Ce averi au miniştrii Guvernului Dăncilă. Ana „Campioana“ Birchall

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii Guvernului Dăncilă, al treilea Cabinet instalat de PSD la Palatul Victoria în ultimul an, şi-au publicat declaraţiile de avere. Veniţi fie din foste Guverne sau din primării şi consilii judeţene, de la Bruxelles sau din universităţi şi spitale, actualii miniştri au avut prilejul să agonisească zeci de mii de euro, într-un stat în care o treime din populaţie este supusă riscului de sărăcie şi excluziune socială.

În topul miniştrilor cu cele mai mari venituri încasate anul trecut se află Victor Negrescu, ministrul delegat pentru afaceri europene, venit din Parlamentul European, şi Teodor Meleşcanu, ministrul Afacerilor Externe, ambii cu peste 6.000 de euro pe lună; Meleşcanu cumulează o pensie de peste 1.500 de euro pe lună cu salariul de ministru, majorat de Olguţa Vasilescu prin legea salarizării unitare.  Valentin Popa, ministrul Educaţiei, şi Anton Anton, noul ministru al Energiei, încasau şi ei peste 3.600 de euro lunar înainte să ajungă în Guvern.

Cu toate acestea, cel mai înstărit personaj al guvernării PSD-ALDE pare a fi, potrivit declaraţiilor de avere, Ana Birchall, viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României. Fost ministru delegat pentru Afaceri Europene, Birchall este proprietara unui apartament de 180 mp în New York şi a unei case de 250 mp în New Haven, Statele Unite. Pe lista bunurilor aflate pe numele viceprim-ministrului se mai numără şi bijuterii în valoare de 46.000 de euro, un lingou de aur, dar şi câteva conturi în valoare cumulată de peste 200 de mii de euro. Ana Birchall şi soţul ei, omul de faceri Martyn Birchall, deţin o serie de investiţii şi acţiuni atât în Statele Unite, cât şi în România, valoarea celei mari dintre ele depăşind 23 de milioane de euro. În calitate de deputat şi ministru, Ana Birchall a fost remunerată în 2017 cu puţin peste 2.600 de euro pe lună, la venitul acesteia adăugându-se şi cel al soţului, dar şi chirii de 58.000 de dolari şi diverse despăgubiri obţinute în urma unor procese. 

Vicepremierul are proprietăţi şi în ţară: peste trei hectare de pământ în Dorna Arini, judeţul Suceava, o casă de vacanţă de peste 200 de mp în aceeaşi zonă, dar şi două apartamente în Bucureşti, unul dintre ele de 300 mp, care valorează sute de mii de euro.

Cei mai „săraci” dintre guvernanţi

La polul opus se află ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, care nu este proprietară a niciunui teren sau locuinţe. Nimic, nimic. Fostul primar al Craiovei nu are niciun automobil, însă are bijuterii în valoare de 10.000 de euro. Cu toate acestea, valoarea depozitelor din cont trece puţin de 40.000 de euro. Cu un venit de aproximativ 2.300 de euro pe lună, ministrul Muncii, pare să se numere printre cei mai săraci miniştri ai Guvernului Dăncilă. Totuşi, Olguţa Vasilescu  a ţinut să precizeze la venituri suplimentare, chipurile pentru transparenţă, alocaţia şi pensia alimentară primite de fiul său, în valoare de 1.000 de lei pe lună.

În categoria celor mai „săraci” dintre guvernanţi, Olguţei Vasilescu i se mai alătură şi ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, cu un singur apartament în Videle şi două maşini, dar şi ministrul Turismului, Bogdan Trif, proprietar al unui apartament în Sibiu şi al unui automobil fabricat în 2016. Carmen Dan a câştigat aproape 3.000 de euro pe lună, salariu la care s-a adăugat şi venitul soţului, coleg cu soţul premierului Dăncilă la OMV Petrom SA.

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, nu are nici el vreo proprietate pe numele său, însă a investit în cai putere: şi-a cumpărat anul trecut un automobil în leasing în valoare 32 .000 de euro. Fifor a adunat în cont peste 100.000 de euro şi are diverse acţiuni în valoare de 112.000 de euro.

Latifundiarii

Deşi au conturile mai goale decât alţi demnitari, o parte din miniştrii cabinetului Dăncilă compensează prin lista lungă a terenurilor pe care le deţin. Ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, a primit în calitate de deputat un salariu lunar de 1.500 euro, însă este proprietarul a trei terenuri agricole de 2,2 hectare şi a şapte terenuri intravilane de alte 2,3 hectare cumulate, în judeţul Neamţ.  Andruşcă mai are o casă de 386 mp şi un apartament, ambele în Târgu Neamţ, dar şi un automobil Toyota fabricat în 2010.

Valentin Popa, ministrul Educaţiei, deja controversat pentru greşelile gramaticale făcute în declaraţii publice, are şi el o serie vastă de titluri imobiliare. Acesta se bucură de un teren de 1.000 mp în Voroneţ, de unul de 3.600 mp în Mitocaşi, de 5.000 mp în Botuş, dar şi de 1,5 hectare de pământ în Huşi. La capitolul clădiri, ministrul Educaţiei a declarat că este proprietarul a două apartamente şi a altor două case, una de vacanţă, iar alta reşedinţă permanentă. Popa are în conturi aproximativ 20.000 de euro, însă a acordat, anul trecut, un împrumut în nume personal de 40.000 de euro. Funcţia de rector al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava i-a adus în 2017 un venit lunar de 3.646 de euro.

Tot la categoria miniştrilor cu pământuri intră şi Natalia Intotero, ministrul pentru Românii de pretutindeni. Împreună cu soţul său, omul de afaceri Massimiliano Intotero, noul ministru este proprietarul mai multor terenuri în judeţul Hunedoara, dar şi a trei spaţii comerciale aflate în proprietatea SC Maximilian Impex SRL, firma celor doi soţi. Aceştia mai au împreună o casă, dar şi o serie de automobile de lux, printre care un BMW X3 şi un Porsche Panamera. Natalia Intotero a adunat în conturi o sumă de aproximativ 22.000 de euro şi a avut anul trecut un venit lunar de 1.700 euro.

Nici viceprim-ministrul şi ministrul Mediului, Graţiela Leocadia Gavrilescu, nu se poate plânge când vine vorba de proprietăţi. Aceasta deţine mai multe terenuri în Neamţ şi Prahova, dar şi un teren forestier de 5.000 mp în Vrancea. În 2016 când era ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, deputatul ALDE a devenit proprietara unei case de 174 mp şi a unui teren de 514 mp în Ploieşti. Gavrilescu are două automobile, bijuterii în valoare de 5.000 de euro şi a vândut anul trecut un apartament în valoare de 61.000 de euro. Ministrul Mediului are o serie de acţiuni la SC ARPACOR SA, dar şi datorii de 91.000 de euro. Pentru funcţia de ministru şi de deputat, Graţiela Gavrilescu a avut în 2017 un venit lunar de peste 2.600 de euro. 

Deputata Rovana Plumb, ministrul care a avut pe mâini portofolii precum Muncă, Mediu şi, acum, Fonduri Europene, este proprietara mai multor terenuri în judeţele Ilfov şi Dâmboviţa, dar şi a două case şi a unui apartament în Bucureşti. Rovana Plumb are datorii cumulate de 800.000 de euro şi a avut anul trecut un salariu de aproximativ de 3.000 de euro.

Baronul de Olt, acum în funcţia de viceprim-ministru şi ministru al Dezvoltării Regionale, Paul Stănescu, are şi el o serie de terenuri în Craiova, Vişina, Corabia, Cilieni şi Brastavăţu. Cu toate acestea, conturile lui Stănescu sunt aproape goale, având adunate doar 5.000 de euro.

Cadou de botez: 12.000 de euro

Deşi protestele se înteţesc în sistemul sanitar şi în educaţie din cauza salariilor proaste, miniştrii Cabinetului Dăncilă veniţi din aceste două domenii au o situaţie financiară fericită. Astfel, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, este proprietarul a trei terenuri intravilane de aproximativ 9.000 mp, în Maramureş, şi a unui apartament în Baia Mare. Pe lista bunurilor mai intră şi două automobile. Sorina Pintea are datorii de aproximativ 170 de mii de euro, însă a primit în 2017 un cadou de botez de 12.000 de euro. Pe lângă salariul lunar de 3.000 de euro, primit pentru funcţia de Manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Baia Mare, ministrului Sănătăţii i s-a mai returnat în 2017 şi contribuţia făcută la partid în perioada electorală, în valoare de 63.000 de lei.

Câştiguri mari a avut şi ministrul Cercetării, Nicolae Burnete, căruia i s-a acordat un venit anual cumulat de 37.000 de euro. Acesta este proprietarul a trei terenuri şi a două case în Cluj Napoca şi a adunat în conturi economii de aproximativ 17.000 de euro.

Ministrul Energiei, Anton Anton, cel care a jignit recent un jurnalist în cadrul unei conferinţe de presă, a fost unul dintre cei mai bine remuneraţi miniştri în 2017. Cu un venit cumulat de 3.650 de euro din funcţiile de deputat şi de profesor coordonator de doctorate la Academia de Ştiinţe Tehnice, Anton Anton mai este şi proprietarul unui teren în oraşul Voluntari, a două case şi a unui apartament în Timişoara.  Ministrul Energiei nu are nicio datorie, dar a strâns 52.000 euro în cont. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite