Ce hopuri au de trecut partidele în 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desen de Vali Ivan
Desen de Vali Ivan

PROVOCĂRI Anul 2015 aduce alegeri în fruntea PSD, care ar putea însemna debarcarea lui Ponta din fruntea partidului şi, automat, a Guvernului. PMP aşteaptă un semn de la Traian Băsescu, în timp ce  liberalii îşi împart funcţiile pe hârtie pentru o nouă guvernare

Partidele politice, atât cele de la stânga, cât şi cele de la dreapta spectrului politic încep anul 2015 cu o agendă încărcată.

Astfel, în vreme ce noul PNL este aşteptat să decidă ultimele detalii ale procesului de fuziune şi să împartă funcţiile, PSD încă nu a terminat de plătit poliţele alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2014. O situaţie aparte este şi în rândurile conservatorilor, unde fostul acolit al lui Dan Voiculescu, Daniel Constantin, este în conflict cu fondatorul formaţiunii.

Totodată, 2015 este anul în care se va decide, cel mai probabil, şi soarta Partidului Mişcarea Populară, care ar putea fi resuscitat sau definitiv îngropat chiar de fondatorul său, fostul preşedinte Traian Băsescu.

PSD dezgroapă securea războiului

Luna martie se aşteaptă a fi una furtunoasă pentru social-democraţi, care ar urma să se reunească într-un Congres în cadrul căruia se va alege conducerea partidului.

Miza este enormă pentru Victor Ponta, al cărui mandat la şefia partidului este condiţionat de păstrarea guvernării. În cursa pentru şefia partidului, Ponta ar putea fi încurcat de europarlamentarul Cătălin Ivan, care şi-a anunţat intenţia de a candida.

O altă provocare pentru PSD va fi şi presiunea reformării pe plan intern, resimţită în special după alegerile prezidenţiale. Social-democraţiii beneficiază, în tentativa de reformare a formaţiunii, de încrederea a 46% dintre românii, potrivit celui mai recent sondaj IRES, realizat în rândul a 1.331 de persoane. 

De asemenea, rămâne de văzut şi ce impact va avea asupra PSD decizia lui Sebastian Ghiţă de înfiinţare a unui nou partid de stânga, menit să concureze formaţiunea păstorită încă de Ion Iliescu.

PMP atârnă de Traian Băsescu

Partidul Mişcarea Populară, înfiinţat în 2013, la iniţiativa fundaţiei cu acelaşi nume, ghidată de către fostul preşedinte Traian Băsescu, va organiza următorul Congres în luna martie a acestui an.

Congresul intervine într-un context tulbure, în condiţiile în care nu se ştie dacă preşedintele Traian Băsescu se va mai înscrie în partid, aşa cum a declarat în repetate rânduri ori va alege, măcar, o înscriere simbolică în fundaţie. Până la acest moment, preşedintele nu a dat curs niciunei invitaţii, deşi membrii PMP l-au aşteptat, chiar a doua zi după ce a plecat de la Cotroceni, cu un covor roşu la sediul partidului.

Pe de altă parte, surse politice au declarat că Traian Băsescu se gândeşte să resusciteze un partid istoric:  PNŢCD-ul condus, în prezent, de Aurelian Pavelescu.

De asemenea, anul 2015 ar putea decide şi soarta Elenei Udrea în partid, care deocamdată ezită să candideze la şefia formaţiunii. 

Acuzaţii de trădare în PC

Partenerii de guvernare ai social-democraţilor, conservatorii conduşi de Daniel Constantin, ar putea avea parte de surprize în 2015, după ce conducerea actuală a formaţiunii a fost contestată chiar de fondatorul partidului, Dan Voiculescu. De după gratii, Voiculescu a făcut predicţii negre pentru fostul său protejat.

„Anul 2015 va fi anul în care Băsescu, Udrea, Macovei, Emilian Eva, Camelia Bogdan, Daniel Constantin vor fi judecaţi de Dumnezeu, dar şi de justiţie. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu acoliţii lor (Sorin Oancea, Mihai Craiu, Dan Andronic). Eu nu-mi doresc decât ca justiţia să facă dreptate. “, a scris Voiculescu pe blog.

De asemenea, se aşteaptă ca mandatul lui Constantin să fie contestat public, din rândurile partidului, de către primarul Sectorului 4 din Capitală, Cristian Popescu Piedone.

Mai multe stenograme apărute la finalul anului trecut, în urma unei şedinţe a conducerii, arată că tot mai mulţi membri ai partidului cer o schimbare a conducerii, iar persoana cotată cu cele mai mari şanse să preia şefia formaţiunii este Piedone care a şi cerut, de altfel, un Congres în luna ianuarie. Pe de altă parte, Constantin i-a răspuns că mandatul său se încheie abia în 2016.

Noul PNL discută funcţii

Liberalii şi democrat-liberalii care alcătuiesc noul PNL aşteaptă un an mai liniştit, după ce şefia partidului a fost deja stabilită, liberalii alegând-o pe Alina Gorghiu drept preşedinte, în decembrie 2014.

Anul care tocmai a sosit va fi dedicat, astfel, ultimelor discuţii privind fuziunea şi crearea noului partid, cu un Congres deja stabilit pentru 2017, dar şi negocierilor privitoare la funcţii guvernamentale. Astfel, premierul desemnat al noului PNL, Cătălin Predoiu, invitat la emisiunea „Adevărul Live“, le-a cerut colegilor săi să aducă formaţiunea la guvernare. 

„România are nevoie de o guvernare profesionistă, iar acest lucru cere timp. Haideţi să nu ne crispăm. Injecţia de responsabilitate din 16 noiembrie va produce efecte“,  a garantat Predoiu. 

Şi proaspătul co-preşedinte al noului PNL, Alina Gorghiu, declara, la scurt timp după instalarea în funcţie, că formaţiunea doreşte intrarea la guvernare. „Ar fi nefiresc şi neonorant să îi mai lăsăm mult pe cei de la PSD să guverneze“, spunea ea.  Liberalii au anunţat, de altfel, prin vocea lui Vasile Blaga,  că intenţionează să depună o moţiune de cenzură la începutul viitoarei sesiuni parlamentare, adică în luna februarie.

Forţe proaspete pe scena politică

Europarlamentarul Monica Macovei, care le-a promis susţinătorilor săi încă din campania pentru alegerile prezidenţiale că va da curs iniţiativei de formare a unui nou partid, a început deja demersurile şi, chiar de Revelion, şi-a reafirmat hotărârea.

 „România  nu poate merge mai departe cu partide politice anchilozate în corupţie şi obosite de democraţie. De aceea, la începutul lui 2015 ne vom reuni într-o structură nouă şi vom începe transformarea României“, a scris Macovei pe Facebook, în noaptea dintre ani.

Printre politicienii care şi-au anunţat intenţia de  a înfiinţa partide în 2015 se numără,  de asemenea, deputatul Sebastian Ghiţă, dar şi Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salbaţi Bucureştiul. El a nunţat că va începe strângerea celor 25.000 de semnături necesare, cel mai târziu în luna februarie.

Un partid al tinerilor este creaţia politică la care aspiră patronul RTV, Sebastian Ghiţă, care a demisionat din PSD la finalul anului trecut. „Astăzi, partidele sunt croite prost şi ele, înăuntrul lor, generează oameni care cresc pe criterii nu de performanţă, ci pe criterii de clientelism, corupţie. PSD vrea să se reformeze, dar mai încet. Eu vreau mâine“, a spus Ghiţă la acea dată.

Citeşte şi:

Conducerea noului PNL se reuneşte luni pentru a discuta paşii fuziunii şi strategia politică

Conducerea noului PNL, în formatul restrâns al echipelor de negociere PNL-PDL, se va reuni luni dimineaţă pentru a discuta despre continuarea procesului de fuziune, dar şi despre strategia politică a începutului de an, au declarat, duminică, pentru Mediafax surse din PNL.

Miza politică a anului 2015: debarcarea Guvernului Ponta

Noul an va decide viitorul premierului Victor Ponta, va aduce noi partide pe scena politică şi va marca revenirea lui Traian Băsescu în Partidul Mişcarea Populară sau doar în fundaţia omonimă.

Concluziile politice ale Alinei Gorghiu, la final de 2014: „Românii au refuzat manipularea, corupţia şi aroganţa propuse drept politică de stat de PSD“

Copreşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Alina Gorghiu, a tras concluziile anului politic 2014, pe care îl numeşte „un an al grelelor încercări, dar şi al marilor victorii“, precizând totodată că modestia, decenţa şi munca trebuie să ghideze activitatea politică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite