Ce avere lasă în urmă Verestoy Attila. De la afaceri cu cherestea la listări pe bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Verestoy Attila / FOTO Mediafax Foto / Alexandru Dobre
Verestoy Attila / FOTO Mediafax Foto / Alexandru Dobre

Senatorul UDMR Verestoy Attila a murit miercuri, la 63 de ani, răpus de cancer la plămâni. În urma sa lasă o avere impresionantă: aproximativ 50 de milioane de euro: acţiuni, depozite bancare şi imobile. Verestoy Attila a demarat în anii '90 o afacere cu cherestea, de aici primind şi porecla de „Drujba lui Dumnezeu“.

Averea senatorului UDRM Verestoy Attila  a fost estimată de revista Capital, pentru anul trecut, la 48-50 de milioane de euro. Acesta avea investiţii substanţiale pe piaţa de capital, fiind unul dintre cei mai bogaţi politicieni din România.

În ultima declaraţie de avere, acesta deţinea un pachet de peste 11 mii de acţiuni la Tranzgaz în valoare de 4,75 de milioane de lei. Mai deţinea şi 45 de miid e acţiuni la Romgaz, a căror valoare de piaţă este de 1,5 milioane de lei. În total, valoarea de piaţă a tuturor acţiunilor pe care le deţine la BVB, în 2016, a fost de 43 de milioane de lei. În total, avea în conturi ca depozite, peste 7 milioane de euro. Plus  11 imobile în mai multe judeţe din ţară.

Verestoy Attila urma să împlinească 64 de ani în 3 martie. Parlamentarul suferea de cancer şi se afla la tratament în Viena. A fost singurul parlamentar aflat în funcţie încă din anul 1990. El se afla la al 8-lea mandat de senator. 

Verestoy Attila a intrat în politică imediat după Revoluţie, în ianuarie 1990 ocupând funcţia de consilier al Frontului Salvării Naţionale. În acelaşi an, a devenit preşedintele Comisiei Permanente pentru Minorităţi.

„Interesul meu pentru problemele maghiarimii a atras atenţia fostei securităţi. Deoarece am încercat să iau legătura cu preşedintele din acea vreme a Asociaţiei Internaţionale a Maghiarilor, dr. Pungor Ernő, a fost interzisă participarea mea la orice programe la nivel internaţional. Bursa de merit în străinătate pe care am primit-o, în ciuda faptului că a fost acceptată de către conducerea Academiei Ştiinţifice de Cercetare, nu a fost aprobată de securitate“, declara parlamentarul pe site-ul UDMR. Potrivit aceleiaşi surse, Verestoy a luat parte la evenimentele din decembrie 1989, începând cu data de 21. „La prima întâlnire a iniţiatorilor Uniunii (pe 22 decembrie 1989) mi-am asumat rol în organizarea UDMR, sunt membru fondator, înregistrarea oficială a Uniunii a fost sarcina mea (26 ianuarie 1990). Activitatea mea depusă pentru comunitatea maghiară este strâns legată de munca mea din parlament. Ca senator sunt membru în Comisia Parlamentară pentru controlul SRI. Sunt liderul de grup al UDMR în Senat“, afirma senatorul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite