistăm la o practică abuzivă. Trimiterea în arest preventiv fără să se ţină cont de prezumţia de nevinovăţie. Iar aici, vă spun, posibilitatea de a lua legătura cu avocatul e limitată, posibilitatea de a lua legătura cu familia, la fel. Odată cu arestarea preventivă are loc începerea unui mecanism greu de oprit: denunţuri mincinoase, administratea unei probe fără a fi înştiinţat în timp util“, a mai spus deputatul.

Arestul de la sfârşitul săptămânii

Elena Udrea,dar şi mai mulţi reprezentanţi ai unor ONG-uri, au susţinut ideea pedepselor alternative pentru decongestionarea penitenciarele, dar şi folosirea condamnaţilor în folosul societaţii, pentru a fi ecuperate o parte din prejudicii.

De asemenea,  printre pedepsele alternative menţionate de Udrea ca variante la arestul preventiv sau condamnările pentru fapte mărunte şi lipsite de violenţă, folosite în alte ţări din vest, deputatul a amintit de,: executarea pedepsei la domiciliu, semi-libertate, arest la sfârşitul săptămânii, munca în folosul comunităţii. Toate acestea sunt văyute ca posibile soluţii şi pentru România.

Gândacii din penitenciar, pe masa lui Udrea

Pe lângă arestul preventiv sau condamnări considerate uşoare şi pentru fapte lipsite de violenţă, Udrea s-a declarat nemulţumită şi de lipsa cadrelor medicale din penitenciare şi de modul cum sunt trataţi deţinuţii. Reprezentanţii unui ONG au venit şi cu fotografii ale încăperilor din Penitenciarul Galaţi, dar şi cu trei pliculeţe în care aveau mai multe tipuri de gândaci pe care un deţinut aflat în acea instituţie îi poate observa zi de zi cum mişună prin celula sa.  

image

Gândacii de la Penitenciarul Galaţi

O altă perspectivă asupra problematicii de la dezbatere a avut-o, Gheorghe Bucşan, procuror pe lângă ÎCCJ. Acesta, înainte de a vorbi despre situaţia privind condiţiile de detenţie şi îmbunătăţirea acestora, a ţinut o scurtă perelegere referitoare la modul cum are loc constituirea raportului între pedeapsă/infracţiune şi pedepse. A vorbit despre juristul italian Cesare Beccaria şi filosoful Ronald Dworkin, intelectuali menţionaţi des în sălile de curs de la facultăţi, nu şi în cele ale Parlamentului.

În ceea ce priveşte subiectul propriu zis al întâlnirii, Buşcan a subliniat că subiectul trebuie împărţit în două părţi total diferite. În primul rând, există problema rermedierii situaţiei în care trăiesc deţinuţii, iar pe de altă parte sunt acele soluţii mai blânde prin care unii deţinuţi ar fi eliberaţi .

„Potrivit teoriei pozitivismului, cred că o bună parte din cei despre care aţi vorbit dumneavoastră (n.r.-persoane condamnate pentru fapte mărunte şi lipsite de violenţă) ar trebui să fie eliberaţi. Totuşi, acţiunea în sistemul juridic ţine cont de principiul represiunii dure pentru un rău mare“,a  mai spus Bucşan.

Sute de petiţii referitoare la condiţiile din închisori ajung la Parlament

Deputatul PSD Sorin Roman, preşedintel Subcomisiei pentru monitorizarea respectării drepturilor persoanelor private de libertate, a precizat că organismul pe care îl conduce a primit 267 de petiţii referitoare la condiţiile din închisori, 122 fiind strict pe problemele referitoare la arestarea preventivă.

La rândul său, Mircea Man, preşedintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii, a spus că  90% dintre petiţii sunt legate de condiţiile de detenţie din penitenciare. „Am purtat discuţii cu Ministerul Justiţiei, a fost adoptat un raport final (n.r.- referitor la condiţiile din penitenciare)  în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, a fost înaintat lui Zgonea şi dacă acesta şi Puterea binevoiesc, îl putem discuta şi în plen“, a spus Man. În plus, acesta a adus o nouă precizare: „157% este gradul de încărcare a penitenciarelor (n.r. - supraglomerare). Asistenţa medicală este aproape lipsită pentru că nu sunt medici. Opt penitenciare din ţară nu au niciun medic, iar nouă au un sigur medic“, a conchis deputatul PNL. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite