Mai vreţi anticipate?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul cazurilor a început să crească şi în România FOTO Inquam Photos / Virgil Simonescu
Numărul cazurilor a început să crească şi în România FOTO Inquam Photos / Virgil Simonescu

Ce era de aşteptat se întâmplă. România ia măsuri drastice în faţa pericolului de epidemie. Criza mondială  produsă de coronavirus se adânceşte sub toate aspectele, geopolitic, economic, financiar, sanitar, psihologic. Decizii luate de actori care consideră că pot folosi criza în scop propriu amplifică efectele negative, aşa cum se întâmplă în aceste momente în urma declanşării războiului preţului petrolului între Rusia şi Arabia Saudită.

În această situaţie, poate cea mai complexă de la criza financiară din 2008, România valsează iresponsabil pe puntea Titanicului.

Ne aflăm la cota uriaşe ale deficitelor, bugetar şi comercial. Mărim în acest an, prin lege, pensiile cu 40%. Dublăm alocaţiile pentru copii. Adoptăm pe bandă rulantă, în Parlament, legi prin care adâncim deficitul bugetar prin noi cheltuieli nesustenabile. Inconştienţa celor care ridică mâna pentru legi populiste trebuie oprită!

Nu mai vorbim de promisiunile de campanie electorală. Se profilează încetinirea semnificativă a activităţii economice, iar amploarea acestei reduceri poate fi şi mai mult afectată de evoluţia epidemiei în ţările europene. Italia este al doilea partener comercial al României, după Germania. Situaţia este deja grea în Italia. Încetinirea activităţii economice a principalilor noştri parteneri ne va afecta direct. Atunci de unde bani în plus la buget? La cât veţi arunca deficitele? Cum le veţi finanţa?

Ce este mai important, să avem anticipate sau un guvern învestit care să-şi asume toate măsurile sanitare şi economice pentru a preveni ce e mai rău?

Poate că marea majoritate ar răspunde la acestă întrebare spunând că mai important este un guvern învestit.

Nu şi în Parlament. Guvernul Cîţu nu are majoritate şi nici nu se străduieşte nimeni să o obţină.

Căderea propunerii Cîţu va aduce în faţa parlamentului un al doilea premier desemnat, care poate fi tot Cîţu sau Orban sau o altă persoană. Dar asta se va întâmpla într-o perioadă în care epidemia de coronavirus se va afla, probabil, în creştere, ţinând cont de noile cazuri care apar.

Care va fi mesajul clasei politice? Că nu e interesată de soarta oamenilor şi se uită doar la voturi? Cine va deconta acestă atitudine? Cine va mai ţine seama de aranjamentele politicianiste şi de jocul cu sumă nulă pe care îl practică în acest moment partidele?

Nu există joc cu sumă nulă în momente de criză. Oamenii văd şi înţeleg foarte bine ce se întâmplă şi vor reacţiona în consecinţă. Important este să vadă că, măcar pentru o perioadă, interesul general primează.

Şcolile au fost închise, adunările publice anulate, la fel evenimentele sportive, culturale. Sunt măsuri foarte bune, dar ele trebuie comunicate şi explicate cât mai mult de instituţii credibile. Poate va fi nevoie şi de alte măsuri, legate de carantină, pregătirea unor spaţii de acordare a asistenţei medicale, izolarea unor localităţi sau a unor regiuni. Cine ar mai avea credibilitate dacă ar suprapune şi o campanie electorală peste toate cele? Următoarele săptămâni vor fi critice. Populaţia are nevoie să ştie că cineva este responsabil şi poate să ia toate măsurile necesare.

E timpul pentru raţiune.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite