Ce ascund gesturile lui Joe Biden din întâlnirile cu Băsescu şi cu Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joe Biden (mijlocâ) a avut atitudini diferite faţă de premier şi faţă de preşedinte
Joe Biden (mijlocâ) a avut atitudini diferite faţă de premier şi faţă de preşedinte

Vicepreşedintele SUA; Joe Biden, a fost extrem de călduros cu preşedintele Traian Băsescu. Cu premierul, însă, a păstrat o distanţă oficială.

Într-o întâlnire de rang înalt, gesturile au o simbolistică aparte. Ieri, la Palatul Cotroceni, după ce şi-au strâns, ritualic, mâna, Traian Băsescu şi Joe Biden au lăsat loc unor gesturi amicale. Cei doi s-au îmbrăţişat, iar Băsescu şi-a sprijinit, un moment, fruntea de umărul americanului. Apoi, după poza oficială, oficialul SUA l-a apucat de după umeri pe şeful statului român, chiar în văzul lumii.

Este acesta un semn de prietenie sau un semn de subordonare? „Faptul că l-a apucat uşor de umeri este un limbaj corporal tipic american şi reprezintă un gest suprem de prietenie. Prietenie bărbătească şi încredere. Nicidecum Biden nu vrea să transmită că el e stăpânul. Dacă erau mai tineri, Biden l-ar fi bătut pe spate pe Băsescu. Aşa se poartă la americani, chiar şi la cel mai înalt nivel. Băsescu le-a fost partener timp de 10 ani, iar acesta este un gest absolut normal. De asta a şi spus Biden că le va lipsi“, a tradus limbajul corporal psihiatrul Florin Tudose.

Apoi, la Palatul Victoria, Joe Biden nu a mai avut aceeaşi atitudine ludică. Ba, dimpotrivă, când premierul Victor Ponta  a încercat o îmbrăţişare amicală, Biden a rămas ţeapăn. „În cazul Ponta, expresia mimico-gestuală arată o relaţie strict oficială. Îi spune: «Stai acolo!». Oricum, Ponta a greşit. Nu avea dreptul să pună mâna pe Biden, pentru că este mai tânăr. L-a confundat pe Biden cu tata-socru. Nici pe Iliescu n-ar trebui să-l ia de umeri. E o dovadă de lipsă de respect“, a mai spus medicul Tudose, care a vorbit despre importanţa gesturilor într-o întâlnire bilaterală.

d

„Americanii sunt extraordinari de buni în materie de limbaj corporal. Au consilieri speciali şi au grijă să transmită mesaje importante.Nu e nimic întâmplător. Nu mai e ca pe vremea când venea Hrusciov şi se pupa pe gură cu Ceauşescu, de-ţi era scârbă să te uiţi, Doamne, iartă-mă!“, a conchis Florin Tudose.

Citeşte şi:

  • Întrebări deloc retorice pentru vicepreşedintele Joe Biden După cum se ştie, în această săptămână, numărul 2 în ierarhia administraţiei americane va poposi la Bucureşti, pentru a discuta cu preşedintele şi cu premierul din România, despre situaţia tot mai îngrijorătoare din Ucraina. Anterior, Avril Haines, adjunctul directorului Agenţiei Centrale de Investigaţii l-a informat pe şeful statului român cu privire la posibile evoluţii la est de frontiera răsăriteană a NATO.  
  • Joe Biden: Sprijinul României va avea un rol cheie pentru refacerea stabilităţii Ucrainei şi aderarea la UE a Moldovei Biden a declarat că vizita sa la Bucureşti reprezintă o ocazie de a mulţumi conducerii României, armatei române şi publicului român pentru tot ce a făcut această ţară pentru a susţine NATO, dar şi pentru a reconfirma angajamentul de neclintit al SUA faţă de apărarea colectivă a aliaţilor săi europeni.
  • Biden: România a progresat în consolidarea statului de drept, dar mai sunt lucruri de făcut România făcut progrese reale în consolidarea statului de drept şi în tragerea la răspundere a demnitarilor, dar mai sunt lucruri de făcut, a declarat, într-un interviu acordat agenţiei de ştiri Mediafax, vicepreşedintele SUA, Joe Biden, subliniind că Washingtonul va ajuta Bucureştiul să rămână „pe drumul cel bun".
  • SUA este alături de România - vestea cea mai importantă a momentului Vizita lui Joe Biden în România, la o săptămână după prezenţa în ţara noastră a şefului NATO şi a adjunctei şefului CIA, precum şi înainte de venirea şefului Pentagonului - arată că SUA rămâne un partener pentru România şi că, în actualul context geopolitic, suntem şi trebuie să ne simţim în siguranţă.
Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite