Ce se ascunde în spatele viitoarelor modificări din grila TVR 1?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din câte se pare, începând cu data de 15 aprilie, TVR 1 va trece la o nouă grilă. Grila de primăvară-vară. Nimic neobişnuit în asta, este un lucru ce se petrece anual. Numai că acum modificările vor fi mai substanţiale. Vizează însăşi esenţa ofertei de emisiuni, structura de ansamblu, filosofia programelor staţiei.

TVR 1 renunţă la condiţia sau, mă rog, la aspiraţia de a fi canal de ştiri sau informativ. Aşa cum doreau să fie fostul PDG Irina Radu şi vechiul şi actualul director ba la TVR 2, ba de programe, însă nemuritoarea cetăţeană pe nume Carla Tompea Haralambie. Cunoscută pentru talentul de a pica, precum pisica, veşnic în picioare. Că doar nu degeaba tăticul domniei-sale, odinioară profesor de Socialism ştiinţific, s-a reciclat în profesor de Democraţie şi mare apologet al învăţământului superior privat. Un fel de Aurelian Bondrea în miniatură.

TVR 1, intrat pe mâna unor foşti şomeri deveniţi astfel din motive de incompetenţă profesională, aşa cum sunt experţii în nivelele limbajului şi vorbitul precum personajele din Groapa a lui Eugen Barbu, Doina Gradea şi Eduard Dârvariu, vegheaţi şi supravegheaţi îndeaproape de politrucul Alexandru Sassu, redevine canal generalist.

La o adică, la o astfel de veste ar trebui să sar în sus de bucurie. Să strig cât mă ţin plămânii- Bravo, am avut dreptate! Aceasta fiindcă în nenumărate comentarii am avertizat că trecerea la condiţia de televiziune de informaţii reprezintă o mare greşeală care va duce la o pierdere masivă de audienţă.

Nu o fac, nu exult fiindcă ştiu că ceea ce se urmează să se întâmple nu este defel consecinţa învăţămintelor trase ori corectarea unor greşeli evidente.

Nu, nici vorbă. Conducerea intens politizată a postului public are acum alte obiective. Şi acestea subordonate intereselor PSD şi ale lui Liviu Nicolae Dragnea. Vor fi scoase mai toate talk-show-urile şi dezbaterile fiindcă ele s-au dovedit inutile ori periculoase. Majoritatea au avut audienţe mici, nu au atras greii PSD care au preferat să se ducă, pe mai departe, la Antena 3 sau România tv şi, în plus, au fost necontrolabile. Foarte adesea în spaţiul lor s-au auzit şi lucruri neconvenabile puterii. Lucrul acesta s-a petrecut până şi în costisitoarea şi greu digerabila emisiune România 9 a lui Ionuţ Cristache. Irina Radu a fost demisă, la cererea expresă a d-lui Liviu Nicolae Dragnea, după ce la o ediţie a emisiunii lui Cristache s-a dezlănţuit dl, Victor Viorel Ponta, iar Doina Gradea pare că aşteaptă firman de mazil după ce fostul premier Mihai Tudose a făcut dezvăluiri despre felul de a fi al preşedintelui PSD. Nu, nu se va merge până acolo încât România 9 să fie complet scoasă din grilă, Ionuţ Cristache, care este omul lui Voiculescu, nu al lui Dragnea, va încasa pe mai departe salariul lui pretins confidenţial, dar despre care ştim cu toţii că este cu multe zerouri, numai că va fi mutat de la ora 19. Nu avea el, Cristache, nici până acum prea mare audienţă, dar din 15 aprilie încolo sunt toate indiciile că nu se va mai uita la el nimeni. Căci la acea oră toată suflarea telespectatoare din România este cu ochii aţintiţi ba pe Ştirile Pro Tv, ba pe Observatorul 1.

Modificări de filosofie vor suferi şi Telejurnalele. De altminteri, cine le-a urmărit din clipa în care şefă a Ştirilor a devenit o anume doamnă pe care aflu că ar chema-o Mădălina Rădulescu şi care ar fi omul de încredere al politrucului Saşa Sassu, a putut lesne băga de seamă că altfel sunt aranjate ştirile. Se începe cu fapte diverse, cu accidente, iar ştirile politice sunt aproape dosite.

Totul din 15 aprilie încolo va fi la TVR 1 soft. Filme, divertisment, glumiţe, arhivă. Adică va fi reactivat modelul folosit în vremea lui Mussolini în Italia. Nu propagandă căci oricum s-a dovedit inutilă deoarece de ea se ocupă mai bine Gâdea, Ciutacu, Stoicescu, Creţulescu, ci cântec, joc şi voie bună.

Inconştienţă cât cuprinde. Circ. Prostirea, adormirea populaţiei.            

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite