Ce măsuri îşi ia PSD pentru nu fi trădat de ALDE după alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a evita o nouă „soluţie imorală“ care să lase PSD în Opoziţie, Liviu Dragnea vrea, mai întâi, să împartă cu ALDE funcţiile în Parlament, iar apoi să meargă la Palatul Cotroceni pentru negocierile privind desemnarea viitorului premier.

PSD şi-a calculat deja paşii pentru zilele imediat următoare alegerilor, perioadă crucială pentru formarea noii majorităţi parlamentare şi a Guvernului. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a exclus posibilitatea ca discuţiile pentru desemnarea noului premier să se poarte imediat după aflarea rezultatelor finale, care, de obicei, se publică în maximum trei zile după alegeri. „Nu avem ce căuta la Cotroceni până când actualul Parlament nu-şi termină mandatul. Mai întâi trebuie să se valideze mandatele noilor parlamentari, se constituie birourile permanente, se numesc preşedinţii celor două Camere, şi apoi putem merge la Cotroceni“, a spus preşedintele PSD, Liviu Dragnea, sâmbătă seara, într-o emisunea la Antena 3, fiind întrebat cât va trece până când vom avea un nou Guvern.

De fapt, PSD încearcă să prevină o nouă trădare a partenerilor de guvernare, aşa cum s-a întâmplat în 2004, când fostul PC - între timp topit în ALDE – a trecut de partea alianţei D.A., deşi în campanie făcuse echipă cu PSD. Social-democraţii pleacă de la premisa că nu vor putea forma o majoritate parlamentară fără partidul lui Călin Popescu Tăriceanu. „Chiar şi după redistribuire, nu cred că vom ajunge la 50%, deşi sunt şanse foarte mari să depăşim 45%. Vom avea nevoie de voturile ALDE, cu atât mai mult cu cât, în momentul de faţă, nu se mai pune problema ca ALDE să nu treacă pragul electoral“, a spus unul dintre vicepreşedinţii PSD pentru „Adevărul“. În contextul în care ALDE este încă împărţită între tabăra Tăriceanu şi tabăra Daniel Constantin, liderul PSD,Liviu Dragnea, vrea să testeze alianţa cu ALDE în Parlament înainte să facă o propunere de premier.

Mai exact, în cazul unui guvern PSD-ALDE, Liviu Dragnea vrea să-i ofere lui Călin Popescu Tăriceanu funcţia de preşedinte al Senatului, în timp ce funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor va reveni social-democraţilor şi va fi ocupată, foarte probabil, de Florin Iordache, actualul preşedinte interimar. Dragnea vrea ca viitoarea majoritate parlamentară să voteze noii preşedinţi ai celor două Camere, abia apoi să meargă la Cotroceni. Astfel, Dragnea ar împuşca doi iepuri dintr-o singură lovitură: pe de o parte, liderul PSD şi-ar asigura loialitatea ALDE. În condiţiile în care Tăriceanu va primi din nou a doua funcţie în stat, iar Daniel Constantin Ministerul Agriculturii, parlamentarii ALDE n-ar mai avea de ce să trădeze. „Ar mai da vrabia din mână, adică o guvernare cu noi, pe cioara de pe gard, adică o guvernare nesigură cu PNL? Nu vor face asta“, a comentat, plastic, acelaşi vicepreşedinte al PSD.

Discuţia vine în contextul în care surse politice vorbesc despre trecerea lui Daniel Constantin şi a oamenilor din ALDE pe care îi controlează în tabăra PNL pentru formarea unei majorităţi de dreapta. „Nu, nu am discutat cu nimeni de la PNL. Deocamdată avem un parteneriat nescris cu PSD“, a spus, laconic, Daniel Constinatin la Adevărul Live.

Iohannis, jucător sau spectator?
Pe de altă parte, o alianţă PSD-ALDE testată deja în Parlament i-ar oferi lui Liviu Dragnea un mare avantaj la consultările cu Klaus Iohannis pentru desemnarea viitorului prim-ministru.  Dragnea i-ar arăta preşedintelui  că, din moment ce a strâns deja o majoritate parlamentară funcţională, viitorul premier ar trebui să fie desemnat fără alte discuţii tot din tabăra PSD-ALDE. 

În acest punct vom vedea dacă Iohannis s-a transformat sau nu într-un preşedinte- jucător. Conform Constituţiei,  „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament“. Deci Iohannis este obligat să numească un premier social-democrat numai dacă PSD va trece singur pragul de 50% la parlamentare, scenariu aproape imposibil.

Chiar dacă PSD şi ALDE merg cu aceeaşi propunere de premier la Cotroceni, arătând că au deja majoritate, litera Constituţiei îi oferă lui Klaus Iohannis posibilitatea de a ignora propunerea PSD şi de a desemna el o altă persoană pentru formarea Guvernului. Apoi, acea persoană merge în Parlament şi încearcă să strângă o majoritate. Or, prin planul de a vota mai întâi conducerea Parlamentului, Dragnea tocmai asta încearcă să evite: formarea unei noi majorităţi în jurul unui premier desemnat de preşedinte, cu o eventuală complicitate din partea parlamentarilor ALDE controlaţi de Daniel Constantin. Căci, dacă PSD nu va reuşi să-şi impună omul la consultările de la Cotroceni, Liviu Dragnea ştie că în Parlament se poate întâmpla orice: de la trădarea ALDE la trădări din propriul partid, aşa cum s-a întâmplat şi în 2009, când Gabriel Oprea a rupt o parte din aleşii PSD pentru a intra alături de PDL la guvernare.

Schimbă PSD legea cu dedicaţie pentru Dragnea?
Liviu Dragnea ar mai avea un motiv pentru a instala noua conducere a Parlamentului înainte să meargă la negocierile cu Iohannis. Surse din PSD susţin că Liviu Dragnea îşi doreşte cu ardoare funcţia de premier, însă Legea de funcţionare a Guvernului interzice unei persoane condamnate penal, aşa cum este Liviu Dragnea, să ocupe o funcţie ministerială. Or, o viitoare  majoritate PSD- ALDE ar putea modifica Legea de funcţionare a Guvernului  înainte de consultările de la Cotroceni. Deşi noua lege nu va fi promulgată de Iohannis, Liviu Dragnea va putea invoca faptul că PSD tocmai a fost legitimiat prin vot, iar Iohannis se opune voinţei poporului. De altfel, Călin Popescu Tăriceanu nu a respins acest scenariu. „Nu sunt jurist de profesie, chit că am o perspectivă politică clară asupra acestei situaţii pe care o ştim cu toţii. Există perspectiva constituţională, care e foarte clară: nu există interdicţii suplimentare pentru cineva care poate să fie viitor prim-ministru. Există legea în vigoare, care aduce restrângeri, dar lucrurile acestea, la momentul oportun, o să le discutăm şi o să vedem care este soluţia pe care o vedem“, a adăugat Tăriceanu, întrebat de un jurnalist dacă au în vedere modificarea legii privind funcţionarea Guvernului, pentru ca Liviu Dragnea să poată fi membru al Executivului. Un „moment oportun“ ar putea fi chiar prima zi de lucru a noului Parlament, unde o viitoare majoritate PSD-ALDE ar putea schimba legea în favoarea lui Dragnea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite