Ce alte aşteptări aveaţi de la Florin Cîţu, premierul de paie al preşedintelui combinator?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
florin citu iohannis

Cu o pandemie de Coronavirus care ne dă serios târcoale şi în România, cu o bursă aflată la cele mai mici valori din ultimii ani, cu o criză economică mondială pe cale să se contureze, plus o criză politică autohtonă pe motiv de anticipate închipuite, Florin Cîţu face o românească şi anunţă că îşi depune mandatul cu numai 10 minute înainte ca în plenul reunit al Parlamentului să înceapă şedinţa de învestitură.

Uite aşa, PNL, sub comanda lui Klaus Iohannis, prelungeşte criza politică şi implicit perioada în care statul nu are capacitatea instituţională de a reacţiona pentru prevenirea răspândirii coronavirsului şi combaterea efectelor deja vizibile.

Era clar ca lumina zilei că Florin Cîţu era doar o propunere de paie a preşedintelui Iohannis, menită să pice în Parlament pentru forţarea planului de a avea anticipate odată cu localele (alegeri a căror desfăşurare trebuie musai pusă sub semnul întrebării din raţiuni evidente de sănătate publică, fie vorba între noi), plan spulberat azi atât de CCR, cât şi de anunţul aproape de noaptea minţii al lui Cîţu. De noaptea minţii pentru că vine cu 10 minute înainte de votul din plen al cabinetului său şi în plină criză de coronavirus. Şi mai şi face mişto de noi: Cu responsabilitate, transparenţă şi profesionalism am luat această decizie. Este o decizie la care am reflectat mult în ultimul timp urmărind evoluţia situaţiei prin care trece România astăzi.

PNL decontează azi combinaţiile recente ale lui Klaus Iohannis, care a crezut că reuşeşte să obţină aproape majoritate în Parlament la anticipate şi cel puţin jumătate dintre primării. Numai că strategia a fost din start greşită, aşa cum am explicat chiar pe România Curată, când am spus că alegerile anticipate în condiţiile date sunt un joc de alba-neagra cu Constituţia, aşa cum şi curtea a statuat.

Ce urmează acum? Alte consultări, altă desemnare, alte audieri, deci va mai dura cel puţin o săptămână-două până când vom avea un guvern de facto, funcţional, gata să facă faţă situaţiei în care ne aflăm. Să nu fie prea târziu, asta e problema.

Totuşi, contextul nu ar trebui să ne împingă la variantele visate de anumiţi băieţi cu grade care speră la un premier militar (genul generalului Ciucă) pe fondul declarării stării de urgenţă. Ar fi o militarizare peste noapte a puterii executive şi un pas mare înapoi pentru democraţia noastră şi aşa destul de şubredă.

Ileana Renia

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite