Ce măsuri noi apar în decretul de prelungire a stării de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că odată cu decretul de prelungire a stării de urgenţă au fost adăugate noi măsuri pentru a fi combătută pandemia de coronavirus.

Klaus Iohannis a prelungit starea de urgenţă. „Nu există semne certe că pandemia încetineşte. Staţi acasă dacă nu vreţi să ajungeţi pe un pat de spital”

„Am hotărât, de asemenea, prin decretul pe care l-am emis, că Guvernul va lua toate măsurile astfel încât să fie asigurată securitatea alimentară a cetăţenilor prin continuarea aprovizionării, producţiei, procesării, transportului şi furnizării către oameni a bunurilor de strictă necesitate. Pe durata stării de urgenţă, se pot plafona preţurile la medicamente şi aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate şi la serviciile de utilitate publică, precum energie electrică şi termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate ori carburanţi. Am adăugat în decret însă o menţiune specială pentru situaţia în care se va constata o scădere a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, pe pieţele regionale. În acest caz, Guvernul va lua măsurile necesare astfel încât aceste scăderi să se reflecte în preţul plătit de consumator”, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele a vorbit şi de alte măsuri cuprinse în decret. „În această perioadă critică, termenele de preaviz în cazul demisiei personalului încadrat în unităţi sanitare, de asistenţă socială, de asistenţă medico-socială şi în instituţiile din domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale se suspendă pe întreaga durată a stării de urgenţă. Un alt domeniu pe care am ţinut să-l consolidez este cel al protejării suplimentare a unor categorii vulnerabile. Astfel, în această perioadă, este interzisă încetarea sau suspendarea activităţii centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, a centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile, publice şi private. Este însă permis ca aparţinătorii sau reprezentanţii legali ai beneficiarilor acestor servicii să îi poată transfera la propriul lor domiciliu sau reşedinţă, dacă îşi asumă, pe propria răspundere, că au condiţii corespunzătoare ocrotirii temporare a acestora”, a completat Iohannis.

Liderul de la Palatul Cotroceni a vorbit inclusiv de măsuri în domeniul comunicaţiilor. „Am prevăzut în decretul semnat că furnizorii de servicii de comunicaţii electronice au obligaţia de a asigura integritatea reţelelor de comunicaţii electronice şi de a evita posibilele situaţii de întrerupere a traficului în reţelele publice de comunicaţii electronice”, a mai spus Iohannis.

Iohannis, critici pentru Ciolacu şi Ponta: Sunt inconştienţi

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite