Ce averi au politicienii care conduc Parlamentul. Şefa Senatului, cinci apartamente şi un salariu cu multe zerouri în 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anca Dragu a avut în mediul privat un salariu lunar de aproximativ 55.000 de lei. Pentru şefia Senatului va avea o indemnizaţie de patru ori mai mică FOTO Inquam Photos / George Călin
Anca Dragu a avut în mediul privat un salariu lunar de aproximativ 55.000 de lei. Pentru şefia Senatului va avea o indemnizaţie de patru ori mai mică FOTO Inquam Photos / George Călin

Declaraţiile de avere ale celor mai puternici oameni din Parlament arată că în fruntea acestuia sunt atât politicieni cu numeroase proprietăţi şi cu venituri mari, cum e cazul Ancăi Dragu, dar şi aleşi cu o singură casă sau un apartament.

Actuala conducere a celor două Camere ale Parlamentului are în rândul său mai mulţi aleşi care deţin doar una sau două proprietăţi şi se bazează doar pe indemnizaţia lunară de parlamentar, dar şi politicieni cu numeroase case şi apartamente, precum şi lefuri pe măsură.

Numărul doi în statul român, adică preşedinta Senatului, Anca Dragu, impresionează prin veniturile şi imobilele pe care le deţine. Anul trecut, Anca Dragu a încasat 665.000 de lei de la EON România, salariu pentru funcţia de director general-adjunct, adică lunar i-au intrat în conturi peste 55.000 de lei (aproximativ 11.000 de euro). În schimb, ca şefă a Senatului va lua lunar o indemnizaţie de doar 14.000 de lei.

Dragua a încasat încă 20.000 de lei pentru predarea unor cursuri şi oferirea de consultanţă despre antreprenoriat. Preşedinta Senatului deţine cinci apartamente, patru dintre ele fiind în Bucureşti, iar unul în Costineşti, dar şi o casă în Capitală. Închirierea apartamentelor i-a adus aproximativ 140.000 de lei în 2020.

Pe de altă parte, şeful Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, şi-a depus declaraţia de avere în penultima zi din 2020, ceea ce înseamnă că a trecut veniturile pe 2019, an în care a primit 90.000 de lei ca servicii de consultanţă de la firma de avocatură S.C.P. Doru Trăilă & Asociaţii, controlată de soţul colegei sale de partid, Cristina Trăilă. De asemenea, în cele două luni şi jumătate prinse ca premier în 2019, Orban a încasat 27.000 de lei. Liderul PNL are doar jumătate din casa situată în comuna Dobroeşti din Ilfov.

Dintre cei trei vicepreşedinţi PSD ai Senatului, medicul Leonard Azamfirei are cea mai generoasă declaraţie de avere. Anul trecut a încasat 420.000 de lei de la UMFST Târgu-Mureş, în calitate de rector şi profesor universitar, 182.000 de lei ca salariu de medic primar la Spitalul Judeţean Târgu-Mureş şi 25.000 de lei pentru funcţia de vicepreşedinte al Colegiului Medicilor Mureş. Senatorul PSD are o casă la Livezeni (judeţul Mureş), un teren intravilan în aceeaşi comună şi un teren extravilan în comuna Iclănzel. Nu în ultimul rând, social-democratul mai deţine şi două spaţii comerciale în Târgu-Mureş.

Pe de altă parte, Robert Cazanciuc, vicepreşedinte al Senatului tot din partea PSD, deţine o casă în Chitila (judeţul Ilfov) şi un teren agricol în localitatea Râfov (judeţul Prahova) de 8.000 de metri pătraţi, iar veniturile sale au fost doar cele de parlamentar, adică 168.000 de lei în 2020. Al treilea vicepreşedinte social-democrat al Senatului, Radu Oprea, are un apartament şi o casă, ambele în Ploieşti, iar ca venit, tot doar indemnizaţia de parlamentar, 139.000 lei în anul trecut.

În schimb, Alina Gorghiu, vicepreşedinte al Senatului din partea PNL, are o declaraţie de avere care arată că deţine o casă în Capitală şi două apartamente, unul în Bucureşti, iar celălalt în Suceava, ambele fiind trecute pe numele soţului, Isar Lucian. Alina Gorghiu deţine şi un teren extravilan în comuna Mogoşoaia, Ilfov, iar veniturile sunt reprezentate doar de indemnizaţia de senator care se ridică la aproximativ 250.000 de lei net.

Vicepreşedinţi cu numeroase proprietăţi

În ceea ce priveşte vicepreşedinţii de la Camera Deputaţilor, aleşii care stau cel mai bine cu veniturile şi proprietăţile sunt Laurenţiu Leoreanu (PNL) şi Alexandru Rafila (PSD). Laurenţiu Leoreanu deţine două case de locuit, o casă de vacanţă şi un spaţiu de depozitare, toate fiind în judeţul Neamţ. De asemenea, liberalul deţine patru terenuri intravilane (tot în judeţul Neamţ), în timp ce venitul său a fost reprezentat de indemnizaţia de senator de 140.000 de lei pentru anul fiscal 2019, potrivit declaraţiei de avere depusă la sfârşitul lui 2020.

Şi social-democratul Alexandru Rafila deţine trei apartamente (două în Bucureşti şi unul în Otopeni) şi o casă de locuit în Râşnov. Medicul mai deţine trei terenuri intravilane, unul agricol de 2,3 hectare şi un teren extravilan în Corbeanca. La veniturile lui Alexandru Rafila se regăsesc în declaraţia de avere două salarii din 2019, unul de la UMF „Carol Davila”, iar celălalt de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”. De la prima instituţie, social-democratul a încasat aproape 125.000 de lei, în timp ce de la a doua a încasat 184.500 de lei. Nu în ultimul rând, Rafila a primit din contracte pe servicii medicale şi consultanţă în sănătate publică suma de 32.000 de lei, precum şi alţi 6.000 de dolari dintr-un „studiu de cercetare internaţional”.

Fostul ministru PSD al Muncii Marius Budăi, actual vicepreşedinte al Camerei, are un teren intravilan şi o casă de locuit în comuna Curteşti, judeţul Botoşani, potrivit declaraţiei datată 21 decembrie 2020. Prin urmare, veniturile menţionate de Budăi sunt cele din 2019, 21.000 de lei, care au reprezentat indemnizaţia de deputat, şi 138.000 de lei din perioada în care era ministru. Nici vicepreşedintele Cristina Prună (USR) nu deţine terenuri, însă are un apartament în Bucureşti, primit din donaţie în anul 2020. La capitolul venituri, Prună a înregistrat doar indemnizaţia de deputat, care i-a adus anul trecut aproape 140.000 de lei.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite