Ce se întâmplă cu OUG privind contestaţiile în anulare?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi observatori se aşteptau ca în şedinţa de guvern de vineri să fie promovată OUG care permitea contestaţiile în anulare pentru toţi cei condamnaţi, sau achitaţi, din 2014 până în prezent. Surpriză! Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu a venit la şedinţa de guvern. S-a dat lovit de polei! Ce să fie, ce să fie? Între timp apar informaţii noi care pot aduce oarece lumină în afacerea acestei OUG.

Timmermans a trimis joi, 24 ianuarie, o scrisoare adresată dnei Dăncilă

Despre această scrisoare a făcut declaraţii Christian Wigand, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Comisia Europeană urmăreşte îndeaproape discuţiile despre o posibilă OUG în urma celor două decizii ale Curţii Constituţionale. Comisia a luat notă deja de decizia CCR privind completele de 5 judecători în ultimul raport MCV. Vă reamintesc că preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, s-a exprimat extrem de clar în legătură cu posibilitatea unei amnistii în timpul recentei sale vizite la Bucureşti. Aşa cum Comisia Europeană a spus în repetate rânduri, e esenţial că România să revină pe calea corectă în lupta anticorupţie, să asigure independenţa justiţiei şi să evite alţi paşi înapoi.”

Este posibil că scrisoarea să conţină avertizări şi mai dure, decât apar în declaraţia purtătorului de cuvânt. Aşa se pot explica ezitarea premierului Dăncilă şi absenţa ministrului Toader de la şedinţa de guvern. Nici explicaţiile premierului Dăncilă privind „dezinformarea” care domneşte la Bruxelles nu stau în picioare. Premierul, Tăriceanu, europarlamentarii PSD, miniştrii români au avut nenumărate ocazii să explice oficialilor UE ce aveau de spus referitor la situaţia din justiţia română. Că n-au fost crezuţi, asta e cu totul altceva.

Tăriceanu nu se simte nici el prea bine după avertismentele repetate primite de la ALDE-Europa. Posibil să fi fost ameninţat cu excluderea din familia europeană, dacă Toader dă OUG privind contestaţia în anulare. Şi atunci, adio scor semnificativ la europarlamentare. În consecinţă, i-a cerut lui Toader să stea pitit.

Reacţii interne la OUG privind contestaţia în anulare

Forumul Judecătorilor din România a publicat vineri o decizie a CEDO care preciza „Chiar presupunând că desemnarea unui judecător raportor într-un complet de cinci judecători nu a fost efectuată aleatoriu, neexistând alte dovezi ale lipsei de imparţialitate a judecătorilor care alcătuiesc completul, nu rezultă încălcarea exigenţelor art.6 din Convenţie din acest punct de vedere”.

Ministrul Toader a explicat într-o postare pe Facebook că la noi: „Nu este vorba, aşadar, despre un caz singular/specific, precum în cauza soluţionată de CEDO, care a analizat, în acel context factual, desemnarea unui judecător raportor într-un complet de cinci judecători. Nu este vorba nici despre vreo controversă doctrinară ori divergenţă jurisprudenţială în privinţa desemnării judecătorilor completelor de cinci judecători, ci de o încălcare a legii, cu caracter de continuitate, constatată printr-o decizie general obligatorie a CCR. Această decizie nu poate fi lipsită de efecte juridice”.

Toate reacţiile juriştilor şi experţilor constituţionali din România l-or fi pus pe gânduri până şi pe Tudorel Toader. Cum nu putea să recunoască, a preferat să chiulească de la şedinţa de guvern.

Nici Dragnea nu e mulţumit de soluţia aleasă de Toader

OUG pregătită de Toader înseamnă „boală lungă, moarte sigură”. Este posibil ca primul judecător care judecă o astfel de contestaţie să trimită la CCR o cerere de verificare a constituţionalităţii, mai ales că deja CCR s-a pronunţat de trei ori împotriva schimbării hotărârilor definitive prin legislaţie ulterioară. Nimic nu demonstrează că eroarea de la formarea completurilor de 5 ar fi afectat în vreun fel decizia definitivă din dosarele judecate. Este doar o presupunere din capul lui Toader. Pe urmă, OUG ajunsă în parlament se transformă în lege, care va crea dezbateri aprinse, şi în mod sigur sesizări la CCR din parte partidelor de opoziţie, posibil chiar o moţiune de cenzură. Iar în perspectiva pierderii unui număr important de parlamentari care ar decide să plece la partidul lui Ponta, actuala coaliţie de guvernare nu mai este deloc sigură de rezultatul votului de la eventuala moţiune. Apoi, dezbaterile privind admiterea contestaţiei şi rejudecarea procesului pot dura şi câţiva ani, perioadă în care prima sentinţă este doar suspendată, nu ştearsă ca la amnistie. Ori, pentru a ajunge premier, sau a candida la prezidenţiale, Dragnea are nevoie de mult mai mult, nu doar de o suspendare a sentinţei. În plus, colegi de partid achitaţi în sentinţele date de completurile de 5, l-or fi avertizat pe Dragnea că nu le convine reluarea proceselor, să nu care cumva să se trezească cu o soluţie, alta decât achitarea de care au beneficiat.

Au început manifestaţiile de stradă

Dacă la Bucureşti vremea câinoasă a împiedicat manifestanţii să vină în Piaţa Victoriei, la Sibiu sute de manifestanţi şi-au manifestat protestele faţă de OUG care-i salvează doar pe penalii politici, unii deja condamnaţi. Este posibil ca manifestaţiile să revină cu şi mai mare amploare, când vremea se va fi îmbunătăţit. În perspectiva alegerilor europarlamentare din mai, asta mai lipsea coaliţiei, reluarea manifestaţiilor de stradă.

În concluzie

Încă un moment în care coaliţia se face de râs. Ba dă OUG, cum ritos ne anunţă şi Toader şi Dăncilă, ba n-o mai dă fiindcă Toader s-a ascuns după cireş. Situaţia a devenit aşa de ridicolă, încât Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al guvernului, n-a mai ieşit la declaraţii după şedinţa de guvern. După deprecierea accelerată a cursului de schimb, după efectele dezastruoase ale OUG „lăcomia”, după neputinţa guvernului de a elabora bugetul pe 2019, OUG-ul lui Toader ar fi reprezentat bomboana pe coliva actualei guvernări.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite