Ce efecte are decizia CCR: Iohannis şi Dăncilă pot mima lupta în continuare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

CCR a dat o decizie firească: preşedintele nu poate bloca activitatea Guvernului, iar Guvernul trebuie să primească reconfirmarea Parlamentului. Nu era nevoie de CCR, ci doar de bun-simţ politic, dar suntem în campanie elctorală, iar Iohannis şi Dăncilă sfidează Constituţia cu scopul de a merge de mână în turul doi la prezidenţiale.

• Klaus Iohannis e obligat să semneze decretele de revocare pentru miniştrii remaniaţi, deci Ana Birchall zboară de la Ministerul Justiţiei, aşa cum au cerut baronii PSD, deranjaţi că ministrul nu mai ascultă ordinul de partid. 

• Preşedintele e obligat să numească trei miniştri interimari în locul celor de la ALDE, care au plecat prin ieşirea de la guvernare. Iohannis trebuia să numească interimari încă de la bun început, dar suntem în campanie şi obiectivul e să întreţină lupta cu PSD, fără să-i mai pese de Constituţie.

• Interimatele nu pot dura mai mult de 45 de zile, timp în care Viorica Dăncilă trebuie să vină în Parlament pentru un nou vot de validare. Klaus Iohannis a anunţat că va semna decretele pentru învestirea miniştrilor interimari abia după ce va fi publicată motivarea CCR. Termenul de 45 de zile curge din momentul decretului, deci Iohannis îi dă o mână de ajutor premierului. Potrivit unor surse politice, Curtea va publica motivarea la mijlocul săptămânii viitoare.

• Dacă Dăncilă va trage de timp, cele 45 de zile expiră exact între cele două tururi de scrutin, când toată lumea va fi concentrată pe alegerile prezidenţiale, nu pe legitimitatea Guvernului. E un scenariu care convine ambelor părţi: Dăncilă intră în campanie din postura de premier, deci mobilizează partidul, iar Iohannis poate să pună tunurile pe guvernarea Dăncilă, deci aprinde electoratul visceral anti-PSD. 

• Viorica Dăncilă poate forţa şi un vot de remaniere în Parlament pentru că oricum nu riscă nimic. Dacă nu reueşeşte să strângă 233 de voturi, Guvernul nu cade automat, ci, teoretic, poate să încerce încă un vot de validare. Pe de altă parte, dacă PSD strânge 233 de voturi, Guvernul va rezista cel puţin până în luna martie, anulând din faşă moţiunea de cenzură. Într-o sesiune parlamentară poate fi depusă o singură moţiune de cenzură.

• Viorica Dăncilă va invita Opoziţia să depună moţiune de cenzură, nu va merge de bună-voie în Parlament. E un calcul strategic: e mai uşor pentru PSD să negocieze cu câţiva parlamentari ALDE, ProRomânia şi UDMR să lipsească din plen, astfel încât Opoziţia să nu poată aduna cele 233 de voturi. Sau, altfel spus, e mult mai greu să mobilizezi  233 de parlamentari să voteze - fie remanierea (PSD), fie moţiunea (PNL) -, decât să convingi vreo 20 să nu voteze sau să absenteze. Aşadar, PSD va pune presiune pe liberali să depună moţiunea, însă PNL şovăie: chiar dacă strânge cele 233 de semnături, care ar sugera ideea că Guvernul e gata picat, PSD s-ar putea salva la votul din plen cu sprijinul la bucată primit de la ProRomânia, ALDE sau UDMR, partide care teoreritc sunt în Opoziţie, dar cu sufletul au rămas la Putere.

• Puţin probabil ca PSD să mai strângă 233 de voturi pentru remaniere, însă e la fel de puţin probabil ca Opoziţia să strângă cele 233 de voturi pentru moţiunea de cenzură. Din acest blocaj matematic iese câştigătoare Dăncilă, care rămâne la Putere, cel puţin până după alegerile prezidenţiale. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite