Ce putem face în Parlament pentru Unire

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am participat astăzi la Conferinţa ”Asumarea politică a unui calendar al unirii Republicii Moldova cu România” şi mulţumesc Acţiunii 2012 pentru efortul pe care l-au făcut pentru a implementa în agenda publică un subiect atât de important precum reîntregirea ţării. Vestea bună este că au participat 11 parlamentari din toate partidele româneşti, ceea ce înseamnă că ne apropiem de un consens politic pe acest proiect.

Rusia recunoaşte, în felul ei mai colţuros, că drumul spre Europa al Republicii Moldova înseamnă şi drumul spre România. Astfel, preşedintele Comisiei de Politică Externă din Duma de Stat, Aleksei Puşkov, a atras atenţia asupra faptului că Moldova va fi ”înghiţită” de România dacă merge spre Uniunea Europeană. Ceea ce Rusia numeşte ”înghiţire” este de fapt reunificarea dintre cele două state româneşti despre care iată că şi Rusia vorbeşte ca despre un fapt incontestabil care se va petrece în viitorul apropiat.

Ceea ce eu propun în derularea Calendarului Unirii este să identificăm grupul parlamentarilor unionişti din Parlamentul României, indiferent de culoarea politică, şi grupul similar din Parlamentul de la Chişinău. Când aceste două grupuri vor deveni semnificative ca influenţă şi greutate, ele vor avea un cuvânt de spus în realizarea Unirii.

Ceea ce eu propun în derularea Calendarului Unirii este să identificăm grupul parlamentarilor unionişti din Parlamentul României, indiferent de culoarea politică, şi grupul similar din Parlamentul de la Chişinău. Când aceste două grupuri vor deveni semnificative ca influenţă şi greutate, ele vor avea un cuvânt de spus în realizarea Unirii. După aceea, cele două componente, o dată identificate şi individualizate ca atare, trebuie sudate şi dispuse să desfăşoare împreună activităţi şi acţiuni precise care să dea semnalul dorinţei şi voinţei politice a Unirii din partea clasei politice a ambelor state româneşti.

Reunificarea e ca un pod care trebuie construit de pe ambele maluri ale Prutului. Iată aşadar ce putem realiza ca parlamentari în direcţia reunificării. Grupurile parlamentare unioniste din ambele Parlamente se pot reuni într-o formă convenită de comun acord care să-şi asume oficial dorinţa de reunificare şi să militeze fiecare pe partea sa pentru îndeplinirea acestui scop, sprijinind toate acţiunile de apropiere din cele două ţări, promovând iniţiative legislative în acest sens şi orice fel de proiecte care să facă Unirea posibilă şi fezabilă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite