Ce obiective are Ministerul Dezvoltării în programul de guvernare: 500 de creşe şi şcoli, extinderea reţelelor de apă şi canal, mii de kilometri de drumuri modernizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cseke Atiila, minsitrul Dezvoltării FOTO Guvernul României
Cseke Atiila, minsitrul Dezvoltării FOTO Guvernul României

Ministerul Dezvoltării vrea să profite de banii alocaţi prin Programul „Anghel Saligny” ca să extindă reţelele de apă şi canal, să reabiliteze sau să asfalteze mii de kilometri, dar şi să construiască 500 de creşe, grădiniţe şi şcoli.

Ministerul condus de Cseke Attila are planuri mari pentru următorii ani, conform analizei programului de guvernare pe zona de administraţie publică şi dezvoltare teritorilă.

Obiectivele de investiţii programate pentru perioada următoare: 

• Extinderea reţelelor de apă şi canal. În acest moment, sunt racordate la sistemul de apă 13,9 milioane de locuitori, iar la canalizare 10,8 de milioane locuitori – ceea ce reprezintă aproximativ 70% şi 55% din locuinţele din România. Prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, vom sprijini toate UAT-urile în vederea dezvoltării echilibrate şi a susţinerii coeziunii teritoriale, fiecare solicitant având garantată o sumă minimă pentru proiecte de dezvoltare locală.

Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” este un program multianual pentru perioada 2021-2028, în valoare de 50 de miliarde lei, finanţat de la bugetul de stat, coordonat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi are ca obiectiv general creşterea coeziunii teritoriale prin echiparea unităţilor administrativ-teritoriale cu dotări tehnico-edilitare şi de acces la căile de comunicaţie, îmbunătăţirea atât a condiţiilor de viaţă, cât şi a standardelor de muncă pentru toţi locuitorii României. În ultimele luni, acest program de finanţare a fost lansat cu termen de depunere pentru începutul lunii noiembrie. Conform cifrelor din data de  10 noiembrie 2021, au fost înregistrate pe platforma digitală 3.147 de unităţi  administrativ-teritoriale, cu 7.545 de cereri finalizate. 

• Soluţii punctuale pentru situaţii speciale: 200 de microstaţii de tratare, fose septice şi sisteme de alimentare cu apă, care vor deservi toate categoriile de utilizatori.

• Modernizarea şi reabilitarea drumurilor judeţene şi locale: 

- 40% din drumurile judeţene şi locale vor fi modernizate, prin programele implementate de MDLPA; 

- 3.000 de km de drumuri judeţene vor fi reabilitaţi; 

- 10.000 km de drumuri sau străzi locale vor fi modernizaţi;

• Implementarea programului naţional de construcţie de creşe, ca suport principal pentru crearea infrastructurii antepreşcolare, a creşterii natalităţii şi a sprijinirii familiilor. Programul implementat de MDLPA este deja lansat, cu peste 200 de solicitări înregistrate din partea unităţilor administrativ-teritoriale, din care se află în procedură de lansare a achiziţiei publice un număr de 138 de obiective de investiţii. 

• Construirea şi modernizarea unităţilor de învăţământ. Proiecte de construire şi reabilitare, consolidare şi dotare de grădiniţe, şcoli, campusuri, cămine studenţeşti, centre de excelenţă pentru copii supradotaţi, tabere şcolare, centre universitare. 

Astfel, pentru accesul în mod egal la educaţie al copiilor şi al tinerilor şi pentru asigurarea condiţiilor de desfăşurare a procesului educaţional într-un singur schimb, vor fi realizate proiecte privind: 

• 500 de creşe, grădiniţe şi şcoli, constând atât în construcţii noi, cât şi în reabilitări

• 15 campusuri şcolare, constând în şcoală, liceu, internat, teren de sport, ateliere, laboratoare, cantină

• 20 de cămine studenţeşti  

• 5 centre universitare  

• 20 de tabere şcolare 

• 20 de centre de excelenţă, informare şi documentare pentru copii (construire). 

Nu este uitat nici sistemul sanitar şi de protecţie socială. În acest domeniu, programul de guvernare prevede construirea, reabilitarea şi dotarea a: 200 de centre medicale în mediul rural; 15 spitale judeţene – reabilitare; 30 de spitale municipale şi orăşeneşti – reabilitare; 7 spitale, inclusiv maternităţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite