Ce a înţeles MAE din declaraţia lui Barroso

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Externe, Titus Corl['ean FOTO Arhiva Adevărul
Ministrul de Externe, Titus Corl['ean FOTO Arhiva Adevărul

Ministerul de Externe (MAE) a avut o reacţie neaşteptată la declaraţia preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, potrivit căruia România nu va intra în Schengen la 1 ianuarie 2014. MAE susţine că, dincolo de substrat, liderul european a reconfirmat practic poziţia cu privire la îndeplinirea în totalitate de către România a cerinţelor pentru aderarea la spaţiul Schengen.

„MAE constată cu regret modul inexact în care au fost preluate în presa din România declaraţiile de luni seară, 11 noiembrie, ale preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Durăo Barroso, făcute la un post privat de televiziune din Franţa“, se arată în comunicatul diplomaţiei de la Bucureşti.

MAE continuă şi arată că Barroso sprijină România la Bruxelles. „Totodată, a deplâns amalgamul între aderarea României la spaţiul Schengen şi teme precum imigraţia, catastrofa de la Lampedusa sau mobilitatea lucrătorilor. A atenţionat, cu acest prilej, că aceste teme nu au legătură între ele şi riscă să alimenteze ascensiunea mişcărilor extremiste şi xenofobe, poziţie susţinută constant şi de România“, relatează sursa citată.

MAE susţine că declaraţiile lui Barroso trebuie privite în subtratul lor. „Înţelegând substanţa afirmaţiilor preşedintelui Barroso, îşi manifestă încrederea în ceea ce priveşte menţinerea şi pe mai departe a unei atitudini corecte şi imparţiale a Comisiei Europene faţă de subiectul aderării României la spaţiul Schengen“, se mai arată în sursa citată.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează că România a îndeplinit în totalitate condiţiile pentru aderarea la spaţiul Schengen şi, prin urmare, se consideră îndreptăţită la adoptarea cât mai curând posibil a unei decizii care să consfinţească această realitate. Prin urmare, Ministerul Afacerilor Externe, alături de celelalte instituţii competente, va continua toate eforturile pentru îndeplinirea obiectivului de aderare la spaţiul Schengen.

România şi Bulgaria nu vor adera la Spaţiul Schengen anul viitor, a declarat luni seară, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru postul francez de televiziune TF1.

România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014. Este un amalgam incredibil între Schengen, imigraţie, Lampedusa, lucrători detaşaţi (în străinătate, n.red.). Este un amalgam care trebuie denunţat, pentru că altfel vom avea un puseu al mişcărilor extremiste care determină Europa să facă lucruri periculoase. România şi Bulgaria nu vor intra în Schengen pentru că există ţări care se opun.“, a fost declaraţia lui Jose Manuel Barroso de luni seara, invitat la emisiunea Club LCI.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi că acţinuile Guvernului şi ale Parlamentului împiedică intrarea României în Schengen. Şeful statului a făcut aceste declaraţii în contextul în care Jose Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a declarat aseară, la un post francez, că România şi Bulgaria nu vor intra în Schengen anul viitor.

„Eu cred că ar trebui să citim foarte bine declaraţia preşedintelui Barroso. Preşedintele Comisiei Europene nu a spus că România nu va intra în spaţiul Schengen în 2014, ci a spus că România şi Bulgaria nu vor intra în Schengen la 1 ianuarie 2014“, a spus Băsescu, care a amintit că, tehnic, nu putem intra în Schengen la 1 ianuarie: „Niciodată nu se poate intra în Schengen la 1ianuarie. Se poate intra numai din ziua în care se schimbă fusul orar: aprilie şi octombrie“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite