Ce se ascunde în spatele declaraţiei de intenţie de colaborare cu Tirolul de Sud?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steagul secuiesc FOTO Mediafax / Balazs Attila

Agenţia ungară de presă MTI a informat că preşedinţii consiliilor judeţene Covasna, Harghita şi Mureş, care, în viziunea oficiosului guvernamental ungar, alcătuiesc ţinutul secuiesc, şi viceguvernatorul regiunii autonome Bolzano (una dintre cele două subdiviziuni ale regiunii autonome Trentino - Tirolul de Sud) din Italia au semnat, joi, 21 februarie 2019, la Sfântu Gheorghe, o declaraţie de intenţie privind elaborarea unui acord de colaborare.

Potrivit documentului, redactat în termeni destul de generali, semnatarii se angajează la elaborarea unui acord care să fie baza legală a atingerii scopurilor comune (?) şi care va contribui la dezvoltarea relaţiilor de prietenie dintre popoarele (!) Italiei şi României. 

De asemenea, se susţine că între regiunea preponderent maghiară din România şi regiunea din Italia, în care populaţia germană este majoritară, există viziuni similare privind înţelegerea culturală, colaborarea dintre minoritate şi majoritate, convieţuirea dintre grupurile etnice. 

Regiunea Tirolul de Sud a obţinut autonomia în cadrul Italiei, în 1972, prin comiterea unei serii de acte teroriste, îndreptate împotriva infrastructurii italiene, de către entităţile ce acţionau pentru ieşirea de sub autoritatea Romei. Actul semnat ieri reprezintă, se pare, cea mai recentă iniţiativă, dintr-o serie de măsuri ale unor reprezentanţi maghiari, care au ca model Tirolul de sud atinci când solicită autonomia teritorială! De remarcat este şi faptul că după obţinerea autonomiei, în prezent, liderii politici ai regiunii autonome Tirolul de Sud au un discurs orientat către obţinerea independenţei provinciei faţă de Italia, similar situaţiei din Catalunia, Spania, alt model invocat de liderii UDMR pentru a tensiona permanent relaţiile interetnice. 

Deşi acţiunea liderilor maghiari din administraţia locală poate fi interpretată în cheia începerii campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, gestul în sine ridică serioase semne de întrebare şi credem că ar trebui să genereze şi unele reacţii din partea autorităţilor române. Despre înfrăţirea căror regiuni se vorbeşte în comunicatuil MTI, în condiţiile în care cu toţii ştim că ţinutul secuiesc este o invenţie a Uniunii Sovietice care a luat naştere la începutul anilor 50 tocmai pentru a crea instabilitate în România comunistă de atunci şi a o menţine sub sfera de influenţă a Moscovei! 

E adevărat că multe lucruri nu s-au schimbat, Federaţia Rusă fiind şi în prezent interesată de orice vulnerabilităţi care pot fi speculate în statele membre NATO şi UE pentru a crea degringoladă şi confuzie! Putem avansa ca ipoteză că această declaraţie de intenţie nu reprezintă altceva, decât o nouă etapă a unui război hibrid purtat de Federaţia Rusă la adresa României! Mai departe, oare la ce popoare se referă conţinutul declaraţiei, pentru că sunt binecunoscute acţiunile unor organizaţii ultraradicale maghiare care consiseră secuii ca fiind un popor (!) ce ar avea dreptul la autodeterminare! Şi, mai departe, care sunt oare scopurile comune ale semnatarilor declaraţiei? Să fie oare vorba despre dezvoltatrea economică? Dacă este aşa, ar putea liderii UDMR să explice cum sunt interesaţi, dintr-o dată, de dezvoltarea economică a regiunii în condiţiile în care de aproape 30 de ani sunt la conducerea judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş şi, cu toate acestea, nu au mişcat un deget pentru creşterea bunăstării locuitorilor ei. Din contră, primari ai UDMR au ieşit în spaţiul public şi au făcut un act de bravură din faptul că se opun oricăror investiţii non-ungare în regiune pentru a nu fi alterată proporţia etnică!! 

Click aici pentru continuare

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite