Ce a câştigat România din vizita lui Iohannis în SUA. Trump: „Are un viitor strălucit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi omologul său american, Donald Trump. FOTO Getty Images
Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi omologul său american, Donald Trump. FOTO Getty Images

Preşedintele Klaus Iohannis a obţinut un succes personal în SUA, prin faptul că Donald Trump l-a identificat drept garant al luptei împotriva corupţiei, iar România, ca ţară, s-a asigurat că SUA vor interveni în cazul unei agresiuni din partea Rusiei, susţin specialiştii contactaţi de „Adevărul“. De asemenea, rezultatele întrevederii au fost considerate pozitive şi de presa internaţională.

Vizita preşedintelui Klaus Iohannis în Statele Unite ale Americii, al cărei punct culminant a fost întrevederea cu omologul său american Donald Trump şi conferinţa de presă comună, e considerată un succes atât de analiştii politici interni, dar şi de publicaţiile internaţionale, mai ales după ce liderul de la Casa Albă a subliniat că SUA şi NATO vor acţiona în caz de agresiune asupra unui stat al Alianţei.

„NATO, importanţa relaţiei bilaterale şi lupta împotriva corupţiei sunt capitolele unde a punctat preşedintele Klaus Iohannis. Lucrurile pot deveni însă mai clare în următoarele luni la capitolul vize şi investiţii economice concrete. Cert este că la impresie artistică, Iohannis a stat foarte bine în relaţia cu Trump, pozele şi limbajul corporal o dovedesc. E un moment bun, dar e important să existe urmări concrete”, a spus Radu Magdin pentru „Adevărul”, întrebat despre rezultatele vizitei lui Iohannis în SUA.

Consultantul politic George Rîpă pune accentul pe faptul că preşedintele Iohannis a reuşit să obţină de Donald Trump promisiunea că Statele Unite vor fi alături de România politic şi militar, chiar în caz de conflict. „Atât din punct de vedere diplomatic, dar şi în ceea ce priveşte vizibilitatea externă, putem spune că vizita a fost  «our finest hour» (cel mai bun moment al nostru – n.r). Mesajele transmise de partea americană în timpul conferinţei de presă comună sunt relevante istoric atât pentru România, cât şi pentru partenerii noştri din NATO. Preşedintele Trump a întărit angajamentul Statelor Unite faţă de art. 5 al Tratatului de la Washington. «Suntem acolo pentru a proteja» simbolizează în mod clar şi definitiv angajamentul american pentru aliaţii din NATO. Sper ca această declaraţie tranşantă să pună capăt mesajelor ce vin din laboratoarele propagandei ruse”, susţine Rîpă. 

Preşedintele Statelor Unite şi-a exprimat vineri seară angajamentul explicit faţă de respectarea Articolului 5 al NATO, prin care toate ţările membre sunt solidare cu oricare alt membru atacat, în conferinţă de presă purtată la Washington alături de preşedintele României: „Statele Unite s-au angajat şi angajez Statele Unite faţă de Articolul 5. Cu siguranţă suntem aici pentru a proteja”, a răspuns Trump, întrebat de o jurnalistă din România dacă SUA vor respecta Articolul 5 din Tratatul NATO în cazul în care un alt stat membru va fi atacat.

Continuarea luptei împotriva corupţiei

De asemenea, liderul de la Casa Albă a subliniat că ţara sa va susţine continuarea luptei anticorupţie în România, aceasta fiind o garanţie a unei democraţii puternice. „Domnule preşedinte, vreau să aplaud eforturile dvs. de a lupta împotriva corupţiei şi de a proteja statul de drept. E nevoie de a crea un mediu unde comerţul să înflorească, iar cetăţenii să prospere“, a precizat Trump.

În plus, Donald Trump a punctat faptul că România a arătat că poate respecta angajamentul alocării a 2% din PIB pentru cheltuielile în domeniul Apărării, spre deosebire de alte state din NATO care nu fac acest lucru, cu toate că ar trebui.

„România are un viitor strălucit“

Concluzia întâlnirii între cei doi şefi de stat a fost trasă de Trump într-un mesaj publicat pe Facebook: „A fost o mare onoare să-l primesc astăzi la Casa Albă pe preşedintele Klaus Iohannis. Viitorul României şi al relaţiei României cu Statele Unite este foarte, foarte strălucit“, a fost mesajul pe pagina preşedintelui american. 

Reacţiile presei internaţionale 

Analizele din publicaţiile occidentale au marşat pe ideea că, în sfârşit, Donald Trump a precizat, cu subiect şi predicat, faptul că Statele Unite ale Americii vor susţine aplicarea articolului 5 al NATO în caz de agresiune asupra unui membru al Alianţei. 

Ziarul francez „Le Monde“ a subliniat faptul că Donald Trump le-a cerut aliaţilor să ia exemplul României şi să umble la „puşculiţă“ în ceea ce priveşte alocarea de bani pentru apărare. „Sperăm că aliaţii din NATO vor urma exemplul României şi vor răspunde obligaţiilor financiare în ceea ce priveşte costurile pentru apărare“ , a sublinia Trump. Mai mult, presa din Hexagon consideră că un mare succes al acestei conferinţe de presă comune a fost faptul că pus „capăt neliniştilor“ în ceea ce priveşte declanşarea Articolului 5 al NATO în cazul agresiunii de către Rusia al vreunui stat din Alianţă.

Garanţia apărării colective

Publicaţia americană „Buzz¬FeedNews“ a lăudat faptul că un jurnalist român a reuşit ceea ce n-au reuşit liderii europeni: să-l facă pe Donald Trump să dea sigurări că SUA va reacţiona în cazul în care un aliat NATO va fi atacat. „În mai puţin de un minut, un reporter modest din România a reuşit să facă ceea ce liderii din 27 de ţări n-au putut: să-l facă pe Donald Trump să se angajeze în principiul apărării colective a NATO”, a scris BuzzFeedNews, cu trimitere la întrebarea unei jurnaliste din România. 

De asemenea, şi „Foreign Policy“ a ieşit pe ideea că membrii NATO pot răsufla uşuraţi în ceea ce priveşte cooperarea militară. „Trump descoperă articolul 5 după vizita sa dezastruoasă la NATO“, titrează cei de la „Foreign Policy“.

Bâlbâieli pe  tema vizelor

Pe de altă parte, CNN a constatat că cei doi şefi de stat au făcut declaraţii contradictorii pe tema ridicării vizelor pentru români. Întrebat dacă a discutat despre problema vizelor, Trump a precizat că „nu am discutat, nu am discutat, dar cu siguranţă este ceva ce vom discuta“, în vreme ce Iohannis a spus că „am atins şi această problemă”

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite