Ce ar câştiga România din statutul de membru în Consiliul de Securitate al ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu. FOTO gov.ro
Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu. FOTO gov.ro

România şi-a lansat, vineri, la New York, campania de promovare a candidaturii pentru un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, pentru perioada 2020 – 2021, alegerile fiind în iunie 2019. „Adevărul“ a stat de vorbă cu mai mulţi specialişti despre beneficiile unei asemenea poziţii internaţionale pentru România.

„Trăim într-o lume complexă, volatilă, în care ne confruntăm cu noi şi diversificate provocări cărora trebuie să le facem faţă în fiecare zi. Nevoia unei organizaţii robuste, cum este ONU, care să reprezinte un garant al păcii şi o platformă pentru găsirea celor mai adecvate soluţii este mai mare ca niciodată. Îmi exprim întreaga convingere că ONU va continua să identifice cele mai efieciente instrumente pentru a răspunde provocărilor globale. România îşi va aduce propria contribuţie la eforturile comune, la nivelul ONU, şi va împărtăşi responsabilitatea colectivă în soluţionarea crizelor internaţionale, inclusiv din perspectiva deţinerii mandatului de membru neparment în CS ONU“, a declarat ministul Teodor Meleşcanu, la New York, la lansarea oficială a campaniei de promovare a candidaturii. 

Candidatura a fost depusă la sfârşitul anului 2006, la un an după încheierea mandatului 2004-2005.  Pentru locul ce revine Grupului Est-European mai candidează şi Estonia.

De la momentul aderării sale la ONU, în anul 1955, România a mai deţinut patru mandate de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU (1962, 1976-1977, 1990-1991, 2004-2005). România trebuie să obţină cel puţin 129 de voturi din partea celor 193 de state membre ONU, adică o majoritate de două treimi. 

„Este bine ca România să ajungă în Consiliul de Securitate. Suntem în cercul restrâns care va lua deciziile, chiar dacă nu avem influenţa membrilor permanenţi. Noi participăm efectiv la elaborarea draft-urilor şi în perioada aceasta putem reuşi să aprofundăm relaţiile cu ţări de pe alte continente, cum ar fi Asia sau America de Sud. Una e să fii în centrul atenţiei, alta e să fii simplu membru din Adunarea Generală unde sunt aproape 200 de state“, au declarat surse oficiale pentru „Adevărul“

Ce spun specialiştii despre calitatea de membru în CS al ONU

„Adevărul“ a stat de vorbă cu mai mulţi specialişti despre ceea ce înseamnă calitatea de membru în Consiliul de Securitate al ONU. „E foarte bine că România îşi doreşte din nou în Consiliul de Securitate al ONU. Alături de Preşedinţia UE în 2019, poate fi un moment de oportunitate pentru imaginea şi influenţa ţării noastre. Să nu uităm însa cuvintele lui Titulescu (n.r.- Nicolae Titulescu): daţi-mi o politică internă bună şi vă dau o politică externă bună. Renaşterea aşadar trebuie să fie una socio-economică şi de mentalitate. Cheia pentru noi nu e doar un mandat anume, ci un joc extern inteligent materializat în securitate, stabilitate şi prosperitate în plan intern“, a declarat pentru „Adevărul“ analistul politic Radu Magdin. 

Pe de altă parte, consultantul politic George Rîpă, preşedintele Centrului de Analiză Strategică Aplicată, este mai sceptic în privinţa acestei candidaturii şi a beneficiilor României dacă ar fi aleasă membru în Consiliul de Securitate al ONU în perioada 2020-2021. „Depunerea candidaturii pentru un loc în CS al ONU este un act formal. La fiecare 13-14 ani României îi vine rândul să facă parte din cel mai important organism ONU, cel care se ocupă cu «pacea şi securitatea mondială» şi singurul care poate decide legal că poate avea loc un război pe Terra. ONU este o organizaţie depăşită, capabilă să păstreze status-quo-ul în timpul Războiului rece, dar incapabilă astăzi să asigure avansul democraţiei. Asta pentru că din Consiliul de Securitate fac parte membri permanenţi cu interese de securitate diferite: SUA, Marea Britanie, Franţa pe de o parte, Rusia şi China pe de alta“, explică consultantul politic.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite