Ce leafă avea Gelu Voican Voiculescu ca director al Institutului Revoluţiei, desfiinţat de Guvernul Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gelu Voican Voiculescu, unul dintre revoluţionarii care au confiscat Revoluţia din decembrie 1989 FOTO Mediafax
Gelu Voican Voiculescu, unul dintre revoluţionarii care au confiscat Revoluţia din decembrie 1989 FOTO Mediafax

Guvernul Orban a desfiinţat Institutului Revoluţiei Române (IRRD), condus de tandemul Ion Iliescu (preşedinte) - Gelu Voican Voiculescu (director). Gelu Voican Voiculescu a peluat prin forţă şefia IRRD în martie 2018, însă nu şi-a publicat declaraţia de avere pe site-ul instituţiei, aşa cum cere legea. Leafa sa era de 7.359 de lei, potrivit informaţiilor „Adevărul“.

În primăvara anului trecut, „Adevărul” publica în exclusivitate stenograme dintr-o şedinţă a Institutului Revoluţiei, în care Gelu Voican Voiculescu, Cazimir Ionescu, Răzvan Theodorescu şi Emilian Cutean, toţi apropiaţi de Ion Iliescu, încercau să-l şantajeze pe Claudiu Iordache, directorul IRRD la acea vreme, spunându-i că, dacă demisionează, vor opri o anchetă împotriva sa. „Să ne lase funcţia de director liberă, să ne putem vedea de treabă“, a cerut Cazimir Ionescu, potrivit stenogramelor obţinute de „Adevărul“. Claudiu Iordache, unul dintre liderii Revoluţiei de la Timişoara, n-a cedat şantajului, însă, până la urmă, tot a fost îndepărtat.

Gelu Voican Voiculescu conduce IRRD din martie 2018, însă nu şi-a publicat declaraţia de avere pe site-ul instituţiei, în pofida legii. Leafa fostul director era de 7.359 de lei. IRRD, instituţie subordată Senatului, are un soi de conducere colectivă: un Colegiu Naţional, condus de fostul preşedinte Ion Iliescu, alături de alţi 25 de membri, printre care Gelu Voican Voiculescu, Cazimir Ionescu, Răzvan Theodorescu, Emilian Cutean, Eugenia Iorga. 

În şedinţa de Guvern care a avut loc luni, 30 decembrie, premierul Ludovic Orban a anunţat că este de acord cu desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române. Fostul preşedinte Ion Iliescu a reacţionat imediat: „Nu înţeleg, nu ştiu, nu am aflat încă această ştire. Mi se pare o porcărie inadmisibilă”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite