Ce-am votat şi ce-a ieşit. De ce l-a sunat Victor Ponta pe Kelemen Hunor?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul condus de Victor Ponta se află în situaţia de a atrage de partea sa deputaţi şi senatori care-şi vor părăsi formaţiunile în schimbul unor funcţii. La această oră, mai degrabă ne îndreptăm spre un guvern PSD decât spre unul USL. Asta explică şi strălucirea din ochii domnului Dragnea. Liviu Dragnea.

USL, după primele rezultate oficiale va avea mai mult de 60 de procente din viitorul Parlament. Toată lumea s-a întrebat aseară, de ce prima grijă a actualului premier a fost să-l sune pe Kelemen Hunor, şeful UDMR, şi să-l invite la negocieri? Şi, mai mult decât atât, de ce, tot aseară, în studiourile Antena 3, după lupte seculare cu duşmanul Traian Băsescu, nimeni nu era exuberant şi nici Crin Antonescu nu părea prea vesel?

O serie de întrebări care, cu fiecare oră, încep să capete răspuns. Nimic nu e sigur deocamdată, dar PSD+UNPR s-ar putea să aibă un număr suficient de parlamentari, încât să poată obţine o majoritate confortabilă doar cu sprijinul UDMR. E clar acum că formaţiunea cu cei mai mulţi senatori şi deputaţi este PSD. Ce-l opreşte pe Victor Ponta să pornească jocul: ”Cine cere mai puţin”?

Alegerile s-au încheiat, ce mai contează ce vor alegătorii. Ponta visează un PSD care avea măreţia din vremea lui Adrian Năstase şi vrea să păstreze cât mai multe poziţii şi resurse pentru propriul partid. Astfel, USL s-ar putea, destul de curând, să se dovedească a fi fost doar un simplu vehicul electoral.

În această cheie trebuie înţeleasă şi reacţia ministrului Puiu Haşotti, care striga că PNL nu vrea ca UDMR să vină la guvernare. Aceste tendinţe din interiorul USL, cât şi poziţia grupărilor din afară vor deveni vizibile în această săptămână. E cert la această oră că negocierile pentru formarea noului guvern vor fi conduse de PSD, atât cele din interiorul USL, cât şi cele din afara lui.

În plus, partidul condus de Victor Ponta se află în situaţia de a atrage de partea sa deputaţi şi senatori care-şi vor părăsi formaţiunile în schimbul unor funcţii. La această oră, mai degrabă ne îndreptăm spre un guvern PSD decât spre unul USL. Asta explică şi strălucirea din ochii domnului Dragnea. Liviu Dragnea.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite