Ce compromisuri de campanie fac liderii PSD. Dragnea îngroapă securea războiului cu cei doi mari rivali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De dragul câştigării alegerilor locale, preşedintele PSD Liviu Dragnea a lăsat deoparte rivalităţile cu fostul premier Victor Ponta şi cu primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, favorit pentru obţinerea unui nou mandat la Sectorul 3.Tot pentru succesul PSD, Gabriela Firea s-a delimitat de soţul său, Florentin Pandele, pe care l-a exclus din partid.

Măcinat de dosare penale, PSD a făcut un obiectiv din câştigarea alegerilor locale, tocmai pentru a se apăra cu voinţa electoratului în faţa acuzaţiilor de corupţie. Un eşec la alegerile locale i-ar ştirbi din autoritate lui Liviu Dragnea în faţa partidului, care ar putea să-i ceară demisia. Pentru a evita un asemenea scenariu, preşedintele PSD Liviu Dragnea şi-a apropiat doi dintre adversari, pe care el însuşi i-a ţinut departe de partid. Unul este fostul premier şi preşedinte al PSD, Victor Ponta, rivalitatea dintre cei doi fiind de notorietate la vârful PSD.

După ce Ponta a demisionat din fruntea PSD, Dragnea l-a izolat complet de partid, cei doi lideri având o bună bucată de vreme în care nici măcar nu şi-au mai vorbit. În pragul campaniei electorale, Dragnea s-a confruntat cu mai multe nemulţumiri din partea social-democraţilor, care s-au plâns de ofensiva DNA asupra lor, arătând că le influenţează negativ candidaturile la alegerile locale.

Ulterior, exluderea lui Valeriu Zgonea din PSD s-a întors împotriva lui Liviu Dragnea pentru că social-democraţii au indicat numele lui Victor Ponta ca posibil înlocuitor. Cu Victor Ponta preşedinte al Camerei Deputaţilor, social-democraţii speră că vor fi modificate legile Justiţiei în favoarea penalilor. Dragnea se află între ciocan şi nicovală. Pe de-o parte, nu poate să-şi supere partidul, iar, pe de altă parte, simte că Ponta ar deveni o ameninţare pentru el în funcţia de preşedinte al Cmerei Deputaţilor.

În faţa activului de partid, Liviu Dragnea s-a afişat cu Victor Ponta, mimând o prietenie şi un tandem de faţadă. Întrebat dacă va merge împreună cu Ponta în campania electorală, Dragnea a spus: „Vom merge şi împreună şi separat. În unele locuri voi merge doar eu, în altele, Victor“. De cealaltă parte, Ponta se foloseşte de simpatia de care se bucură în rândul partidului pentru a face paşi mărunţi în vederea revenirii la butoanele Puterii. Mai ales că principalul mesaj de campanie folosit de social-democraţi este acela al bunei guvernări PSD, exponentul principal fiind Victor Ponta.

Ultima dată când cei doi s-au afişat împreună a fost la lansarea candidaturii lui Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, favorit pentru a obţine încă un mandat. Dragnea şi Ponta au stat la aceeaşi masă, pozând în parteneri.

Negoiţă, înghiţit cu noduri de Dragnea

Prezenţa lui Dragnea la festivitatea de lansare a candidaturii lui Negoiţă a însemnat un alt compromis făcut de liderul PSD pentru campania electorală. În septembrie, după eliberarea funcţiei de preşedinte al PSD de către Victor Ponta, Robert Negoiţă anunţacă va candida împotriva lui Liviu Dragnea la şefia PSD, arătând că partidul trece printr-o perioadă grea, cu un premier trimis în jdecată, referindu-se la Victor Ponta, şi cu un preşeidnte interimar al PSD condamnat, cu trimitere la Liviu Dragnea. Deşi Negoiţă a regretat ulterior gestul său, Liviu Dragnea nu l-a iertat şi l-a mătrăşit din funcţia de preşedinte al PSD Bucureşti.

Pentru că Negoiţă oricum ar câştiga un nou mandat la Primăria Sectorului 3 şi fără ajutorul PSD, Liviu Dragnea a făcut pace de ochii partidului cu Negoiţă, a cărui victorie va contribui la un rezultat bun pentru partid la nivelul Capitalei. Liviu Dragnea le-a spus că social-democraţilor că obiectivul PSD la alegerile locale din 5 iunie este de a obţine un scor de 35%. Un rezultat sub aşteptări i-ar putea afecta poziţia în partid lui Liviu Dragnea, cel care va trebui să-şi asume un eventual eşec.

Compromis marital

Tot de dragul câştigării alegerilor locale, candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a semnat excluderea din PSD a soţului său, Florentin Pandele,  care va candida din postura de independent pentru al cincilea mandate de primar al oraşului Voluntari. Potrivit legii, un primar îşi pierde mandatul dacă demisionează din partid, dar şi-l păstrează dacă este exclus. Pentru a se înscrie ca independent la alegeri, Pandele, membru al PSD Ilfov, organizaţie condusă de soţia sa, Gabriela Firea, a fost exclus din partid chiar de propria sa soţie.

Pandele a explicat că a decis să candideze independent  şi nu pe listele PSD  pentru a elimina speculaţiile privind legătura partinică dintre el şi soţia sa. La Voluntari, PSD şi-a desemnat un alt candidat, pe Robert Frunză, un jurist în vârstă de 25 de ani, însă candidatura sa este doar de faţadă. Gestul Gabrielei Firea vine după ce contracandidaţii săi au acuzat-o că vrea să „pandelizeze“ Bucureştiul, Florentin Pandele fiind primar al oraşului Voluntari de 16 ani, dinainte cu mult să o cunoască pe soţia sa. „Nu a fost foarte simplu, dar, înainte de a mă căsători, eu am avut propriul meu parcurs profesional, de asemenea el era deja primar de foarte mulţi ani şi avem fiecare o carieră separată, chiar dacă destinul personal ne este comun şi avem împreună doi copii foarte mici. Cei care sunt familişti, dar şi oameni de carieră mă înţeleg“, şi-a explicat gestul Firea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite