UDMR apasă pedala revendicărilor etnice. Ce spun PSD şi PNL, pre-electoral, despre o eventuală alianţă cu maghiarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR FOTO Eduard Enea
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR FOTO Eduard Enea

Liderii UDMR se încălzesc pentru campania electorală rostogolind mai multe mesaje controversate: pun sub semnul întrebării Marea Unire, cer autonomie economică şi îşi apără colegii certaţi cu legea. În acest context, cât de dornice sunt PSD şi PNL de o alianţă cu UDMR după alegeri?

UDMR şi-a lansat candidaţii la alegerile parlamentare, prilej pentru liderii partidului să se răfuiască cu guvernanţii de la Bucureşti, cu scopul de a mobiliza electoratul maghiar, în condiţiile în care absenteismul ar putea lăsa UDMR în afara Parlamentului pentru prima dată după Revoluţie. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi fostul lider al formaţiunii maghiare, Marko Bela, au dat tonul discursului naţionalist. „Se apropie aniversarea de 100 de ani de la Unire şi nu ne este indiferent ce stare sufletească vom avea la acea aniversare. Au trecut 100 de ani de la acele promisiuni. Acel moment a însemnat o înfrângere pentru noi. Nu putem uita durerea acelei înfrângeri. Aşa cum au reşit alte generaţii, trebuie să continuăm cu munca şi trebuie să spunem că se poate să continuăm pe valorile transilvane. În 2016, evident, nimeni nu poate să ne ceară să sărbătorim un eveniment care ne-a împins în existenţa de membru al unei comunităţi minoritar”, a declarat preşedintele UDMR, amintind de unirea Transilvaniei cu România.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a taxat afirmaţiile lui Kelemen Hunor.  „Poziţia mea şi a PSD-ului este la fel de clară şi tranşantă. Pentru noi, românii, Unirea de la 1918 a fost foarte avantajoasă. Eu cred că această declaraţie a lui Kelemen Hunor este mai mult decât nefericită. El spune că pentru ei Unirea a creat dezavantaje. Ei fiind cine? Ei fiind tot cetăţeni români. Că eu sper că s-a referit la cetăţenii români de etnie maghiară, sper că nu s-a referit la cetăţenii din Ungaria, pentru că ar fi foarte grav. Categoric nu sunt de acord cu această declaraţie. Sper să o nuanţeze în perioada următoare şi sper să aud de la domnul Kelemen Hunor, care este preşedintele unui partid înregistrat în România, este o persoană juridică română, să spună că Unirea de la 1918 a fost o victorie şi pentru ei, pentru că a fost o victorie pentru naţiunea română“, a arătat Liviu Dragnea la Realitatea TV.

Marko Bela, fostul preşedinte al UDMR, a susţinut ca banii din taxe să se întoarcă înapoi către comunităţi. Un soi de independenţă financiară.  „Lăsaţi-ne să ne facem treaba. Dacă noi plătim taxe şi impozite, daţi-ne partea noastră înapoi ca să putem moderniza noi aceste părţi pentru că vă băgaţi nasul chiar şi în oala noastră ca să vedeţi ce dorim să facem. Lăsaţi în grija românilor, saşilor, dacă au mai rămas, şi a maghiarilor, banii care se cuvin şi o să construim noi un Ardeal în care să ne simţim noi foarte bine“,  a afirmat Marko Bela, în contextual în care mai multe panouri pre-electorale cu mesajul: „Salvăm Clujul (Oradea) de Bucureşti. Taxele noastre să îmbogăţească Ardealul, NU Capitala” au apărut în cele două municipii din Transilvania spre finalul lunii octombrie.

Lupta împotriva DNA
Liderii maghiari nu se războiesc doar cu politicienii, ci şi cu procuorii DNA.  „Au fost multe atacuri şi acuzaţii nefondate la adresa membrilor noştri. Zsolt Tamasi se bucură de respectul comunităţii, dar este hărţuit de DNA pentru că a dorit să lanseze această şcoală gimnazială catolică alături de inspectorul general. Nu au altă vină decât că au dorit să facă o şcoală de limbă maghiară. Arpad Antal a fost învinuit pe nedrept, acum Anna Horvath, şi în trecut au fost şi alţii”, a declarat Kelemen Hunor, duminică, la Cluj-Napoca, la lansarea candidaţilor UDMR pentru alegerile electorale.

Directorul Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, Zsolt Jozsef Tamasi, este cercetat de DNA sub control judiciar, fiind bănuit de abuz în serviciu. Tot sub control judiciar este cercetat de DNA şi viceprimarul din Cluj-Napoca, Anna Horvath, pentru trafic de influenţă.

În plus, deputatul UDMR Laszlo Borbely nu poate fi  urmărit penal, fiind acuzat că a făcut trafic de influenţă pe când conducea Ministerul Mediului. Deputaţii au votat împotriva începerii urmăririi penale a lui Borbely mai întâi în 2012, apoi în martie 2015, blocând astfel demersul Justiţiei de a face dreptate.

Fostul deputat UDMR Marko Attila  este acum căutat prin Interpol, după ce a plecat în Ungaria şi demisionat din Parlamentul României. Deputatul este acuzat de abuz în serviciu în dosarul despagubirilor supraevaluate de la ANRP, în care este arestat preventiv şi fostul şef al Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu.

PNL şi PSD nu vor alianţă cu UDMR
Ovidiu Raeţchi, vicepreşedinte PNL Bucureşti, arată cât de periculos poate fi tipul de discurs rostit de liderii UDMR. „ Nu e inspirat ceea ce face domnul Hunor. Cred că tot ceea ce face e să hrănească un discurs extremist şi din partea românească. Existau deja nuclee discursive care începeau să fluture pericolul dezmembrării, ONG-urile finanţate din afară şi aşa mai departe. Faptul că vine un lider din zona UDMR să confirme spaimele astea naţionaliste mi se pare total neinspirat“, a spus Raeţchi pentru „Adevărul“.

Cât despre o alianţă cu UDMR după alegeri, vicepreşedintele PNL a spus: „Cred că viitorul Guvern va fi sprijinit cum a fost şi actualul, printr-o majoritate parlamentară în jurul unor teme. Acest lucru înseamnă că USR şi PNL nu vor forma alianţă, ci vor susţine proiectul Cioloş. Dacă UDMR va dori să vină în ideea de proiect Cioloş, o va face fără alianţă. Nu cred că se pune problema de alianţă“.

Liviu Dragnea e tranşant:  „Dupa declaraţiile domnului Kelemen Hunor, sansele de a face Guvern cu UDMR sunt zero“, a spus Dragnea.

Liderul USR, Nicuşor Dan, e preocupat de rezultatul alegerilor parlamentare, mai puţin de polemic ape subiectele naţionaliste. „Pentru mine, Marea Unire e un prilej de bucurie. Dar trebuie să vorbim de importanţa alegerilor, unde principala miză e să rezulte un guvern european, transparent,  un guvern al bunei guvenări, nu un guvern al «teleormanizării» României, aşa cum am mai spus. Aceasta este miza adevărată. Restul lucrurilor ţin de istorie“, a spus Nicuşor Dan pentru „Adevărul“. 

Think tank britanic, controlat de ruşi
Televiziunea Antena 3 a prezentat, duminică seară, un document al unui ONG înregistrat în Marea Britanie, intitulat CESI, în care se sublinia că serviciile secrete ruseşti colaborează în prezent cu lideri maghiari în România, în încercarea de a crea probleme Bucureştiului din interior. Problema credibilităţii acestui acest presupus think tank este sub semnul întrebării din moment ce şi în trecut lansat rapoarte care arătau că ruşii au infiltraţi oameni în numeroase partide din centrul şi estul Europei. În urmă cu aproape un an thinktankwatch.com, site care monitorizează apariţia de ONG-uri arăta că în spatele CESI sunt oameni ai Moscovei, al căror scop era promovarea faptului că ruşii sunt atât de puternici încât deţin pârghii în aproape toate statele din Europa Centrală şi de Est.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite