Ce perspective are coaliţia PSD-ALDE. Majoritate tot mai fragilă sub presiunea alegerilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adoptarea Codului Penal a arătat că alianţa PSD-ALDE este periculos de aproape de pierderea capacităţii de a promova în parlament proiectele importante pe care şi le doreşte. Pe măsură ce presiunea scrutinului european începe să se simtă din ce în ce mai mult, se anunţă tensiuni tot mai mari chiar între cele două formaţiuni aflate la guvernare, mai ales că se intră în linie dreaptă şi pentru alegerile prezidenţiale de la sfârşitul anului.

În România, coaliţiile politice au funcţionat bine în opoziţie, greu la guvernare şi s-au destrămat înaintea alegerilor. Este o regulă cu care ne-am obişnuit. Ce se va întâmpla în 2019 cu PSD-ALDE?

Semne au apărut deja şi se amplifică de la o săptămână la alta. Alegerile europarlamentare nu ar trebui să pună cele două formaţiuni, PSD şi ALDE, în poziţii de adversitate. Fiecare are propriul electorat, iar mesajele sunt similare. Atât PSD şi cât şi ALDE au adoptat aceeaşi atitudine în chestiunile legate de statul de drept, independenţa justiţiei şi lupta anticorupţie, ceea ce a pus ambele formaţiuni pe lista neagră în propriile grupuri politice de la Parlamentul European.  

Socialiştii au îngheţat relaţiile cu PSD, iar grupul ALDE ameninţă că exclude partidul domnului Tăriceanu din rândul liberalilor europeni. La nivelul parlamentului European, doar FIDESZ se mai găseşte în relaţii atât de tensionate cu propriul grup, PPE, partidul lui Viktor Orban optând să se autosuspende ca să nu se ajungă să fie dat afară din sânul popularilor, chiar înaintea alegerilor.

Ideologia, poziţia şi mesajele celor doi lideri, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu nu sunt de natură să provoace animozităţi în alianţa PSD-ALDE, dar ceva se întâmplă.

Chestiunea cea mai importantă şi fără o soluţie în acest moment este cea a alegerilor prezidenţiale. Atât Călin Popescu Tăriceanu, cât şi Liviu Dragnea îşi doresc postul de la Cotroceni. O candidatură unică susţinută de PSD pentru cineva din afara partidului este exclusă. Dar până în iarnă sunt şi alte probleme stringente, legate de guvernarea de fiecare zi. Remanierea guvernamentală, blocată de preşedintele Iohannis, şi  eventuala restructurarea a executivului au plecat de la Tudorel Toader. Fostul ministru al Justiţiei nu a livrat ordonanţele cerute ceea ce a atras  asupra lui furia PSD.

E adevărat, ALDE a renunţat să-l mai susţină pe Tudorel Toader, dar se aşteaptă la o compensaţie odată cu restructurarea guvernului. ALDE îşi dă seama că majoritatea devine din ce în ce mai fragilă şi că fratele mai mare depinde din ce în ce mai mult de aliaţii mai mici. Numărul parlamentarilor siguri la vot scade şi va scădea şi în următoarele luni. Mulţi dintre actualii aleşi ai PSD nu se vor mai regăsi pe viitoarele liste şi îşi vor căuta un loc la partidul lui Victor Ponta. Deja subţiată, majoritatea a ajuns să depindă de votul minorităţilor naţionale şi de UDMR. Cu atât mai important devine ALDE.

Restructurarea executivului, promovată de conducerea PSD pentru a-l ocoli pe preşedintele Iohannis în procedura de instalare a noilor miniştri, în special la Justiţie, va fi un test important pentru viabilitatea majorităţii actuale. Al doilea, şi mai important, va veni pe 26 mai, la urnele de vot. Tot pe 26 mai se va adăuga şi referendumul cerut de preşedintele Iohannis. Trendul pentru PSD în sondajele reale este în scădere. ALDE nu se află pe o asemenea traiectorie. Este posibil, şi asta s-a mai întâmplat până acum, ca doar partenerul major dintr-o coaliţie de guvernare să deconteze nota de plată, în acest caz PSD.

În perspectiva alegerilor prezidenţiale, asta va pune problema pentru ALDE dacă nu ar fi mai bine să plece de pe corabie, cât stă încă bine în preferinţele electoratului. Rezultatele alegerilor şi ale referendumului din 26 mai vor fi decisive pentru viitorul guvernării PSD-ALDE.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite