Ce aduce României victoria lui Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România ar putea fi nevoită să se apere singură, ceea ce face ca avioanele F-6 să devină preţioase FOTO EPA
România ar putea fi nevoită să se apere singură, ceea ce face ca avioanele F-6 să devină preţioase FOTO EPA

Analizele specialiştilor în politică externă în ceea ce priveşte efectul Trump asupra României arată că noul preşedinte al SUA e preocupat mai mult de politica internă, însă cultivarea bunelor relaţii pe care le avem de decenii cu republicanii ar fi un atu pentru consolidarea Parteneriatului Strategic. Liderii politici de la Bucureşti au fost luaţi prin surprindere de victoria lui Trump în detrimentul contracandidatei democrate, Hillary Clinton.

„Poporul american a vorbit. Pe toate cele trei linii de clivaj, respectiv falia politică (sistem versus anti-sistem), falia economică (globalism versus americanism) şi falia culturală nerostită (corectitudine politică versus supremaţia albă), opţiunea Trump a triumfat. Americanii «şi-au luat ţara înapoi» într-o manieră care îi îngrozeşte pe cei 47% care au votat pentru Hillary Clinton, pe o parte din cei care au stat acasă şi mai ales pe cei mici din lumea occidentală, cum suntem noi, care mizau pe America pentru securitatea lor“, arată Valentin Naumescu, analist de politică externă, într-un articol publicat  pe platforma cursdeguvernare.ro.

Naumescu explică faptul că după instalarea la Casa Albă, cel mai probabil, Trump va începe o rundă de discuţii cu omologul de la Kremlin, Vladimir Putin, şi pe teme care ţin de securitate în zona Europei. „Noul preşedinte va face doar o parte din ceea ce a promis, dar suficient ca să ne facă să simţim că trăim într-o altă ordine internaţională. Să ne aşteptăm, după inaugurare, în martie-aprilie, la un prim Summit Trump-Putin şi la un deal Statele Unite-Rusia pe un pachet de teme“, spune analistul, care atrage atenţia că Bucureştiul ar trebui să se aştepte la intrarea într-un „con de umbră a NATO“, precum şi la o inactivitate politică şi militară.

Naumescu atrage atenţia că diplomaţii români şi nu numai trebuie să caute să ajungă în apropierea echipei lu Trump pentru a explica imporanţa susţinerii României şi a Flancului Estic. „În următoarele luni, rolul Ambasadei României la Washington va fi uriaş, căci ambasadorul nostru şi serviciile de intelligence vor trebui să găsească urgent drumul cel mai scurt, cel mai de încredere şi cel mai eficient, prin conexiunile pe care să sperăm că le avem în echipa de campanie a lui Donald Trump“, afirmă analistul de politică externă.  Naumescu foloseşte o metaforă pentru a explica modul de abordare pur pragmatic al părţii române. „Vom porni pe drumul spre noul lider de la Casa Albă cu vechea noastră asumpţie: «Lasă că nu este dracul atât de negru.». Sună cinic, dar asta trebuie să facem“, arată analistul.

Totodată, acesta explică mai multe particularirăţi ale noului preşedinte. Mai precis, e pentru prima dată în istoria Statelor Unite când este ales un preşedinte care nu a avut nicio funcţie în serviciul public, fapt ce arată cât „îşi urăsc americanii establishmentul politic“, votul covârşitor de la „clasa muncitoarea albă din SUA” şi faptul că oamenii care, de obicei, nu ieşeau la urne, au mers şi au dat un vot de blam actualei clase politice.

Avertismentul

Nu în ultimul rând, alegerea lui Trump e interpretată ca pe o nouă dovadă că electoratul, nemulţumit de clasa guvernantă, va vota pentru cei care promit îndepărtarea actualelor politice. „Curentul anti-sistem nu se va opri la victoria lui Trump, ci va exista o creştere puternică a expresiei politice a frustrării clasei submijlocii şi în alte societăţi occidentale, începând probabil cu Franţa şi Germania în alegerile din 2017“, explică Naumescu, idee începe să se contureze în care toate sondajele din Franţa o dau pe liderul partidului de extremă dreapta Frontul Naţional, Marine Le Pen, în turul doi al prezidenţialelor din Franţa. 

„Ţara noastră va rămâne tot mai izolată“

Iulian Chifu, fost consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu, are o viziune pesimistă asupra ceea ce înseamnă pentru România alegerea lui Trump ca preşeedinte al SUA.„Ţara noastră va rămâne tot mai izolată între cele unde se mai manifestă interese şi capete de pod americane, ceea ce împinge, natural, către un sentiment de izolare sau înconjurare. Preocuparea internă americană ne vor împinge tot mai mult spre situaţia rezolvării tot mai singuri a problemelor interne, sprijinul american fiind mai degrabă secvenţial, într-o Europă clătinându-se şi reaşezându-se şi ea cu voturi cruciale în Franţa şi Germania anul viitor. După Marea Britanie, şi SUA, principalul partener al României, are nevoie de timp să-şi reaşeze şi să-şi recalibreze  realităţile de acasă. Iată că tumultul global nu aşteaptă!“, avertizează fostul sfătuitor al preşedintelui Traian Băsescu.

Însă, lucrul cel mai îngrijorătător în ceea priveşte alegerea lui Trump este faptul că politicianul american ar veni cu un „discurs împăciuitor cu Moscova“, ceea ce arată că de la început cedează simbolic în faţa lui Putin.  „Dar poate cel mai preocupant este faptul că Donald Trump ajunge la Casa Albă cu un discurs împăciuitor cu Moscova sau, dacă vrem, cu o apetenţă spre a testa (din nou) dialogul şi negocierile la masa verde cu Vladimir Putin, tranşarea păcii prin cedări şi tranzacţii pe seama zonelor de «interese vitale” ale marilor actori, într-o deschidere fără precedent a târgurilor bilaterale. Acest lucru poate însemna şi depărtarea celor două maluri ale Atlanticului, şi o prăbuşire a euro-atlanticismului tradiţional, o reaşezare a raportului de forţe cu o amprentă majoră pe rebalansarea investiţiilor în securitate şi apărare spre Europa şi aliaţi individuali şi a reaşezării avantajelor şi beneficiilor americane în asemenea investiţii peste hotare. O perspectivă deloc încurajatoare pentru eşafodajul de putere şi angajament la nivel global“, mai subliniază Chifu.

„E prematur să anticipăm o Apocalipsă după Trump“

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu consideră că Trump şi echipa îşi vor schimba optica în ceea ce priveşte problemele de securitate ale NATO şi implicit ale României. „Urmează să se clarifice poziţiile de principiu pe relaţiile initernaţionale pe palierele de securitate şi apărare unde preşedintele SUA are competenţe extinse. În orice caz, mă aştept ca în relaţiile internaţionale să fie adoptată o relaţie mult mai sobră şi de substanţă decât retorică de campanie. Aşa se întâmplă peste tot, iar administraţia de la Washington nu face excepţie“, a declarat pentru „Adevărul“ Cristian Diaconescu. 

Totodată, fostul ministru arată că americanii vor rămâne adeţii principiul „toţi pentru unul, unul pentru toţi“. „Aspectele privind bugetele naţionale reprezintă un domeniu al cooperării. Însă, proiecţia de securitate şi principiul toţi pentru unul, unul pentru toţi, e o chestiune de bază în tot ceea ce înseamnă arhitectura de securitate din Europa. Indiferent de ceea ce s-a spus în campnaie, cred că principiile privind securitate nu vor fi alterate“, spune Diaconescu.

O altă cheie de interpretare e dată de un alt lider al diplomaţiei de la Bucureşti, Teodor Baconschi.  „Trump e cunoscut drept un protecţionist şi izolanţionist, dar acest lucru nu înseamnă că va acţionna ca atare. Va fi informat şi consiliat de toate instituţiile americane şi va lua decizii cunoscând mult mai bine decât acum dosarele fierbinţi. Cred că e prematur să anticipăm o Apocalipsă după Trump“, a afirmat Baconschi.

Pe de altă parte, fostul ministru susţine că şi comoditatea fostului preşedinte american privind unele teme de politică externă au dus la eşecul democraţilor. „Cred că linia comodantă pe care a mers administraţia Obama le-a creat unor americani sentimentul că ţara lor e mai puţin influentă pe plan global. Însă, alegerile au fost câştigate pe teme de politică internă şi pe fondul unui conflict cultural între cele două Americi“, a mai spus Baconschi.

„Putin şi Trump se vor înţelege ca băieţii“

Venirea lui Trump la Casa Albă nu ar trebui să producă „emoţii“ pentru România, consideră analistul Radu Magdin, care aduce mai multe argumente în acest sens.  „Din punct de vedere strategic, noi suntem un aliat, aş îndrăzni să spun, de bază în regiune. Cu atât mai mult cu cât vedem  dezvoltări «democratice» atât în Polonia, cât şi în Turcia. Aşadar, statutul nostrui nu e periclitat. Dimpotrivă, aş spune că vom fi mai mult decât în regulă. În plus, tradiţional republicanii au tratat cu mare atenţie zona extinsă a Mării Negre“, a arătat analistul într-o intervenţie la „Adevărul Live“.

În plus, acesta consideră că republicanii vor continua să ţină la distanţă Rusia şi să se menţină pe poziţii tari. „Majoritatea republicană nu va fi favorabilă Rusiei şi cred că acest lucru va furniza o surpriză domnului Vladimit Putin care a investit comunicaţional în domnul Trump“, completează analistul. 
De asemenea, Magdin a comentat aspectul referitor la declaraţiile date de Putin ultimele luni când şi-a manifestat preferinţa pentru Trump. „Cred că Rusia nu avea în aceste alegeri ceva de pierdut cu adevărat. În general, e o continuitate între administraţii de aceeaşi culoare. De exemplu, dacă venea Clinton, o parte din administraţia Obama ar fi continuat cu Clinton“, a completat analistul care a atras atenţia că democraţii au fost cei care au sprijinit sancţiunile economcie pentru Rusia.

Nu în ultimul rând,  Magdin nu exclude ca în viitorul apropiat Trump şi Putin să se pună la aceeaşi masă şi vor îngropa securea războiului. „ Cred că Putin şi cu Trump se vor putea înţelege ca băieţii, pragmatic, pe bani, în sensul în care  să spună: «Domne, haide să terminăm cu sancţiunile astea! Hai să fim parteneri pragmatici!»“, a conchis analistul.   

Politicienii români, luaţi prin surprindere de victoria lui Trump

captura

Când au aflat rezultatul votului din SUA, politicienii au crezut că nu văd bine FOTO: EPA

La scurt timp după ce Hillary Clinton şi-a recunoscut înfrângerea, preşedintele Klaus Iohannis i-a adresat o scrisoare de felicitare preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, în care reafirmă dorinţa României de a menţine şi consolida parteneriatul strategic cu SUA.  „Preşedintele României a transmis, în mesajul său, că dimensiunea de securitate a Parteneriatului Strategic cu SUA, caracterizată de o cooperare continuă şi aprofundată, a înregistrat numeroase succese şi a permis României să acţioneze astăzi ca furnizor de securitate în regiune, în Europa şi nu numai. România este pe deplin conştientă de responsabilităţile care provin din calitatea de aliat şi partener strategic al SUA“, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei. Totodată, Klaus Iohannis a subliniat angajamentul ferm al României de a continua „să acţioneze, în calitate de aliat şi partener strategic de încredere al SUA, conştient de toate implicaţiile care decurg din această postură“.

În campanie, Donald Trump a spus că este pregătit să lase pe dinafară statele care nu plătesc pentru propria apărare, iar România s-a angajat că va aloca 2% din PIB pentru părere. „NATO, da. Au fost nişte remarci şi ele trebuie să admitem că au un nucleu foarte adevărat. S-a referit domnul Trump la faptul că nu toată lumea alocă resursele care trebuie alocate de un aliat NATO. Cu toţii ne-am angajat să angajăm cel puţin 2% din PIB pentru cheltuieli de Apărare şi aşteptarea să facem cu toţii acest lucru mi se pare rezonabilă“, a detaliat, ulterior, Klaus Iohannis.

Premierul Dacian Cioloş a cerut răbdare.  „România are un parteneriat strategic cu SUA care a rezistat dincolo de Administraţiile din SUA şi de liderii politici din România. E prea devreme să ne exprimăm stări sau sentimente vizavi de impactul alegerii lui Trump“, a spus premierul Dacian Cioloş, aflat la un eveniment politic organizat de USR. Întrebat ce părere are despre alegerea lui Trump, Nicuşor Dan a spus: „Am aceeaşi părere“.

„SUAexit“

Fostul preşedinte Traian Băsescu nu se aştepta ca Donald Trump să câştige competiţia electorală în faţa contracandidatei sale democrate, Hilallary Clinton. „Este o surpriză că Trump a ieşit preşedintele SUA. Cea mai mare parte a analiştilor şi a politicienilor, inclusiv eu, am crezut în victoria lui Hillary Clinton. Nu s-a întâmplat şi trebuie luat notă că popoarele au punctele lor de vedere şi deja după Brexit, unde poporul britanic a decis să iasă dintr-un proces de globalizare, acum asistăm la un SUAexit, o respingere de către poporul american a guvernării pentru multinaţionale, pentru economic, pentru trusturile globale şi cer o aplecare către popoare“, a declarat Traian Băsescu, pentru news.ro.

„O victorie a democraţie“

Preşedintele PSD Liviu Dragnea crede că prefrerinţa americanilor pentru Trump în detrimentul lui Clinton se datorează grijii manifestată de candidatul republican faţă de problemele economice ale oamenilor. „În primul rând, este o victorie a democraţiei. Votanţii au trimis un mesaj despre cât de important este ca liderii pe care îi aleg să le înţeleagă problemele economice şi să vină cu soluţii. Sunt convins că parteneriatul României cu Statele Unite va rămâne unul puternic“, a comentat Liviu Dragnea.

Fostul premier Victor Ponta crede că alegerea lui Trump este o lecţie de democraţie dată de americani, care au arătat că, prin voinţa lor, au putut să înfrângă „Sistemul“, care o prefera pe Hillary Clinton. „Alegerea lui Trump nu este deloc un pericol pentru România (cum ne tot ameninţă Propaganda Securistă. Este o oportunitate pe care putem să o folosim pentru binele nostru. Şi în România, în 11 decembrie, putem să facem politică pentru popor - sau să lăsăm Sistemul şi pe cioloşii săi să ne decidă viaţa pentru că ei ştiu mai bine!“, a spus Ponta.

„Un rezultat surprinzător“

Preşedintele PNL Alina Gorghiu a arătat că victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA este surprinzătoare, însă a explicat că României i-a mers bine de fiecare dată când republicanii s-au aflat la Putere. „A fost un rezultat surprinzător dacă ţinem cont de sondajele de opinie preelectorale, dar este un rezultat clar, o victorie clară. Să nu uităm că sub un preşedinte republican, George W. Bush, România a intrat în NATO şi şi-a consolidat mult relaţia de apropiere faţă de SUA“, a declarat Alina Gorghiu.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite