Ce nume grele din PNL pică pe Decalogul de integritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Gorghiu şi Vasile Blaga vor să aducă un suflu nou în PNL
Alina Gorghiu şi Vasile Blaga vor să aducă un suflu nou în PNL

„Adevărul“ vă prezintă harta liderilor PNL din ţară care n-ar trebui să mai apară pe vreo listă pentru alegerile locale sau parlamentare din 2016. Printre ei, nume grele ca George Scripcaru, Nicolae Robu, Răducu Filipescu şi alţi lideri mai mărunţi, dar foarte puternici politic

Consiliul Naţional al PNL va adopta vineri Codul de integritate al partidului, o lege a moralităţii în 10 puncte pe care orice candidat la alegerile locale şi parlamentare de anul viitor va trebui să o respecte. Traseismul, faptele penale, problemele de incompatibilitate, colaborarea cu Securitatea sau furtul intelectual sunt cele mai dure cerinţe de care trebuie să treacă pretendenţii liberali la funcţii alese. „Adevărul“ a luat filială cu filială şi a descoperit liberali cu greutate care trebuie traşi în umbră şi primari de localităţi revoltaţi. Dar sunt şi oraşe în care pragmatismul politic se luptă crâncen cu moralitatea, unde conducerea PNL are de ales între a tolera un candidat cu iz penal, dar foarte popular, sau a susţine un candidat moral, dar cu şanse infime.

BRAŞOV
Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean, Aristotel Căncescu, nu mai poate figura pe listele electorale ale liberalilor, fiind trimisi în judecată pentru fapte de corupţie. În schimb, toată lumea aşteaptă să vadă ce se întâmplă cu primarul George Scripcaru, urmărit penal pentru abuz în serviciu şi luare de mită. Acesta nu ratează niciun moment să taie panglici şi să facă băi de mulţime.  Dacă se aplică punctul zece din „Decalog“, PNL ar trebui să nu îi mai permită lui Scripcaru să candideze.

TIMIŞOARA

Criteriile de integritate stabilite de PNL lovesc acolo unde nu se aştepta nimeni, în primarul Timişoarei. Nicolae Robu nu este implicat în dosare de corupţie, iar proiectele realizate în acest mandat din bani europeni îl fac favorit clar pentru un nou mandat. Şansele ca preşedintele PNL Timiş să câştige un nou mandat sunt atât de mari încât înTimişoara se vorbeşte că PSD-ul nu găseşte încă un candidat kamikaze, dispus să piradă în faţa lui Robu. Chiar şi aşa, criteriile de integritate stabilite de PNL îl pun pe Robu într-o poziţie ingrată.  Porunca a 7-a din Decalogul liberalilor se referă la „Atitudini discriminatorii“, iar Nicolae Robu a fost amendat de Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării pentru o postare pe Facebook despre „modernizarea ţiganilor“.  Sancţiunea a fost menţinută de o sentinţă a Curţii de Apel Timişoara, rămasă definitivă după ce Robu a renunţat să mai continue procesul într-o fază superioară. În ciuda sentinţei definitive, Nicolae Robu consideră că punctul 7 de la Bucureşti nu i se aplică. „Nimeni nu a avut în vedere afirmaţii ironice, în mod clar nefăcute la adresa unei categorii etnice, ci la adresa unor indivizi, pentru năravurile lor, nu pentru etnie“, a precizat Robu pentru „Adevărul”. Printre liberalii din Timiş loviţi de decalogul partidului sunt şi deputaţii Cornel Sămărtinean şi Alin Popoviciu, cercetaţi „la pachet“ înt-un dosar DNA.  

SUCEAVA
Copreşedintele organizaţiei municipale PNL Suceava, Marius Zmău, este într-o situaţie delicată pentru că are pe rolul Tribunalului Suceava un dosar penal în care este judecat pentru o evaziune fiscală de 2,27 de milioane de lei.  Senatorul Gheorghe Flutur a fost şi el pe la DNA, la începutul lunii trecute, însă doar pentru a fi audiat în calitate de martor în dosarul în care Elena Udrea este cercetată că ar fi finanţat campania electorală din 2012 a PDL cu bani primiţi de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu.

PRAHOVA
Patru parlamentari, Andrei Volosevici, Dragoş Gunia, Nicolae Alexandru şi Virgil Guran, sunt suspecţi de traseism: aleşi pe listele PNL sau PDL în 2012, ei au părăsit formaţiunile politice pentru a se reîntoarce, în 2015, în „marele PNL“. Volosevici a fost şi primar al Ploieştiului în perioada 2008-2012 şi este în prezent favorit al liberalilor pentru o nouă candidatură în 2016.

VASLUI
Senatorul Dan Marian, copreşedinte PNL Vaslui, pică la criteriul traseism, după ce în 2009 a trecut de la PNL la PDL. Senatorul susţine însă că nu este un traseist, pentru că nu a dorit partizanat cu PSD.  „Eu am plecat la PDL deoarece nu am fost de acord cu o colaborare cu PSD la nivelul judeţului Vaslui. Prin urmare, eu nu am trădat niciodată interesele electoratului de «dreapta». Sunt un om de dreapta veritabil, un antipesedist convins“, a declarat Dan Marian.

BOTOŞANI
„Decalogul“ PNL a stârnit nemulţumire şi îngrijorare la Botoşani. „Am avut o întâlnire cu primarii şi sunt oarecum intrigaţi de unele prevederi. De exemplu nu pot candida cei care au plângeri penale pe numele lor şi se află într-o anchetă. Păi oricine ca sa-ţi facă un «bine» înainte de alegeri depune o plângere penală şi, gata, s-a zis cu candidatura. Nu este în regulă“, precizează Gheorghe Sorescu. vicepreşedintele PNL Botoşani şi şeful Consiliului Judeţean. „Ajungem aşa să rămânem fără candidaţi. Pot profita şi alte partide şi să le ofere un loc primarilor buni din PNL, un loc pe listele lor, fără astfel de regulamente“, adaugă Sorescu. Cel care poate fi afectat în primul rând de aceaste prevederi ale „Decalogului“ liberal este deputatul PNL Verginel Gireadă. Acesta a fost condamnat în anul 2012 la doi ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, pe când era primar al comunei Mihai Eminescu. Totodată, copreşedintele PNL Botoşani, Cătălin Flutur, este suspect într-un dosar al DNA pentru abuz în serviciu în perioada cât şeful PNL a fost primar al municipiului Botoşani.

CĂLĂRAŞI
Aflat în fruntea CJ Călăraşi de trei mandate, Răducu George Filipescu, liderul PNL Călăraşi, unul dintre cei mai influenţi politicieni din Bărăgan, a avut probleme cu legea. În 2011 a intrat în atenţia ANI fiind acuzat că a alocat peste un milion de lei din bani publici pentru mai multe asociaţii conduse chiar de el sau în care el era asociat. Doasarul nu a fost încă finalizat.

SĂLAJ
Copreşedintele PNL Sălaj, Radu Căpîlnaşiu, primar al municipiului Zalău, a fost găsit în incompatibilitate de ANI, în 2013, după ce a reprezentat municipiul în Adunarea Generală a Acţionarilor la două societăţi din subordinea primăriei. Edilul a contestat raportul la Curtea de Apel Cluj, însă magistraţii clujeni i-au respins acţiunea. Căpîlnaşiu a declarat în urmă cu un an recurs la Înalta Curte, însă nu s-a ajuns încă la o soluţie.

HUNEDOARA
Primarul Hunedoarei, Viorel Arion, şi primarul Devei, Petru Mărginean, au fost acuzaţi că au beneficiat de pe urma contractelor între firmele la care sumt acţionari membrii ai familiilor şi administraţiile locale pe care le conduc.

BACĂU
Senatorul Dragoş Luchian a anunţat că va fi candidatul partidului la alegerile pentru Primăria municipiului Bacău. Luchian a fost viceprimar al administraţiei condusă de Romeo Stavarache, trimis în judecată în două dosare penale de DNA. Mai mult, numele său apare ca martor, după ce a semnat mai multe acte supuse anchetei procurorilor. Sub incidenţa codului de integritate al PNL intră atât Romeo Stavarache, primarul Bacăului, ales cu peste 60% din voturi în 2012 dar şi fostul primar Aurel Varga, din Luizi Călugăra, ambii cu probleme penale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite