Corespondenţă din Peru. Ce au discutat Băsescu şi Humala. Posibile colaborări în industria navelor militare, dar peruvienii vor şi expertiza noastră în gimnastică

Corespondenţă din Peru. Ce au discutat Băsescu şi Humala. Posibile colaborări în industria navelor militare, dar peruvienii vor şi
expertiza noastră în gimnastică

Traian Băsescu a purtat o discuţie oficială cu şeful statului peruan. FOTO: Reuters

În discuţia oficială purtată între preşedintele României, Traian Băsescu, şi şeful statului peruan, Ollanta Moises Humala Tasso, s-au schiţat eventualele colaborări între cele două state. Totodată, liderul român i-a invitat pe oficialii peruani la Bucureşti, anul acesta sau cel târziu anul viitor, pentru a semna un parteneriat strategic româno-peruan.

Întâlnirea oficială a celor doi şefi de stat a avut loc la edificiul „Palacio del Gobierno“, cu o oră întârziere faţă de cum era stabilit în program.

Preşedintele peruan a început prin a-i mulţumi omologului său român pentru vizita în Peru, subliniind că este prima dată când un şef de stat român a venit la Lima în ultimii 40 de ani. Ollanta Humala a apreciat cu atât mai mult eforturile lui Traian Băsescu de a vizita Lima, cu cât duminică s-a încheiat Summitul UE-CELAC, la Santiago de Chile, iar preşedintele român era destul de obosit din cauza diferenţei de fus orar.

În cursul discuţiei, şeful statului andin s-a arătat interesat de potenţialul sportului românesc. „Am putea colabora în domeniul educaţiei şi al sportului“, a spus liderul peruan. Pasionat de sport, Ollanta Humala speră să beneficieze de experiza noastră în gimnastică.

De asemenea, acesta a completat că Peru că ar putea colabora cu România în domeniul construcţiilor feroviare şi pentru construirea unor linii de metrou.

Traian Băsescu a început prin a mulţumi preşedintelui peruanilor pentru invitaţie şi pentru ospitalitatea de care a avut parte la Lima. El a declarat: „Vedem Peru ca pe o ţară parteneră, împreună cu care să dezvoltăm relaţii comerciale cu mai multe ţări din America Latină“. Băsescu a elogiat, apoi, tradiţia noastră în realizarea de utilaje petroliere şi a continuat, cu un zâmbet, menţionând că suntem „un constructor de nave redutabil“, atât de nave comerciale, cât şi militare.

Preşedintele României a abordat cu omologul peruan şi problema delicată a combaterii traficului de droguri, care – a punctat Băsescu – de multe ori pleacă din America de Sud şi ajunge la Marea Neagră, de unde intră pe piaţa europeană. Liderul de la Bucureşti s-a arătat deschis la dorinţele peruanilor, care ar putea să importe de la noi medicamente mai ieftine. „Ne-am săturat să cumpărăm medicamente la un preţ ridicat“, afirmase Ollanta Humala.

„Ce vă gândiţi să exportaţi la noi în ţară?“, a fost întrebat, de reporterul televiziunii Kanal D, preşedintele peruan. Răspunsul a început cu o acoladă în care s-a arătat că economiile celor două ţări sunt complementare şi că Peru are o economie specializată în sectorul minier şi a insistat pentru o colaborare în construcţia de nave.

Preşedintele român a declarat, într-o intervenţie cu peruanii, la postul lor public de televiziune, că România are voinţa politică de a susţine Peru într-o colaborare militară, referindu-se la navele maritime. Ollanta Humala a admis că îşi doreşte această colaborare, fiindcă „România a progresat mult în ceea ce priveşte tehnologia de apărare.“

Traian Băsescu a recunoscut că, în 2012, a existat deja o misiune de recunoaştere a oportunităţilor în Peru şi că discuţiile continuă.

Şeful statului român a răspuns, cu privire la provocările din regiune, că doar în ultimii zece ani, UE a investit în America Latină peste 385 de miliarde de euro, mai mult decât în Federaţia Rusă, China şi India la un loc. „Imaginaţi-vă America Latină fără aceste 385 de miliarde de euro!“, a spus preşedintele, care a smuls apoi zâmbetele apreciative ale peruanilor, când a menţionat ca s-au investit sume consistente mai ales în Brazilia, Argentina şi Mexic, neglijându-se investiţiile în celalalte ţări (inclusiv Peru).

Pe parcursul vizitei la Lima, preşedintele Traian Băsescu a acordat un interviu pentru postul TV „Peru Noticias“ şi un altul pentru ziarul „El Commercio“.

Marţi spre miercuri, la miezul nopţii, aeronava prezidenţială a decolat spre România.

Miezul Summitului UE-CELAC este acesta: UE şi CELAC generează o treime din PIB-ul lumii. Împreună suntem un miliard de oameni. Putem să fim împreună pe puntea de comandă a globalizării“
Traian Băsescu, preşedinte România

Summitul a fost o platformă cu oportunităţi pentru ambele părţi
Ollanta Humala, preşedinte Peru

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările