Ce nu a putut să spună Cioloş despre miniştrii fără rezultate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Dacian Cioloş l-a criticat pe ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, pentru modul în care a gestionat problema plagiatelor, dar şi pe ministrul Transporturilor, Dan Costescu, pentru că refuză să reformeze CNADNR. Potrivit unor surse guvernamentale, ambii miniştri au fost pe liste de remanieri, însă au rămas în Guvern fiind puternic susţinuţi de PSD.

Premierul Dacian Cioloş a făcut un scurt bilanţ al primelor şase luni de guvernare. Pe lângă cei patru miniştri care au părăsit până acum echipa guvernamentală, Cioloş şi-ar mai dori câteva schimbări, însă trebuie să ajungă la un compromis cu partidele, în special cu PSD.  

Spre exemplu, lipsa de reacţie a ministrului Educaţiei Adrian Curaj în scandalul plagiatelor l-a nemulţumit pe premier. „Am fost mai puţin mulţumit de modul cum a trata chestiunea cu plagiatele şi cu doctoratele şi şcolile doctorale unde la început au fost tergiversări, din punctul meu de vedere, a legislaţiei. Şi i-am spus să văd, până la începutul lunii iunie, care sunt rezultatele aplicării acestei legislaţii şi îl voi judeca, îi voi judeca activitatea inclusiv din acest punct de vedere. Chiar dacă poate să pară un subiect punctual pentru mine e o chestiune esenţială. Nu putem accepta să lăsăm impresia că vrem să apărăm o persoană sau pe alta pe chestiuni legate de integritate. Aici e chiar un risc de a pierde credibilitatea întregului sistem sistem doctoral”, a explicat premierul Dacian Cioloş, la Realitatea TV.

Surse guvernamentale au povestit pentru „Adevărul“ că Dacian Cioloş ar fi vrut să-l schimbe pe Adrian Curaj încă de acum o lună, odată cu lotul primilor trei miniştri plecaţi, însă intervenţia liderilor PSD, mai exact ameninţările cu moţiunea de cenzură,  l-a făcut să dea înapoi. Miza susţinerii lui Adrian Curaj bate spre Petre Tobă, ministrul de Interne, acuzat că şi-a plagiat teza de doctorat. Până acum, Ministerul Educaţiei, condus de Curaj, a tras de timp, refuzând să declare oficial că teza lui Petre Tobă este copiată. Or, schimbarea lui Curaj cu un alt ministru din afara sferei de infleunţă a PSD ar putea grăbi revocarea lui Tobă. Însă, cum Ministerul de Interne organizează alegerile locale, pentru PSD este esenţial ca Tobă  să rămână în Guvern, cel puţin până în vară. Tobă a ajuns ministru cu sprijinul lui Gabriel Oprea, iar după ce UNPR a început să se destrame, Tobă a fost „preluat“ imediat de Liviu Dragnea.

Greu de demis
Petre Tobă, Adrian Curaj şi Dan Costescu sunt cei trei miniştri puternic susţinuţi de PSD , care au ajuns într-un conflict tacit cu premierul. De altfel, Cioloş , joi seara, la Realitatea TV, l-a criticat şi pe Dan Costescu. „E unul din lucrurile pe care i le-am reproşat şi i le reproşez domnului ministru Costescu. Faptul că nu s-a dus mai departe cu noua conducere din vârful CNADNR, cu mai mult curaj în restructurare. Dincolo de asta eu, personal, constat că e o structură care e foarte greu de restructurat, e o rezistenţă foarte mare acolo”, a spus Dacian Cioloş.

Surse guvernamentale au povestit pentru „Adevărul“ că premierul s-a referit, mai exact, la Narcis Neaga, fost şef al CNADNR, cercetat în acest moment de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, căruia Dan Costescu i-a găsit un post călduţ de director în cadrul companiei, deşi înţelegerea cu Cioloş a fost să-l înlăture definitiv. De asemenea, sursele citate spun că, în afară de Neaga, mai sunt şi alţi directori în CNADNR rămaşi în funcţie la dorinţa lui Liviu Dragnea. 

Aceleaşi surse susţin că o nouă rundă de remanieri va avea loc în iunie, imediat după alegerile locale. „Cioloş pare decis să-i înlocuiască pe miniştrii susţinuţi  de partide cu oameni tineri, cu adevărat tehnocraţi, după modelul Dragoş Pîslaru, Crsti Ghinea, Vlad Voiculescu, luaţi de la cancelaria premierului şi avansaţi miniştri. Însă esenţială este relaţia cu partidele, în special cu PSD, o relaţia ce depinde în mare măsură de rezultatul alegerilor locale“, au povestit pentru „Adevărul“ surse din anturajul premierului.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite