CCR a validat referendumul pe Justiţie şi a respins toate cele cinci contestaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos Octav Ganea
FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Curtea Constituţională a României a valitat joi referendumul pe Justiţie din 26 mai, iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis şi a respins toate contestaţiile referitoare la respectarea procedurii pentru organizare şi desfăşurare a referendumului.

Procedurile de desfăşurare a referendumului au fost corecte, au decis judecătorii CCR, citaţi de G4Media, care au constatat că „acest referendum are caracter consultativ” şi au respins toate cele cinci contestaţii.

Pe 12 iunie, judecătorii au amânat validarea referendumului pentru 27 iunie, pe motiv că la CCR fusese înregistrată o contestaţie în care se cerea infirmarea rezultatelor de la consultarea populară.

Până zilele trecute, CCR a primit alte patru constestaţii, dintre care una cerea anularea decretului emis de preşedintele Klaus Iohannis pentru organizarea referendumului.

O zi târziu, pe 13 iunie, preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a trimis o solicitare Biroului Electoral Central (BEC) în care a cerut lămuriri referitoare la listele pentru referendum, întrebând, printre altele, de ce numărul votanţilor nu a fost identic la cele două întrebări. Răspunsul primit de acesta a fost situaţia se datorează unei „erori generate de formularea ambiguă a legii” privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Printre lămuriririle cerute de Dorneanu s-au mai numărat şi motivul pentru care BEC a utilizat sintagma „lista pentru referendum” în loc de ”listele electorale permanente”, cum a fost stabilit numărul votanţilor la referendum, astfel încât au rezultat diferenţe între românii care au votat la o întrebare şi care la cealaltă.

În 26 mai, au avut loc alegerile pentru Parlamentul European şi referendumul pe justiţie convocat de preşedintele Klaus Iohannis.
 
Potrivit Biroului Electoral Central, la întrebarea „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” au răspuns 7.922.591 de români, 6.459.383 dintre aceştia alegând răspunsul „DA”.
 
La întrebarea „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?” au dat un răspuns 7.923.869 de români, 6.477.865 dintre aceştia alegând răspunsul „DA”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite