Ce cred politicienii despre includerea presei laolaltă cu terorismul la capitolul ameninţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce Opoziţia acuză o viziune a preşedintelui privind rolul presei specifică "cretacicului democraţiei", unul dintre greii Partidului Democrat Liberal, Vasile Blaga, ne trimite la Preşedinţie pentru orice fel de întrebări privind strategia de securitate naţională adoptată de Consiliul de Apărare a Ţării (CSAT) care include "campaniile den presă" printre vulnerabilităţile României. Ministrul Culturii, Kelemen Hunor (UDMR)

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, membru în CSAT, instituţia care a eleborat strategia de securitate, precizează că "nimeni nu consideră presa un duşman", dar că au existat "abordări partizane" în campania prezidenţială din 2009. Şeful Internelor a îndrumat jurnaliştii să întrebe Administraţia Prezidenţială privind raţiunile includerii "campaniilor de presă la comandă" printre vulnerabilităţile statului român.

"Vă rog că întrebaţi Preşedinţia, dar aici am văzut abordări catastrofice, în cursul după-amiezii de ieri şi aseară, azi noapte. Până la urmă, nimeni nu consideră presa un duşman nici pe departe. Dar, pe de altă parte, nici nu mă puteţi convinge că nu au fost abordări absolut partizane dacă ne referim şi la campaniile prezidenţiale de anul trecut. Am dreptate?", a comentat democrat-liberalul.

Ministrul Culturii înţelege motivele care au stat la baza includerii presei printre vulnerabilităţi

Unul dintre reprezentanţii de seamă a UDMR-ului, Kelemen Hunor, nu are nevoie de o explicaţie de la Cotroceni precum colegul său de Guvern. Deşi recunoaşte că el nu ar fi scris aşa ceva în strategie, precizează că înţelege raţionamentele celor care au făcut-o.

"Nu cred că era necesară o astfel de prevedere, dar eu nefiind membru în CSAT, nici nu vreau să comentez prea mult o astfel de propunere. Urmează o dezbatere şi trebuie văzut cum va ieşi de la Parlament în urma dezbaterii, eu n-aş fi spus aşa ceva în strategie, dar pot să înţeleg şi raţionamentele celor care au propus aşa ceva", a declarat liderul UDMR la RFI.

Kelemen a opinat că există o lipsă de încredere reciprocă între presă şi politicieni. "Eu vin din presă, până în '97 am lucrat în presă, eu cunosc destul de bine lumea presei şi cunosc destul de bine şi lumea oamenilor politici. Există o simbioză între presă şi lumea politică şi există şi o neîncredere, nu spun totală şi nu vreau să generalizez, dar o neîncredere în ceea ce priveşte presa şi în ceea ce priveşte oamenii politici din partea presei. E o chestiune reciprocă, dar această simbioză nu poate fi negată în niciun fel", a conchis ministrul.

Parlamentul nu poate legifera un document care conţine "vendetele cetăţeanului Traian Băsescu cu alţi cetăţeni ai României"

PSD-ul, prin vocea lui Mircea Geoană, critică dur menţionarea presei, alături de terorism, printre vulnerabilităţile statului român. potrivit lui Geoană, care deţine şi funcţia de preşedinte al Senatului, fiind astfel cel de-al doilea om în stat, Parlamentul nu poate legifera un document care conţine "vendetele cetăţeanului Traian Băsescu cu alţi cetăţeni ai României", respectiv mogulii de presă.

"Securitatea naţională este prea importantă ca să fie tratată atât de îngust şi personalizat. Nu este de acceptat ca un capitol întreg, care făcea referire la buna guvernare, din precedenta strategie de apărare să nu se mai regăsească în documentul de astăzi. Să înţelegem că nu mai este nevoie să discutăm despre buna guvernare, dar a devenit necesar să tratăm ziariştii ca ameninţare la siguranţa naţională? Chiar să fi practicat toate guvernele din 2007 şi până acum buna guvernare cu religiozitate?" se întreabă el pe blogul personal.

Geoană sugerează că un alt aspect legat de siguranţa naţională, care nu a fost menţionat în Strategie, este cel al energiei.

Strategia Naţională de Apărare a fost discutată în cadrul şedinţei CSAT de marţi, iar miercuri a fost trimisă Parlamentului spre aprobare.

Citiţi aici ce conţine documentul.

Află şi ce crede presa internaţională desptre noua strategie naţională a României

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite