Ce ne lipseşte nouă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
captura

Ieri, Parlamentul Republicii Moldova a lansat Platforma Femeilor Deputate. Am văzut că în Legislativul de la Chişinău egalitatea de gen este o realitate. Multe femei, multe voci, viziuni, obiective comune.

Dar mai presus de toate acestea...am văzut un Parlament care crede că femeile sunt gata să mute munţi, să muncească cot la cot cu bărbaţii pentru obiectivele europene. Şi asta este, probabil, ce ne lipseşte nouă la Bucureşti pentru a implementa reprezentarea echitabilă a femeilor şi bărbaţilor în procesul decizional politic. 

La conferinţa de lansare a Platformei, a fost prezentă crème de la crème a leadershipului Republicii Moldova. E vorba despre Preşedinta Republicii, Maia Sandu, Prim-ministra Natalia Gavriliţa, de preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, preşedinta Comisiei pentru politică externă, Doina Gherman. Şi lista poate continua cu personalităţile politice care au venit ieri la Chişinău pentru a susţine o iniţiativă frumoasă. 

Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova este în esenţă un caucus: cadru intra-instituţional menit să faciliteze cooperarea între femeile parlamentar indiferent de culoarea politică.

Este un soi de grup parlamentar întâlnit în Statele Unite şi în Franţa (sub numele de délégation).

Simplu spus, femeile parlamentar vor avea propriul grup prin care vor putea analiza proiecte de lege prin lentilele şi experienţa lor de femei. Nu e nimic nou. La nivelul UE, se tot spune de ceva timp că e momentul să ne punem ochelarii de gen atunci când formulăm proiecte legislative. Să ne punem şi întrebarea "dar cum influenţează măsură asta femeile sau bărbaţii?" 

   

E o atitudine de care politica românească are nevoie. Dar dacă entuziasmul nu există...atunci, în România, riscăm să orbităm în jurul procentului de 17% atunci când vine vorba de prezenţa femeilor în Parlament. 

Replicarea iniţiativei Republicii Moldova şi în Legislativul de la Bucureşti ar fi o primă garanţie că nu rămânem acolo. Partenerii din Republica Moldova au promis deja că ne vor susţine. 

   

Pasul 2? Să înfiinţăm o Platformă a Femeilor Senatoare şi Deputate şi în Parlamentul României. 

Am încredere că vom face şi acest pas curând.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite