Ce reclamă Guvernul la CCR în criza remanierii de la Transporturi şi Dezvoltare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Viorica Dăncilă a sesizat la CCR faptul că preşedintele Klaus Iohannis nu a luat nicio decizie privind acceptarea a doi miniştri PSD, în condiţiile în care au trecut mai bine de două săptămâni de la remanierea guvernamentală şi înaintarea unui nou val de nominalizări.

În sesizarea la CCR privind conflictul de natură constituţională, Guvernul punctează faptul că preşedintele nu are drept de veto în ceea ce priveşte un al doilea refuz al propunerilor venite de la Palatul Victoria, asemenea probleme fiind la Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Transporturilor. De asemenea, Guvernul recunoaşte dreptul şefului statului de a refuza prima dată propunerile, însă trebuie să vină şi cu motivarea acestui demers, invocând Decizia  98/2008 a Curţii Constituţionale, document în care se vorbeşte despre „preîntâmpinarea apariţiei unui blocaj instituţional“.

De asemenea, constituţionaliştii Vioricăi Dăncilă contestă şi invocarea de către Iohannis a unei „analize“ pentru a putea decide asupra numiririi noilor miniştri, reprezentanţii Guvernului considerând că „analiza“ şefului statului este în această etapă fără obiect, din moment ce preşedintele e obligat să accepte al doilea val de propuneri.

Acelaşi demnitar pentru minister diferit

Mai mult, Guvernul arată în sesizare că nu e nicio problemă în nominalizarea Liei Olguţa Vasilescu pentru Dezvoltare, după ce a fost refuzată de Iohannis la Transporturi. „După ce prim-ministrul a prezentat a doua propunere de numire, şi câtă vreme a doua propunere nu este identică cu prima (aceeaşi persoană la acelaşi minister) obligaţia preşedintelui este clară şi imediată; în cazul de faţă, să ia act de demisii şi să numească în funcţii persoanele propuse de prim-ministru“, conform sesizării Guvernului.

Klaus Iohannis a explicat, vineri, motivul pentru care a întârziat în cazul numirilor Liei Olguţa Vasilescu în funcţia de ministru al Dezvoltării şi a lui Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor. Şeful statului a spus că „termenul rezonabil de răspuns la solicitări ar trebui definit la fel pentru toată conducerea statului” şi a dat exemplu faptul că PSD „a amânat cu două-trei luni” votul în cazul ridicării imunităţii pentru Calin Popescu Tăriceanu.

Tăriceanu, sursă de inspiraţie

„Mă întrebaţi de aşa-numitul termen rezonabil. E o bună întrebare, însă un termen rezonabil trebuie definit ca să fie valabil pentru toţi participanţii la conducerea statului. Şi m-am documentat puţin cum acţionează PSD-iştii. Aflăm că la Senat s-a depus o solicitare pentru preşedintele Senatului, am aşteptat un vot. Ei, ce gândiţi? Parlamentul controlat de majoritatea PSD-istă trebuie amânată două-trei luni de zile. Deci putem să ne inspirăm”, a declarat Iohannis..

Şeful statului a ţinut să sublinieze şi că ar fi preferat un dialog cu prim-ministrul Viorica Dăncilă şi nu să primească „hârtii redactate de secretare”. Iohannis a anunţat, totodată, că dacă Guvernul a ales să sesizeze CCR, atunci nu va mai acţiona pe speţa numirilor de miniştri până ce Curtea nu va emite o decizie în acest sens.  „Dacă s-a ajuns în această fază, bineînţeles că voi aştepta decizia CCR şi apoi voi acţiona constituţional. Sunt multe hârtii (n.red.-  primite de la Guvern), dar le voi explica atunci, la CCR. Vom vedea cum va fi apreciat punctul de vedere al Guvernului. Deocamdată nu mai fac nimic în această speţă până nu va decide CCR”, a conchis Iohannis.

PSD a găsit vinovatul pentru lipsa autostrăzilor: Iohannis

Liderii social-democraţi nu au mai ieşit să-l atace în cor pe Iohannis, după ce şeful statului nu a luat nicio măsură privind numirea Olguţei Vasilescu la Dezvoltare şi a lui Mircea Drăghici la Transporturi, ci a recurs la un comunicat de presă asumat de întreg partidul. „Lipsit de orice argument politic, legal sau constituţional, Iohannis se lasă mânat de ranchiuna şi obsesiile personale, aducând prejudicii statului român pe care ar fi trebuit să-l reprezinte. Iohannis pur şi simplu blochează România, astfel încât Guvernul PSD+ALDE să nu facă investiţii în autostrăzi şi dezvoltare locală“, se arată în comunicatul PSD.

Mai mult, în reacţia lor la adresa şefului statului, social-democraţii au subliniat că Iohannis e lipsit de „bună creştere şi politeţe faţă de o doamnă“.  „Iohannis a manifestat astăzi un comportament lipsit de orice decenţă şi bun simţ faţă de doamna prim-ministru, în ciuda mesajului de pace politică pe care aceasta i l-a adresat în cadrul şedinţei solemne organizată în Parlament cu ocazia Centenarului. Dincolo de funcţii, preşedintele Iohannis ar fi trebuit să dea dovadă de bună creştere şi politeţe faţă de o doamnă“, mai susţin PSD-iştii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite