PSD închide oficial gura Opoziţiei. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial la doar o oră de la adoptare. Un deputat PNL şi-a lipit scotch pe gură ca protest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea PSD -ALDE a modificat Regulamentul Camerei Deputaţilor, astfel încât timpii de dezbatere a unei legi în plen să fie reduşi semnificativ. Practic, Opoziţia nu mai poate dezbate în plen amendamentele respinse într-o comisie, fiind discutate doar cele admise. La doar o oră după adoptare, modificările au fost publicate în Monitorul Oficial, instituţie subordonată Guvernului PSD. Proiectul a fost susţinut şi de UDMR

UPDATE Modificarea adusă regulamentului Camerei Deputaţilor a fost miercuri publicată în Monitorul Oficial în termen de o oră de la adoptarea acesteia de către plenul Camerei.

UPDATE Deputatul USR Cătălin Drulă: ”V-aţi enervat că aţi stat 11 ore aici săptămâna trecută. V-a pus Dragnea să staţi aici. V-a încurcat procedura şi, ca orice oameni politici rudimentari, daţi în cap procedurii”.

Gabriel Vlase (PSD), preşedintele de şedinţă:  ”O să fac un abuz acum şi o să vă tai microfonul. Aţi jignit suficient un minut”.

UPDATE Un deputat liberal, Florin Roman, şi-a pus scotch pe gură, în semn de protest faţă de deciziile majorităţii PSD-ALDE, sprijinite de UDMR. 

UPDATE Deputatul PSD, Eugen Nicolicea, a mers la tribuna plenului şi a precizat: „Cosette Chichirău a venit personal la mine şi mi-a zis că o să intru la puşcărie. Probabil are ea nişte pârghhii personale. Am vrut să spun asta ca să rămână pe stenogramă“, a subliniat Nicolicea.

UPDATE Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri cu 176 voturi `pentru” (PSD, ALDE, UDMR), 88 de voturi ”împotrivă” (PNL, USR, PMP) şi 3 abţineri modificarea propriului regulament de funcţionare, astfel încât timpii de dezbatere. Potrivit noii prevederi, dezbaterea din plen se va face astfel: „În situaţia în care timpul de dezbatere s-a epuizat, dezbaterea se încheie şi preşedintele Camerei supune unui singur vot toate amendamentele admse la un articol cuprinse în raportul comisiei. Amendamentele respinse de comisie se supun votului numai în cazul în care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de Comisie“ 


”După ce timpul de dezbatere aprobat a fost epuizat, dezbaterea se încheie şi preşedintele de şedinţă supune votului amendamentele cuprinse în raportul comisiei, în următoarea ordine: în primul rând, se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele adoptate de comisie. Dacă niciunul dintre aceste amendamente nu a fost adoptat, se supun votului amendamentele respinse din raport, în ordinea înscrisă în acesta. Dacă unul dintre amendamente a fost acceptat de majoritatea deputaţilor prezenţi, celelalte amendamente se consideră respinse. Dacă niciunul din amendamentele din raport nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, se consideră adoptată forma iniţială”, se arată în amendamentul adoptat de comisia de regulament la propunerea deputatului PSD Eugen Nicolicea.

Raportul de modificare a regulamentului va intra pe ordinea de zi a plenului Camerei pentru vot final, urmând să fie aplicat chiar de astăzi pentru dezbaterea ultimelor două legi din pachetul legilor justiţiei: legea privind organizarea judiciară şi legea privind funcţionarea CSM.

Legile Justiţiei au primit sute de amendamente din partea USR şi PNL, toate respinse. Scopul PSD e să evite situaţia petrecută săptămâna trecută, când s-a votat prima dintre legile Justiţiei, iar Opoziţia a reuşit să întârzie votul final până Majoritatea a rămas fără cvorum. 

Gabriel Andronache (PNL) a avut o remarcă ironică la adresa Puterii: „Aş fi avut şi eu un amendament, dar îmi era frică să nu fie adoptat. În primul rând, «Opoziţia nu mai are drept de vot». Apoi, «minoritatea din Parlament trebuie să aplaude în picioare deciziile majorităţii»“.

Iordache a dat startul

După ce PNL şi USR au reuşit să blocheze legile Justiţiei datorită unor motive procedurale, deputatul PSD Florin Iordache a depus un proiect de lege care ar transforma Opoziţia în simplu spectator.

Iordache spune aşa: amendamentele admise în Comisiile de specialitate ale Parlamentului pot fi dezbătute în plen numai în timpul alocat dezbaterilor. Spre exemplu, la legea privind statutul magistraţilor au fost 300 de amendamente admise. Câte dintre acestea puteau fi dezbătute într-o oră şi un sfert? Foarte puţine.  Iordache continuă: restul rămase nedezbătute se votează la pachet, fără nicio dezbatere. 

În Comisia de Regulament, proiectul lui Iordache a primit aviz negativ, pentru că UDMR nu a mai votat alături de PSD. De ce? Pentru că tot miercuri, pe ordinea de zi a plenului, se găseşte un proiect de lege UDMR dedicat înfiinţării liceului teologic din Târgu-Mureş, închis prin hotărâre judecătorească vara trecută. Astfel, liderii maghiari au încercat să-i forţeze pe social-democraţi să le susţină proiectul. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite